The Offspring

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The Offspring
The Offspring
The Offspring in 2009
Achtergrondinformatie
Ook bekend als Manic Subsidal
(1984 - 1986)
Jaren actief 1984 - heden
Oorsprong Garden Grove, Flag of California.svg Californië
Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Genre(s) Punkrock
Poppunk
Skatepunk
Hardcorepunk
Invloed(en) The Dickies
Sex Pistols
the Misfits
T.S.O.L.
the Adolescents
Ramones
The Clash
NOFX
Social Distortion
The Vandals
Dead Kennedys
Label(s) Black Records
Nemesis
Epitaph
Nitro
Columbia
Concord
Round Hill Music
Wabi Sabi Worldwide
Tumbledown
Time Bomb
Manager Jim Guerinot (1994 - 2006)
Bruce Allen (2006 - heden)
Verwante acts Clowns of Death
Steady Ground
Bunko
Leden
Zang, gitaar Dexter Holland (1984 - heden)
Gitaar Noodles (1985 - heden)
Basgitaar, gitaar Todd Morse (2009 - heden
Oud-leden
Zang Doug Thompson † (1984)
Drums Jim Benton (1984)
Gitaar Marcus Parrish (1984 - 1985)
Drums James Lilja (1984 - 1987)
Drums Ron Welty (1987 - 2003)
Drums Atom Willard (2003 - 2007)
Basgitaar Greg K. (1984 - 2018)
Drums Pete Parada (2007 - 2021)
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) Last.fm-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

The Offspring is een Amerikaanse punkrockband, opgericht in 1984 in Garden Grove, Californië door Dexter Holland en Greg K.. The Offspring wordt, samen met de Californische punkbands Green Day en Blink-182, vaak gecrediteerd voor het doen herleven van de belangstelling voor punkrock in de jaren negentig.

De groep heeft in totaal meer dan 40 miljoen exemplaren van hun tien studioalbums verkocht, talrijke artistieke prijzen gewonnen, en in meer dan duizend concerten wereldwijd opgetreden, waarmee ze een van de bestverkopende punkrockbands ooit zijn. Hun bekendste hits zijn Pretty Fly (for a White Guy), The Kids Aren't Alright, Why Don't You Get a Job? en Self Esteem.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Manic Subsidal (1983-1986)[bewerken | brontekst bewerken]

Het begon met Gregory ''Greg K.'' Kriesel en Bryan ''Dexter'' Holland die samen in in de atletiekgroep van Pacifica High en bevriend raakten, en in 1983 begonnen samen muziek te maken in de garage van Greg K.‘s ouderlijk huis inCypress. Dexter drumde toen al een tijdje en Greg kocht al snel een (goedkope) basgitaar.

In 1984 werden Greg en Dexter voor toegang geweigerd bij een Social Distortion-concert, en besloten toen om hun eigen band te beginnen. samen met Doug Thompson, een goeie vriend van Dexter en Greg. Samen vonden ze de drummer Jim Benton via een advertentie in de krant. Thompson werd de zanger van de band en Dexter stapte over op gitaar. De band kreeg de naam 'Manic Subsidal', en de vier jongens namen het hele gedoe zeer serieus.

We hielden van punkrock en wilden deel uitmaken van een band. Dus gingen we muziekinstrumenten kopen. We wisten echter niet hoe we moesten spelen. Het kostte ons veel tijd. We hadden geleerd door elk weekend covers te spelen. "

-  Greg K.

De bezetting bestond toen uit:

 • Doug Thompson: zang
 • Dexter Holland: gitaar
 • Greg K.: basgitaar
 • Jim Benton: drums

Manic Subsidal gaf al na een paar weken lokale optredens. Eind 1985 vertrok zanger Doug Thompson en werd drummer Jim Benton vervangen door James Lilja van Clowns Of Death en Dexter nam de rol over als zanger en bleef gitarist.

De eerste nummers die ze schreven heette: Very Sarcastic en Sorority Bitch. Het eerste nummer dat ze met Manic Subsidal in de studio opnamen heette Hopeless. Dat was voor een compilatie-cd (We Got Power: Party Animal).

De nieuwe bezetting werd:

 • Dexter Holland: zang, gitaar
 • Greg K.: basgitaar
 • James Lilja: drums
Dexter Holland

Na een paar maand kwam Marcus Parrish erbij als leadgitarist en Dexter werd slaggitarist.

