The Masked Singer (Nederland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The Masked Singer
Genre Amusement
Zangwedstrijd
Speelduur Ca. 70 minuten (2019)
Ca. 90 minuten (2020)
Presentatie Ruben Nicolai
Jury Gerard Joling
Buddy Vedder
Carlo Boszhard
Loretta Schrijver
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 27 september 2019
Afleveringen 11 (per 23 oktober 2020)
Seizoenen 2
Netwerk of omroep RTL
Streamingdienst Videoland
Zender RTL 4
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

The Masked Singer is een Nederlands televisieprogramma dat wordt uitgezonden door RTL 4 en gebaseerd is op het Zuid-Koreaanse programma King of Mask Singer.[1] De presentatie van het programma is in handen van Ruben Nicolai,[2] die wordt bijgestaan door panelleden Gerard Joling, Buddy Vedder, Carlo Boszhard en Loretta Schrijver.[3][4][5]

In het programma gaat een geselecteerde groep bekende Nederlanders gemaskerd de zangstrijd met elkaar aan.

Format[bewerken | brontekst bewerken]

Onder leiding van presentator Ruben Nicolai geven alle kandidaten een zangoptreden. De deelnemers gaan gemaskerd in een uitbundig kostuum en worden hiernaar vernoemd. Voordat een deelnemer gaat optreden verschijnt er eerst een kort filmpje waarin hij of zij met een vervormde stem een aantal hints geeft over de eigen identiteit; niet alle hints die gegeven worden komen overeen.

Vervolgens treedt de deelnemer gemaskerd op en zingt live voor het publiek en de jury. Dit zingen gebeurt zonder dat de stem vervormd wordt. De jury bestaande uit Gerard Joling, Buddy Vedder, Carlo Boszhard en Loretta Schrijver is verdeeld in twee teams. Joling en Vedder zijn het eerste team en Boszhard en Schrijver vormen het tweede team. Deze twee juryteams moeten proberen te raden wie er in de kostuums zitten.

Na het zingen mag elk juryteam een vraag aan de deelnemer stellen, die zo kort mogelijk met een vervormde stem beantwoord wordt. Vervolgens komen de hints uit het filmpje terug in acht woorden, slechts drie hiervan zijn van toepassing op de deelnemer. Elk juryteam kiest drie woorden die als hint kunnen gelden, vervolgens horen ze hoeveel woorden ze goed geraden hebben. In tegenstelling tot de kijker krijgt de jury niet te zien welke woorden er goed zijn. Vervolgens mogen de juryleden speculeren wie ze verwachten dat in het gemaskerde kostuum optrad.

Het studiopubliek mag daarna stemmen op zijn of haar favoriet. De deelnemer die de minste stemmen krijgt van het publiek moet het programma verlaten. Voordat de deelnemer weggaat wordt aan de juryleden voor de laatste keer gevraagd wie zij verwachten dat er in het kostuum zit. Vervolgens onthult de deelnemer zich en zingt nogmaals het nummer maar dan zonder masker. Bij deze onthulling krijgt de jury voor elk goed gegeven antwoord een punt. Ook worden bij deze onthulling de juiste hints bekendgemaakt.

In seizoen 2 zingen alle deelnemers na hun optreden nog een gezamenlijk nummer. Ook nieuw in dit seizoen is de "Sing off". De twee deelnemers met de minste stemmen van het publiek treden nogmaals op, waarna het publiek opnieuw stemt. Degene die dan de minste stemmen krijgt van het publiek moet het programma verlaten en moet zichzelf onthullen zoals hierboven beschreven.

In afleveringen verderop in het seizoen komt het voor dat de deelnemers een groepsoptreden geven en duetten met elkaar zingen.

Deelnemers[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen 1 (2019)[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste seizoen van The Masked Singer bestaat uit twaalf deelnemers, de deelnemers zijn over de afleveringen verdeeld. In de eerste aflevering kwamen de eerste zes deelnemers en in de tweede de andere zes. Later in het seizoen, als er al deelnemers af zijn gevallen, worden de deelnemers bij elkaar gevoegd.

Plaats Deelnemer Kostuum Beroep Uitkomst Kijkcijfers
1 Tania Kross Robot Mezzosopraan Winnares[6] 1.931.000
2 Tim Douwsma Neushoorn Zanger, presentator en acteur Afgevallen in de finale in aflevering 6[7]
3 Nienke Plas Bidsprinkhaan Presentatrice, youtuber, zangeres en actrice
4 Guido Spek Leeuw Acteur en zanger
5 Tineke Schouten Zeewezen Cabaretière Afgevallen in de halve finale in aflevering 5[8] 1.803.000
Rick Brandsteder Monster Presentator
Josje Huisman Eenhoorn Zangeres en danseres
Eddy Zoëy Papegaai Muzikant en presentator
9 Joke Bruijs Hond Actrice, zangeres en comédienne Afgevallen in aflevering 4[9] 1.556.000
Gers Pardoel Konijn Hiphopartiest/rapper Afgevallen in aflevering 3[10] 1.513.000
11 Catherine Keyl Aartsengel Presentatrice Afgevallen in aflevering 2[11] 1.393.000
Rintje Ritsma Springbok Voormalig langebaanschaatser Afgevallen in aflevering 1[12] 1.498.000

Carlo Boszhard en Loretta Schrijver waren het winnende team bij de juryleden, zij behaalden 14 punten met het raden van de bekende Nederlanders. Buddy Vedder en Gerard Joling behaalden 13 punten.

