The New Guy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The New Guy
Tagline A zero will rise
Regie Ed Decter
Producent - Mark Ciardi
- Todd Garner
- Gordon Gray
Scenario David Kendall
Hoofdrollen - DJ Qualls
- Eliza Dushku
Muziek Ralph Sall
Montage David Rennie
Cinematografie Michael O'Shea
Distributie Columbia Pictures
Première Vlag van de Verenigde Staten 7 mei 2002
Vlag van België 31 juli 2002[1]
Genre Tienerkomedie
Speelduur 88/92 min.
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The New Guy is een Amerikaanse komische film uit 2002 van regisseur Ed Decter. De film gaat over een middelbare scholier die erg gepest wordt. Hij verandert van school en identiteit om bij de populaire kinderen te horen.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Dizzy is een laatstejaarsstudent op de middelbare school, en behoort tot de seuten van de school en wordt regelmatig gepest. Als hij op een morgen met zijn drie vrienden op school aankomt hoort hij een populaire cheerleader die haar autoalarm niet afgezet krijgt om hulp vragen en hij gaat erop af. Nadat hij het alarm uitzet vraagt hij haar uit waarop zij nee zegt omdat hij haar type niet is. Als hij haar later binnen opnieuw tegenkomt probeert hij het opnieuw. Zij wijst hem opnieuw af maar strijkt daarbij over zijn hand om het te verwarren. Twee pestkoppen zien hem met het meisje praten en komen op hem af.

Als ze zien dat Dizzy een erectie heeft scheuren ze zijn onderbroek uit zijn broek en plaatsen die op zijn hoofd. Dan komt de oude bibliothecaresse die het gebeuren heeft gezien tussenbeide. Ze denkt dat Dizzy een wapen heeft en grijpt zijn penis vast. Dizzy stribbelt tegen en daarbij raakt zijn penis gebroken. Hij wordt naar schoolverpleegster Kiki Pierce gestuurd die bij hem het syndroom van Gilles de la Tourette vaststelt. Hij krijgt hiervoor medicatie maar neemt een overdosis. In het winkelcentrum neemt hij - na een optreden van een gospelkoor - de microfoon af van een preker en begint over zijn leven te prediken. Daarna raakt hij schijnbaar bewusteloos want vervolgens ontwaakt hij in een gevangeniscel.

Een van zijn celgenoten is de magere zwarte Luther. Ze komen er al snel achter dat Luthers leven in een eerdere gevangenis sterk overeenkwam met dat van Dizzy. Luther had daarop een strategie gevonden om van bitch naar bull te gaan. Eerst zorgde hij ervoor dat hij overgeplaatst werd naar zijn huidige gevangenis. Hij leerde ook de crazy eye, een gelaatsuitdrukking - in de film gepaard gaande met het geluid van een zweepslag - die iedereen in de buurt schrik aanjaagt. Zo ook de andere celgenoot, een forse kerel die onderdanig is aan Luther. Hij zegt Dizzy wat hij moet doen om een bull te worden en leert hem ook vechten.

Terug op school wordt Dizzy opeens de stoere jongen. Hij spiekt openlijk en probeert dan de leraar om te kopen en filmt de directeur op het toilet. Doch slaagt hij er niet in om van school gegooid te worden. Dan breekt hij een borstel in tweeën met de intentie de directeur te slaan. Die merkt hem echter op en het vernielen van schooleigendom is genoeg reden om hem eruit te gooien. Dan gaat hij Luther bezoeken in de gevangenis. Hij krijgt er een nieuwe stijl met onder meer een nieuwe haarkleur. Vervolgens brengen de cipiers hem met het gevangenisbusje naar zijn nieuwe school. Daar wordt hij voor ieders oog ontketend en van zijn dwangbuis ontdaan waarna de cipiers gespeeld wegvluchten.

Onder zijn nieuwe naam Gil Harris gaat hij op zoek naar de grootste pestkop van zijn nieuwe school. Van Connor Maguire krijgt hij eerst een publiekelijke klap. Dizzy slaagt erin Connor bewusteloos te slaan maar dan is iedereen al weg. Hij sleept de jongen in de gang, trekt aan het brandalarm en gooit de bewusteloze Connor voor de ogen van de hele school op de grond. Hij wordt opgemerkt door Connors vriendin, Danielle, met wie hij bevriend raakt. Ze nodigt hem uit op de rugbymatch waar ze als cheerleader zal optreden. Het schoolteam is echter gedemotiveerd en heeft in vijf jaar geen wedstrijd gewonnen. In een soort militaire sketch praat Gil het team moed in waarna ze de wedstrijd winnen.

Gil wordt de populairste jongen op school en wordt dan ook uitgenodigd op een feestje. Intussen negeert hij wel zijn oude vrienden en ontwijkt hij een groepje van zijn oude school. Het schoolrugbyteam blijft het intussen goed doen en schopt het tot de finale van het staatskampioenschap. De tegenstander in de finale blijkt Gils oude school te zijn. Gil regelt een Braveheart-achtige bestorming van het speelveld en ze behalen de overwinning. Een van hun tegenstanders herkent hem echter als Dizzy en komt later naar Gils school. Maar alvorens hij Gil kan verraden wordt hij door de anderen in elkaar geslagen.

Dan wordt de jongen aan de tand gevoeld door Connor die erop uit is Gil te gronde te richten. Later op het schoolfeest, nadat Gil en zijn oude vrienden die samen een funkgroep vormen, hebben opgetreden, projecteren de twee een opname die gemaakt werd van Dizzy terwijl die zijn penis brak. Dizzy probeert de situatie uit te leggen maar krijgt van het publiek de kans niet. Tot Luther ten tonele verschijnt en met zijn crazy eye de zaal tot stilte dwingt. Dan legt Dizzy uit hoe hij wat anderen over hem dachten belangrijker vond alvorens hij uitgejouwd wordt. Achter het podium maakt hij het goed met Danielle die vertelt dat ze vroeger ook gepest werd en ze kussen. Op het podium binden Luther en twee cipiers Connor en de andere vast en halen een grap met hen uit die vroeger ook met Dizzy werd uitgehaald.

Rolbezetting[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage Opmerkingen
Qualls, DJ DJ Qualls Dizzy Harrison/Gil Harris
Dushku, Eliza Eliza Dushku Danielle Hoofdcheerleader op de nieuwe school.
Deschanel, Zooey Zooey Deschanel Nora Een vriendin van Dizzy.
Mixon, Jerod Jerod Mixon Kirk Beste vriend van Dizzy.
Shen, Parry Parry Shen Glen Een vriend van Dizzy.
Lovett, Lyle Lyle Lovett Bear Harrison Dizzy's vader en enige ouder.
Griffin, Eddie Eddie Griffin Luther Dizzy's mentor in de gevangenis.
Mabrey, Sunny Sunny Mabrey Courtney Populaire cheerleader op de nieuwe school.
Patterson, Ross Ross Patterson Connor Maguire Grootste pestkop op de nieuwe school, in het begin de vriend van Danielle.
Gogin, Matt Matt Gogin Ed Ligget Dwerg die door iedereen gepest wordt.
Douglas, Illeana Illeana Douglas Kiki Pierce Schoolverpleegster die Dizzy wil behandelen.
Campbell, Christa Christa Campbell Tommy Lees vriendin