De nieuwe bezetting werd:

 • Dexter Holland: zang, slaggitaar
 • Marcus Parrish: leadgitaar
 • Greg K.: basgitaar
 • James Lilja: drums

Na een tijdje verliet Marcus Parrish de band en werd vervangen door Kevin "Noodles" Wasserman een afgestudeerde Pacifica High-student die destijds conciërge was op Earl Warren Elementary School en gitaar speelde voor de band Clowns of Death samen met een goeie Aaron op basgitaar, James Lilja en Mike Mullenix als zanger. Lilja had Dexter uitgenodigd om mee te spelen met de Clowns of Death. Dexter raakte geïnteresseerd op de manier van spelen en begon hetzelfde te spelen met Manic Subsidal en Dexter en James kregen het voor elkaar om Noodles overtuigen om mee te doen met de band (ook omdat hij de enige persoon was die oud genoeg was om de rest van de leden van alcohol te voorzien).

Er ontstond een nieuwe bezetting:

 • Dexter Holland: zang, slaggitaar
 • Noodles: leadgitaar, achtergrondzang
 • Greg K.: basgitaar, achtergrondzang
 • James Lilja: drums, achtergrondzang

In 1986 werd de naam van de groep veranderd naar The Offspring.

The Offspring (1987-1993)[bewerken | brontekst bewerken]

Noodles

De groep werd redelijk populair in het zuiden van Californië en in 1987 verscheen de single I'll be waiting op Black Records, hun eigen platenlabel. Kort nadat de single was uitgebracht, verliet drummer James Lilja de groep om zich voor te bereiden op de medische opleiding. Hij werd tijdelijk vervangen door Ron Welty die toen 16 jaar oud. Welty was zeer gemotiveerd om zich bij de groep aan te sluiten, hoewel hij niet erg ervaren was. Na een tijdje bij de band te hebben gespeeld werd Welty een officieel lid van The Offspring

Dit was uiteindelijk de line-up:

 • Dexter Holland: zang, slaggitaar
 • Noodles: leadgitaar, achtergrondzang
 • Greg K.: basgitaar, achtergrondzang
 • Ron Welty: drums

*Deze line-up staat bekend als de langste line-up in de geschiedenis van The Offspring.

"Ik was nog zo jong en wist amper hoe ik punk moest spelen. Bryan (Dexter Holland) schreef me namen voor de verschillende beats en schreef ze op stukjes papier voor elk nummer. Ze hebben me veel geleerd. "

-  Ron Welty

Ze namen al snel een demo op met hun nieuwe drummer en stuurden die naar enkele platenmaatschappijen. In maart 1989 nam het viertal met producer Thom Wilson, die samenwerkte met onder anderen Iggy Pop, een eerste echte debuutalbum op genaamd The Offspring. Dit album werd nagenoeg uitsluitend in het Californische punkmilieu verkocht. In 1991 namen ze ep Baghdad op bij dezelfde platenmaatschappij (Nemesis Records). Deze single deed het niet goed, en The Offspring verloor het contract.

Greg K.

Halverwege 1992 kwam de groep in aanraking met Epitaph Records, waar ze een platencontract bij wilden. Het aangeboden demo resulteerde direct in een contract. Later dat jaar verscheen bij dat onafhankelijke label van ex-Bad Religionlid Brett Gurewitz hun tweede album getiteld Ignition. Dit album werd geen succes, maar wel werden er 400.000 exemplaren van verkocht en werd het een 'undergroundhit'.

Doorbraak (1994-1999)[bewerken | brontekst bewerken]

De wereldwijde doorbraak van The Offspring kwam in februari 1994 wanneer de single Come out and play, van hun derde album getiteld Smash, dankzij MTV een wereldwijde hit werd. De opvolger Self Esteem werd mede een groot succes. En ook de song Gotta Get Away deed het goed. De jeugd wierp zich op de complexloze muziek, punk met ska- en rockelementen, en de 'meebrulbare' teksten van de groep. Door het succes van Smash werd ook Ignition meer verkocht. Het succes werd verder gezet met een cover van Smash It Up van The Damned, voor de soundtrack van Batman Forever.

Ook kreeg de band in 1994 een nieuw bandlid voor de tournees: Chris “X-13” Higgins, die de 3e gitaar, keyboard en percussie speelde.

In het jaar 1995 kwam ook hun eerste album nog een keer uit op Nitro Records, Dexter en Greg’s platenlabel. In 1996 tekende The Offspring een contract met Columbia Records na ruzie met Epitaph. Hun volgende album Ixnay on the Hombre kwam uit op 4 februari 1997. Ook dit album werd een succes maar een minder groot succes als Smash. Later dat jaar begonnen Dexter en Jello Biafra hun eigen label, FSU.

