The Mummy (1959)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The Mummy
De mummie
Tagline NERVE-SHATTERING SHOCK!
Alternatieve titel(s) De Mummie; De Vervloeking der Pharaos
Regie Terence Fisher
Producent Michael Carreras
Scenario Jimmy Sangster
Hoofdrollen Peter Cushing
Christopher Lee
Yvonne Furneaux
Eddie Byrne
George Pastell
Muziek Franz Reizenstein
Montage James Needs
Camerawerk Jack Asher
Distributie Universal Pictures
Première 25 september 1959
Genre Horror, avontuur
Speelduur 86 minuten / 88 min. (VS) / 97 (oorspr. versie)
Taal Engels
Land Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Opnamelocaties Berkshire (studio), Shepperton (studio)
Overige nominaties 1
Vervolg The Curse of the Mummy's Tomb
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Egyptologie

The Mummy is een Britse horrorfilm uit 1959, geproduceerd door Hammer Film Productions. De hoofdrollen werden vertolkt door Christopher Lee en Peter Cushing. De regie was in handen van Terence Fisher.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De film begint in Egypte, in het jaar 1895. Een groep archeologen, waaronder John Banning, zijn vader Stephen Banning en zijn oom Joseph Whemple, is op zoek naar de tombe van prinses Ananka, de priesteres van Karnak. Ze vinden een tombe, maar een Egyptische man genaamd Mehemet Bey waarschuwt hen deze niet binnen te gaan. Stephen en Joseph negeren hem. In de tombe vinden Stephen en Joseph de sarcofaag van Ananka. Terwijl Joseph zich naar buiten haast om John het goede nieuws te vertellen, vindt Stephen naast de sarcofaag de legendarische boekrol van het leven. Hij leest de woorden hardop voor. Wanneer John en Joseph even later de tombe betreden, vinden ze Stephen in een staat van catatone verlamming. Ze verdenken meteen Mehemet Bey.

Drie jaar later ontwaakt Stephen eindelijk uit zijn verlamming. Hij heeft de afgelopen drie jaar doorgebracht in een inrichting in Engerfield, Engeland. Hij laat zijn zoon bij zich komen, en vertelt hem dat hij drie jaar geleden met de spreuk op de boekrol per ongeluk de mummie van de priester Kharis weer tot leven heeft gewekt. Kharis was de priester van Karnak, en eeuwige beschermer van prinses Ananka’s tombe. Hij was verliefd op de prinses, iets wat verboden was volgens de wetten destijds. Daarom werd hij veroordeeld voor eeuwig een soort levende dode te worden. Kharis zal nu ongetwijfeld proberen het trio op te sporen omdat ze Ananka’s tombe hebben onteerd. John gelooft zijn vader niet.

Ondertussen arriveert Mehemet Bey, die een aanbidder van Karnak blijkt te zijn, in Engerfield onder het alias van Mehemet Akir. Hij huurt een paar dronken mannen genaamd Pat en Mike in om een krat met daarin de slapende Kharis aan wal te brengen. De twee laten het krat per ongeluk in het water vallen. Hierop gebruikt Mehemet de boekrol van het leven om Karnak uit zijn kist te laten breken. Hij stuurt de mummie eerst op Stephen Banning af, die al snel door de mummie wordt vermoord. Niet veel later ondergaat Jospeh Whemple hetzelfde lot. John is getuige van de moord op zijn oom en probeert de mummie tevergeefs neer te schieten.

Scotland Yard-inspecteur Mulrooney wordt van Londen naar Engerfield gestuurd om de twee moorden te onderzoeken. Hij ondervraagt John, maar gelooft zijn verhaal niet omdat hij enkel vertrouwen heeft in harde feiten. Mulrooney ondervraagt nog een paar mensen, die allemaal beweren Kharis te hebben gezien. Ondertussen beseft John dat hij Kharis’ volgende slachtoffer zal zijn. Wanneer hij thuiskomt, valt het hem op dat zijn vrouw, Isobel Banning, sprekend lijkt op prinses Ananka. Niet veel later arriveert Mulrooney bij Johns huis. Hij is tot de conclusie gekomen dat er echt een mummie losloopt in Engerfield. Samen met John onderzoekt hij wie de mummie beheerst.

Mehemet Bey stuurt de mummie naar het huis van de Bannings om zijn laatste slachtoffer te doden. Wanneer Kharis Isobel ziet, stopt hij met zijn aanval en vertrekt. Bey stuurt Kharis later nog een keer op John af, maar Kharis lijkt meer geïnteresseerd te zijn in Isobel dan in het opvolgen van Bey’s bevelen...

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Cushing, Peter Peter Cushing John Banning
Lee, Christopher Christopher Lee Kharis
Furneaux, Yvonne Yvonne Furneaux Isobel Banning / Prinses Ananka
Byrne, Eddie Eddie Byrne Inspecteur Mulrooney
Aylmer, Felix Felix Aylmer Stephen Banning
Huntley, Raymond Raymond Huntley Joseph Whemple
Pastell, George George Pastell Mehemet Bey
Woodbridge, George George Woodbridge P.C. Blake
Goodwin, Harold Harold Goodwin Pat
Shaw, Denis Denis Shaw Mike
Gray, Willoughby Willoughby Gray Dr. Reilly
Ripper, Michael Michael Ripper Stroper

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De filmtitel suggereert dat de film een remake is van de gelijknamige film uit 1932, geproduceerd door Universal Studios. De plot van de film is echter overgenomen van twee andere films van Universal: The Mummy's Hand en The Mummy's Tomb.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]