Seizoen 2 (2020)[bewerken | brontekst bewerken]

Het tweede seizoen van The Masked Singer bestaat uit vijftien deelnemers, de deelnemers zijn over de afleveringen verdeeld. In de eerste aflevering kwamen de eerste vijf deelnemers, in de tweede nog vijf en in de derde de andere vijf. Later in het seizoen, als er al deelnemers af zijn gevallen, worden de deelnemers bij elkaar gevoegd.

Plaats Deelnemer Kostuum Beroep Uitkomst Kijkcijfers
Aap
Kameleon
Lama
Neptunus
Panter
Vlinder
Vos
Zebra
9 Mattie Valk Astronaut Radio-dj Afgevallen in aflevering 5[13] 2.746.000
Ernst Daniël Smid Yeti Zanger en presentator
Diederik Jekel Koning Wetenschapsjournalist, presentator en schrijver Afgevallen in aflevering 4[14] 2.561.000
Kim Feenstra Skelet Actrice, fotomodel en fotografe
13 Mariska Bauer Muis Televisiepresentatrice Afgevallen in aflevering 3[15] 2.299.000
Churandy Martina Dinosaurus Olympisch sprinter Afgevallen in aflevering 2[16] 2.182.000
Willeke Alberti Vuurvogel Zangeres en actrice Afgevallen in aflevering 1[17] 1.966.000

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Internationaal[bewerken | brontekst bewerken]

The Masked Singer is oorspronkelijk een Zuid-Koreaans programma dat sinds 2015 onder de naam 미스터리 음악쇼 복면가왕 (Engelse titel: King of Mask Singer) wordt uitgezonden in Zuid-Korea. Pas toen de Verenigde Staten zijn eigen editie onder de naam The Masked Singer uitzond in januari 2019 en het daar een succes was, werd het format opgepikt door steeds meer andere landen.[18][19] Zo wordt sinds 2019 het programma ook gemaakt in Duitsland,[20] Frankrijk, Australië,[21] Mexico en Zuid-Afrika en sinds 2020 in (Vlaams) België uitgezonden.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Op 25 januari 2019 maakte RTL Nederland bekend dat ook zij de rechten van het format hadden gekocht en bezig waren met het opzetten van een Nederlandse editie van het programma.[22] Twee maanden later in april 2019 werd bekendgemaakt dat Gerard Joling het eerste jurylid wordt.[3] In maart 2019 werd bekend dat Ruben Nicolai in het programma zou verschijnen als presentator en dat Carlo Boszhard toe zou worden gevoegd als jurylid.[2][4] In augustus 2019 werden de laatste twee juryleden, Loretta Schrijver en Buddy Vedder, bekendgemaakt.[5]

Het eerste Nederlandse seizoen ging van start op 27 september 2019.[23] De eerste aflevering werd door 1.498.000 kijkers bekeken en was daarmee het op een na best bekeken programma van de avond.[24] Het programma kreeg van de kijkers complimenten, maar vooral jurylid Loretta Schrijver viel bij de kijkers in de smaak.[25][26] De verdere afleveringen wisten allemaal boven de 1,3 miljoen kijkers te scoren. Het eerste seizoen sloot af met 1.931.000 kijkers en was daarmee het best bekeken programma van de avond.[27] Diezelfde avond, na de finaleaflevering, gaf jurylid Gerard Joling in het programma Beau aan dat RTL ook een tweede seizoen van The Masked Singer op de buis wil brengen.[28] Dit tweede seizoen begon op 25 september 2020.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Om te voorkomen dat voortijdig uitlekt welke bekende Nederlanders onder de maskers zitten, moeten de deelnemers voor de opnames een boeteclausule tekenen. Lekken de deelnemers hun eigen deelname of die van een ander, riskeren zij een boete van 250.000 euro. Ook het studiopubliek moet deze clausule tekenen.[29] Daarnaast worden de deelnemers in gepantserde wagens en onder strenge bewaking naar de studio gebracht. Hierbij hebben ze dan speciale pakken aan waardoor ze ook zonder kostuum onherkenbaar blijven tot aan de opnames. Ook de repetities voor de shows vinden in het diepste geheim plaats.