In oktober 1998 bracht de band hun vijfde album uit, Americana, met de hits Pretty Fly (for a White Guy) (die op nummer 1 kwam in de Top 40), Why Don't You Get a Job?, The Kids Aren't Alright en She's Got Issues. Het album werd bijna net zo'n groot succes als Smash. Ook brachten ze hun eerste video Americana uit. Op dezelfde dag als Americana bracht de band een ep ten ere van het album genaamd A Piece of Americana. Die zomer namen ze de nummers 'Beheaded' en 'I Wanna Be Sedated' (voor de griezelkomedie Idle Hands die uitkwam in de lente van 1999) opnieuw op. De band verscheen ook in die film als een band op een high school dance. In de film wordt Dexter vermoord op het podium.

Daarna ging de groep op tournee. Ze stonden onder meer op de festivals Rockfest '99, Lowlands '99 en Woodstock '99. De band kreeg ook een MTV Award voor beste rockband.

Conspiracy of One en vertrek van Ron Welty (2000-2003)[bewerken | brontekst bewerken]

In 2000 wilde de groep het album Conspiracy of One nog voordat het uitkwam volledig gratis aanbieden op haar website. Dat was echter niet naar de zin van platenfirma Sony, die met een proces dreigde. The Offspring besefte dat een proces de release met twee jaar kon vertragen en besloot bij wijze van compromis alleen de single Original Prankster op internet te zetten. Het duurde echter niet lang voordat het hele album illegaal te downloaden is, een ontwikkeling die de groep vooraf voorspeld had. Voordat het album op 14 november verscheen, was het te downloaden, wat de verkoop niet ten goede kwam. De tweede single die de groep uitbracht, is Want You Bad, die op 13 maart in de winkels lag. Verder brachten ze later dat jaar nog Million Miles Away uit en gingen ze op de promotietournee Conspiracy. Ook lanceerden ze hun tweede video Huck It, waarin wederom spectaculaire stunts te zien waren met op de achtergrond muziek. Defy You werd opgenomen voor de soundtrack van de film Orange County.

Splinter (2003-2007)[bewerken | brontekst bewerken]

Na een paar maanden wordt besloten weer de studio in te gaan, maar drummer Ron Welty stapte uit de band en gaat met zijn eigen project verder, later werd bekend dat Welty niet volledig vrijwillig de band had verlaten en dat Dexter en Noodles Ron lieten weten dat Ron uit de band was en dat geen deel meer uit mocht maken van de groep.

“Ik denk dat Ron en de rest van ons gewoon in verschillende richtingen gingen, We hadden gewoon verschillende ideeën over wat deze band, en wat het voor ons als individuen betekende, en wat het voor ons als geheel betekent, en waar we naartoe zouden moeten gaan en hoe we dingen zouden moeten doen. Hoewel we Freese graag aan boord hadden gehouden, lieten zijn eerdere toezeggingen aan The Vandals en A Perfect Circle hem niet beschikbaar om zich aan de band te binden, dus hebben we ons aan Willard gewend, een van Freese's aanbevelingen. Hij is gewoon een super solide man", duidelijk versterkt door de infusie van nieuw bloed in de groep.”

- Noodles

The Offspring zocht naar een nieuwe drummer, maar vond er zo snel geen dus nam het voor de nieuwe cd een sessiedrummer, Josh Freese, in de arm die onder andere drumde bij A Perfect Circle en The Vandals. Op tour ging Paul McInnes tijdelijk mee als drummer op tournees hetzelfde jaar werd Adam "Atom" Willard de vaste drummer van de band.

De nieuwe bezetting werd:

 • Dexter Holland: zang, slaggitaar
 • Noodles: leadgitaar, achtergrondzang
 • Greg K.: basgitaar, achtergrondzang
 • Atom Willard: drums

Het nieuwe album kwam op 1 december 2003 uit en heet Splinter. De eerste single was Hit that. De tweede single werd (Can't Get My) Head Around You. Hetzelfde overlijdt jaar Dough Thompson (de eerste leadzanger van de band), Hij kreeg een nagedachtenis op het album met de tekst  zanger Doug Thompson (1966 - 2003), als hij er niet was was The Offspring er waarschijnlijk nu ook niet. Na die wereldtour gingen ze op toer met de Warped Tour in Amerika. Op 7 juni volgde er een nummer dat eigenlijk een bonustrack zou worden van het album Ignition op Punk-O-Rama 10. Dat nummer heette Mission from God. Ronnie King ging mee tijdens de tournee van 2003-2004 en speelde keyboard.

Wat later brachten ze een langverwachte Greatest Hits-album uit met twee nieuwe liedjes: Next to You (een cover van The Police) en de single Can't Repeat.

In 2005 verliet Chris Higgins na 11 jaar The Offspring. In 2006 laste de band er een pauze in en Willard werd uitgenodigd door Tom DeLonge van Blink-182 om samen met David Kennedy en Ryan Sinn Angels & Airwaves op te richten

Rise and Fall, Rage and Grace (2007-2009)[bewerken | brontekst bewerken]

In november 2006 werd gemeld dat The Offspring terug in de studio was om hun achtste studioalbum op te nemen, Rise and Fall, Rage and Grace met producer Bob Rock en "een handvol demo's". In juli 2007 kondigde Dexter aan dat de band nog twee nummers klaar had en dat het album werd opgenomen in Orange County, Californië. Tijdens de opnames van het album was Atom Willard nog wel de officiële drummer van de band, maar mocht niet mee opnemen vanwege een contractprobleem met Geffen Records en nam Josh Freese toch de drumtracks op van het album.

In juli verliet Atom Willard de band om zich volledig te concentreren op zijn band Angels & Airwaves. Hij werd vervangen door Pete Parada.

De nieuwe bezetting werd:

 • Dexter Holland: zang, slaggitaar
 • Noodles: leadgitaar, achtergrondzang
 • Greg K.: basgitaar, achtergrondzang
 • Pete Parada: drums

In juni 2008 kwam het album Rise and Fall, Rage and Grace uit. De eerste single van dit album werd het nummer Hammerhead. Van Hammerhead en Half-Truism, dat ook op het album stonden, circuleerden al sinds februari 2008 live versies op internet, en ondanks dat voormalig bandlid Chris Higgins de band had verlaten was hij toch op dit album te horen. Datzelfde jaar kwam er een tournee waren Andrew Freeman en later Warren Fitzgerald de backup-gitarist van de band en viel Scott Shiftlett in als bassist vanwege de geboorte van de jongste zoon van Greg K.. Pete Parada ging ook voor het eerst mee tournee met de band

In 2009 kwam Todd Morse bij de band als Backup-gitarist voor de tournees.

Days go By (2009-2016)[bewerken | brontekst bewerken]

In mei 2009 begon de band voorbereidend werk te doen met Bob Rock in Hawaï voor wat het negende album van Offspring zou worden. Ze namen sporadisch door het volgende jaar. In juni 2010 kopte de Offspring twee data in West-Canada. The Offspring nam een pauze van de studio om 311 te vergezellen op hun Unity Tour in de zomer van 2010. De 19-date tour werd gehouden in amfitheaters rond de VS, ook met Pepper als speciale gast. Voor de 311 en Pepper-tour speelden de Offspring vier West Coast-dates in juni, die werden ondersteund door Terrible Things. In januari 2011 vermeldde sessiedrummer Josh Freese (die drumtracks opnam voor de laatste twee albums van de band) op zijn website dat hij weer in de studio was om met de Offspring te werken. Ronnie King had ook bevestigd dat hij als toetsenist op het album zou verschijnen, nadat hij dezelfde rol op Splinter had gespeeld.

In maart 2012 kondigde de band op hun Twitter-pagina aan dat het album af was. Op 20 april 2012, Kevin en Bean aangekondigd dat de nieuwe single Days Go By van de Offspring op 27 april in première zou gaan. Drie dagen later kondigde de band op hun website aan dat Days Go By de naam zou zijn van hun negende studioalbum, dat uiteindelijk werd uitgebracht op 26 juni 2012. Op 30 april 2012 bracht de band nog een nummer uit van Days Go By, Cruising California (Bumpin' in My Trunk). Daarbij is Days Go By het laatste album waar bassist Greg K. aan mee heeft gewerkt

In 2013 begon de band met het opnemen van het volgende album. In 2015 werd een single Coming For You uitgebracht en maakte band bekend dat ze verder bezig waren met het album en de single ook op het album zou verschijnen.

Let The bad Times Roll en vertrek Greg K. en Pete Parada (2018-heden)[bewerken | brontekst bewerken]

Greg K. noemde een mogelijke releasedatum van 2018 voor het nieuwe Offspring-album en onthulde dat een van de redenen voor de trage voortgang van het album was dat ze hier en daar aan nummers hebben gewerkt. Hij verklaarde ook dat de band geen haast had om het af te maken. Noodles was afwezig in de zomer 2017-tour van de Offspring met Sublime with Rome, vanwege een "plotselinge familiesituatie"; en dat Tom Thacker en Jonah Nimoy voor hem invielen op dates. Op 13 december 2017 plaatste The Offspring foto's op Twitter en Instagram van hun decemberkalender, met de tweede en derde week van de maand als "studio", en schreef: "Wie is er klaar voor nieuwe muziek in 2018?". In dezelfde maand vertelde Noodles aan Front Row Live: "We werken eraan. We waren de hele week in de studio. Dinsdag, woensdag waren we klaar voor de vakantie en dan gaan we weer de studio in. zodra het nieuwe jaar is gekomen, in januari." Op 23 februari 2018 kondigde de band via Instagram aan dat ze klaar waren met het opsporen van drums voor het album. The Offspring werd later op Twitter gevraagd of hun nieuwe album snel zou worden uitgebracht en antwoordde: "We hopen tegen de zomer."

In november 2018 werd Kriesel ontslagen van de band vanwege een zakelijk meningsverschil, en werd vanaf zijn vertrek uitgesloten van bandgelerateerde activiteiten zoals studio-opnames en liveoptredens. Als vervolg voor zijn afwezigheid Tony Kanal Kriesels tijdelijke vervanger. In 2019 werd Todd Morse de officiële vervanger voor Kriesel en Jonah Nimoy verving Morse als slaggitarist

“Ongeveer drie maanden geleden werd ik gebeld door onze manager. Hij zei: "de jongens willen iets veranderen". Sindsdien heb ik niets meer van de jongens gehoord, maar ik werd uit de band gezet.

- Greg K.

De korte formatie werd:

 • Dexter Holland: zang, gitaar
 • Noodles: leadgitaar, achtergrondzang
 • Todd Morse: basgitaar, achtergrondzang
 • Pete Parada: drums

In augustus 2019 spande Kriesel een rechtszaak tegen zijn collega-bandleden Holland en Wasserman vanwege Kriesels gedwongen vertrek in 2018. Kriesel en zijn advocaten beweerden ook dat de twee samenspanden om het belang van Kriesel in de band, zonder dat hij hiervoor compensatie kregen en In 2020 spande ook voormalig drummer Ron Welty een rechtszaak tegen The Offspring en individueel tegen Dexter Holland, Noodles en Greg K. wegens onbetaalde royalty's.

Op 4 november 2020 bracht The Offspring hun allereerste kerstlied uit, een cover van Darlene Love's Christmas (Baby Please Come Home). Een fysieke versie van dit nummer werd uitgebracht als een 7-inch vinylsingle op 11 december 2020, en een beschrijving in de online winkel van de band verklaarde dat "de single ook het topje van de ijsberg is voor nieuwe muziek van de veelgeprezen groep in begin 2021."

Op 13 november 2020 heeft de band een songtekstvideo geüpload voor hun nummer Huck It! en kondigde een vinyl heruitgave van Conspiracy of One aan ter ere van zijn 20e verjaardag.

Op 8 februari 2021 plaatsten Dexter en Noodles een video waarin ze bevestigden dat het album klaar was met een officiële releasedatum en een enkele aankondiging binnenkort. Op 23 februari 2021 kondigde The Offspring aan dat hun tiende album de titel Let the Bad Times Roll zou krijgen, en bracht het titelnummer als eerste single uit via streamingdiensten; het album werd uitgebracht op 16 april

Op 2 augustus 2021 kondigde drummer Pete Parada aan dat hij niet zou touren met The Offspring omdat hij geen COVID-19-vaccin had gekregen. Hij legde uit dat dit op advies van zijn arts was vanwege zijn medische geschiedenis en omdat hij eerder besmet was. In een interview dat in november 2021 werd gepubliceerd, hebben Dexter en Noodles de consequenties beschreven die ze tegenkwamen toen ze onderzochten wat er nodig was om te touren met een niet-gevaccineerd lid van de band, en ze zeiden dat de beslissing "voorlopig" was genomen om niet meer met Pete op toernee te gaan. Maar in zijn tweet van augustus 2021, gaf Pete Parada toe dat hij niet alleen op tournee, maar ook in de opnamestudio als "onveilig" werd beschouwd en daarom geen deel meer uitmaakte van de band.

De band ging kort na het uitbrengen van hun nieuwe album op tournee door het Verenigd Koninkrijk en Ierland en Josh Freese keerde terug maar dit keer om met te gaan op tournee. Jamie Miller viel eenmalig voor Freese in als drummer.

De huidige bezetting is:

 • Dexter Holland: zang, slaggitaar
 • Noodles: leadgitaar, achtergrondzang
 • Todd Morse: basgitaar, achtergrondzang

Hetzelfde jaar bracht The Offspring hun eerste livealbum Last Man Standing (Live 1995) uit.

Stijl en invloeden[bewerken | brontekst bewerken]

The Offspring is gelabeld onder meerdere genres, zoals punkrock, melodische hardcore, poppunk,  skatepunk, en alternatieve rock. Een kenmerkende stijl van The Offspring zijn de "whoas'', "heys", of "yeahs" in hun nummers. Verschillende nummers bevatten ook elementen van oosterse muziek, zoals te horen op Tehran, Me & My Old Lady, Pay the Man, Dividing By Zero en de couplet hook van Come Out and Play. Hun teksten bestrijken een breed scala aan onderwerpen, zoals persoonlijke relaties, zoals in hun liedjes She's Got Issues, Self Esteem en Spare Me the Details, en de degradatie van de Verenigde Staten, de politiek en de samenleving in het algemeen. met nummers als It'll Be a Long Time, Americana en Stuff Is Messed Up. De teksten weerspiegelen over het algemeen een sarcastisch standpunt, wat, samen met de taal, voor sommigen aanstootgevend kan zijn., Disclaimer, wat zelf sarcastisch is. Net als Disclaimer (van Ixnay on the Hombre) is het eerste nummer van de meeste albums van de Offspring een soort introductie; Time to Relax (van Smash), Welcome (van Americana), Intro (van Conspiracy of One) en Neocon (van Splinter) zijn hier ook voorbeelden van. De invloeden van The Offspring zijn onder andere The Dickies , the Sex Pistols , the Misfits , TSOL, the Adolescents , the Ramones, The Clash, NOFX, Social Distortion, Dead Kennedys en The Vandals

Leden[bewerken | brontekst bewerken]

Huidige leden[bewerken | brontekst bewerken]

 • Dexter Holland: zang, slaggitaar (1984 - heden), piano (2017 - heden)
 • Noodles: leadgitaar, achtergrondzang (1985 - heden)
 • Todd Morse: basgitaar (2019 - heden), slaggitaar (2009 - 2019); achtergrondzang (2009 - heden)

Huidige tourleden[bewerken | brontekst bewerken]

 • Jonah Nimoy: Slaggitaar, keyboard, percussie, achtergrondzang (2019 - heden)
 • Josh Freese: drums (2021 - heden)

Voormalige leden[bewerken | brontekst bewerken]

 • Doug Thompson: zang (1984, overleden in 2003; alleen met de band als Manic Subsidal)
 • Jim Benton: drums (1984, alleen met de band als Manic Subsidal)
 • Marcus Parrish: leadgitaar (1984 - 1985, alleen met de band als Manic Subsidal)
 • James Lilja: drums, achtergrondzang (1984 - 1987)
 • Ron Welty: drums (1987 - 2003)
 • Atom Willard: drums (2003 - 2007)
 • Greg K.: basgitaar, achtergrondzang (1984 - 2018)
 • Pete Parada: drums (2007 - 2021)

Voormalige Tourleden[bewerken | brontekst bewerken]

 • Chris Higgins: Back-upgitaar, keyboard, percussie, achtergrondzang (1994 - 2005)

Tijdelijke tourleden[bewerken | brontekst bewerken]

 • Paul McInnes - drums (2003)
 • Ronnie King – keyboard (2003 - 2004)
 • Warren Fitzgerald – Slaggitaar, achtergrondzang (2008)
 • Andrew Freeman – Slaggitaar, achtergrondzang (2008)
 • Tony Kanal – Basgitaar (2018 - 2019; tijdelijke vervanging voor Greg K. na zijn vertrek in 2018)
 • Jamie Miller - drums (2021)

Tourinvallers[bewerken | brontekst bewerken]

 • Scott Shiflett - basgitaar, achtergrondzang (vier shows in 2008 als invaller voor Greg K.)
 • Tom Thacker - gitaar, achtergrondzang (als invaller voor Todd Morse in 2013 voor twee shows, als invaller voor Noodles in 2017 op zomertour)

Line-ups[bewerken | brontekst bewerken]

1984 (als Manic Subsidal) 1984 (als Manic Subsidal) 1984-1985 (als Manic Subsidal) 1985–1986 (als Manic Subsidal)

1986–1987 (als The Offspring)

 • Dexter Holland – zang, gitaar
 • Greg K. – basgitaar
 • James Lilja– drums
 • Dexter Holland – zang, slaggitaar
 • Marcus Parrish – leadgitaar, achtergrondzang
 • Greg K. – basgitaar, achtergrondzang
 • James Lilja – drums, achtergrondzang
 • Dexter Holland – zang, slaggitaar
 • Noodles – leadgitaar, achtergrondzang
 • Greg K. – basgitaar, achtergrondzang
 • James Lilja – drums, achtergrondzang
1987-2003 2003 2003–2007 2007–2018
 • Dexter Holland – zang, slaggitaar
 • Noodles – leadgitaar, achtergrondzang
 • Greg K. – basgitaar, achtergrondzang
 • Ron Welty - drums

Tourleden

 • Chris Higgins – backup-gitaar, keyboard, percussie, achtergrondzang
 • Dexter Holland – zang, slaggitaar
 • Noodles – leadgitaar, achtergrondzang
 • Greg K. – basgitaar, achtergrondzang

Tourleden

 • Chris Higgins – backup-gitaar, keyboard, percussie, achtergrondzang
 • Paul McInnes - drums
 • Dexter Holland – zang, slaggitaar
 • Noodles – leadgitaar, achtergrondzang
 • Greg K. – basgitaar, achtergrondzang
 • Atom Willard – drums

Tourleden

 • Chris Higgins – backup-gitaar, keyboard, percussie, achtergrondzang (2003–2005)
 • Ronnie King – keyboard (2003–2004)
 • Dexter Holland – zang, slaggitaar
 • Noodles – leadgitaar, achtergrondzang
 • Greg K. – basgitaar, achtergrondzang
 • Pete Parada – drums

Tourleden

 • Todd Morse – slaggitaar, achtergrondzang
 • Warren Fitzgerald– slaggitaar, achtergrondzang (2008)
 • Andrew Freeman– slaggitaar, achtergrondzang (2008)
 • Jonah Nimoy - (invaller voor Noodles 2017)
 • Scott Shiflett – basgitaar (2008, invaller voor Greg K.)
 • Tom Thacker – slaggitaar (invaller voor Morse 2013; invaller voor Noodles 2017)
2018-2019 2019-2021 2021–heden
 • Dexter Holland – zang, slaggitaar
 • Noodles – leadgitaar, achtergrondzang
 • Pete Parada – drums

Tourleden[bewerken | brontekst bewerken]

 • Todd Morse – slaggitaar, achtergrondzang
 • Tony Kanal - basgitaar (2018-2019)
 • Dexter Holland – zang, slaggitaar
 • Noodles – leadgitaar, achtergrondzang
 • Todd Morse - basgitaar, achtergrondzang
 • Pete Parada – drums

Tourleden

 • Jonah Nimoy - slaggitaar, keyboard, percussie, achtergrond
 • Dexter Holland – zang, slaggitaar
 • Noodles – leadgitaar, achtergrondzang
 • Todd Morse – basgitaar, achtergrondzang

Tourleden

 • Jonah Nimoy – slaggitaar, keyboard, percussie, achtergrondzang
 • Josh Freese – drums
 • Jamie Miller - drums (2021)

Tijdlijn[bewerken | brontekst bewerken]

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Studioalbums (in chronologische volgorde)[bewerken | brontekst bewerken]

The Offspring (1989)

Ignition (1992)

Smash (1994)

Ixnay on the Hombre (1997)

Americana (1998)

Conspiracy of One (2000)

Splinter (2003)

Rise and Fall, Rage and Grace (2008)

Days Go By (2012)

Let the Bad Times Roll (2021)

Alle albums (studioalbums, ep’s, Verzamelalbums, singles, livealbums)[bewerken | brontekst bewerken]

We Got Power: Party Animal (als Manic Subsidal) (één nummer op compilatiealbum) (1984)

I'll Be Waiting (single) (1986)

The Offspring (studioalbum) (1989)

Baghdad (ep) (1991)

They Were Born to Kill (ep) (1991)

Ignition (studioalbum) (1992)

Smash (studioalbum) (1994)

Ixnay on the Hombre (studioalbum) (1997)

Club Me (ep) (1997)

Americana (studioalbum) (1998)

A Piece of Americana (ep) (1998)

The Offspring Collection (Boxset) (1999)

Conspiracy of One (studioalbum) (2000)

Huck It! (single) (2000)

Splinter (studioalbum) (2003)

Greatest Hits (verzamelalbum) (2005)

Rise and Fall, Rage and Grace (studioalbum) (2008)

Happy Hour! (verzamelalbum) (2010)

Days Go By (studioalbum) (2012)

Summer Nationals (ep) (2014)

Coming for You (single) (2015)

Down (single) (2018)

Christmas (Baby Please Come Home) (single) (2020)

Let the Bad Times Roll (studioalbum) (2021)

Last Man Standing (Live 1995) (livealbum) (2021)

Gone Away (ep) (2021)

Behind Your Walls (single) (2022)

Radio 2 Top 2000[bewerken | brontekst bewerken]

Nummer(s) met noteringen in de NPO Radio 2 Top 2000 '99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17 '18 '19 '20 '21
Pretty fly (For a white guy) - - - - - - - - - - - - - - - 1963 1544 - - 1841 1781 1739 1770
Self esteem - - - - - - - - - - - - - - - 937 805 826 966 772 846 885 858

Videografie[bewerken | brontekst bewerken]

Offspring: Americana (1999)

The Offspring: Huck It (2000)

The Offspring: Complete Music Video Collection (2005)

(In deze video’s zijn videoclips of compilaties van videoclips en extra fragmenten van de band)

Awards[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Award Nominatie Bekroond werk of kunstenaar Resultaat
1997 Billboard Music Awards Modernste rocknummer Gone Away Genomineerd
1999 MTV Europe Music Awards Beste rockartiest The Offspring Gewonnen
1999 MTV Europe Music Awards Beste Groep The Offspring Genomineerd
1999 MTV Europe Music Awards Beste Album Americana Genomineerd
1999 MTV Video Music Awards Beste Rockvideo Pretty Fly (for a White Guy) Genomineerd
1999 Kerrang! Awards Beste Video Pretty Fly (for a White Guy) Gewonnen
1999 Billboard Music Awards Modernste rockartiest van jaar The Offspring Gewonnen
2000 Juno Awards Bestverkochte album (Buitenland en binnenland) Americana Genomineerd
2001 OC Music Awards Beste Album Conspiracy of One Gewonnen
2001 OC Music Awards Beste nummer Original Prankster Gewonnen
2001 OC Music Awards Beste punk The Offspring Genomineerd
2001 OC Music Awards Beste wereld The Offspring Gewonnen
2001 OC Music Awards Beste liveband The Offspring Gewonnen
2002 Kerrang! Awards Klassieke songwriter The Offspring Gewonnen
2004 3D-Awards Muziekvideo Visuele effecten Hit That Gewonnen
2004 California Music Awards Uitstekende alternatieve album Splinter Gewonnen
2004 OC Music Awards Beste nummer Hit That Gewonnen
2004 OC Music Awards Beste Alternatief The Offspring Genonimeerd
2004 Kerrang! Awards Beste Video Hit That Genomineerd
2009 California Music Awards Uitstekende alternatieve album Rise and Fall, Rage and Grace Gewonnen
2009 OC Music Awards Beste album Rise and Fall, Rage and Grace Genomineerd
2009 OC Music Awards Beste Nummer Hammerhead Genomineerd
2013 OC Music Awards Beste Punk The Offspring Gewonnen
2014 OC Music Awards Impact Award The Offspring Gewonnen
2014 OC Music Awards Beste alternatief The Offspring Gewonnen
2014 Loudwire Music Awards Beste rockvideo Dividing By Zero/Slim Pickens Does The Right Thing And Rides The Bomb To Hell Genomineerd

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

 • De line-up van 1987 tot 2003 (Dexter, Noodles, Greg en Ron) staat bekend als de langststaande line-up van The Offspring en voor veel fans de meest klassieke line-up
 • de band deed gastoptredens in de horror-comedie: Idle Hands uit 1998 en in Sharknado 4
 • de band heeft in totaal 5 verschillende drummers gehad
 • Dexter Holland’s echte naam is Bryan Holland
 • Noodles’ echte naam is Kevin Wasserman
 • Greg K.’s officiële naam is Greg Kriesel
 • Atom Willards echte naam is Adam Willard
 • Ron Welty is de langstzittende drummer van alle drummers van de band
 • Atom Willard is de kortstzittende drummer van de band van alle drummers van de band
 • Atom Willard is de enige drummer die niet heeft meegewerkt aan een studioalbum
 • The Offspring heeft een tank in World of Tanks genaamd “Pretty Fly”
 • Dexter Holland en James Lilja hebben allebei een Doctoraat
 • Dexter Holland is een gediplomeerd Piloot
 • Dexter Holland, Noodles, Greg K. en Atom Willard zijn de enige leden met een artiestennaam
 • The Offspring heeft in totaal 11 verschillende line-ups gehad
 • Dexter is het enige lid die vanaf de oprichting nog steeds in de band zit

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]