The Order (2001)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Order
Regie Sheldon Lettich
Producent Avi Lerner
Scenario Jean-Claude Van Damme
Les Weldon
Hoofdrollen Jean-Claude Van Damme
Charlton Heston
Sofia Milos
Brian Thompson
Vernon Dobtcheff
Muziek Pino Donaggio
Montage Donn Aron
Alain Jakubowicz
Cinematografie David Gurfinkel
Distributie TriStar Pictures
Première 13-12-2001 Duitsland
12-03-2002 Verenigde Staten
Genre Actiefilm
Speelduur 89 minuten
Taal Syrisch, Aramees, Engels, Arabisch, Frans, Hebreeuws, Oekraïens
Land Aruba, Verenigde Staten
Budget $ 12 miljoen
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Order is een Amerikaanse actiefilm uit 2001 geregisseerd door Sheldon Lettich en geschreven door Jean-Claude Van Damme, die ook in de film speelde. De film werd op 12 maart 2002 in de Verenigde Staten op direct-to-dvd uitgebracht.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Rudy Cafmeyer (Jean-Claude van Damme) is een getalenteerde dief en een echte avonturier. Na een ruzie met Rudy vertrekt zijn vader, een museumcurator, hals over kop naar Israël. Dezelfde avond nog wordt Rudy door de politie ondervraagd over de diefstal van een zeldzaam religieus manuscript. Dit manuscript over de 'Order of Trinity' is gestolen uit het museum waar zijn vader werkt. Van de museumdirecteur hoort Rudy dat zijn vader bezig is met een boek over 'The Order', een duistere geheime sekte die nog afstamt van de kruisvaarders uit de middeleeuwen. Na een alarmerend telefoontje van zijn vader reist ook Rudy af naar Israël. Samen met de bloedmooie Israëlische agente Dalia (Sofia Milos) gaat Rudy op onderzoek uit.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

Regisseur Sheldon Lettich gaf later het volgende commentaar:

Qua sfeer wilden we een film maken die in de trant was van leuke actie-avonturenfilms zoals de Indiana Jones-films en Hitchcock-films zoals North by Northwest. Een grote fout die we maakten met The Order was de toon in een serieuzere richting te geven in het derde bedrijf. Als we de luchtigheid tot het einde toe hadden gehandhaafd, dan denk ik dat de film veel succesvoller zou zijn geweest. Voor mij is het hoogtepunt van de film de achtervolging door de Oude Stad van Jeruzalem, met Van Damme vermomd als een chassidische jood, op de vlucht voor en vechtend met de Israëlische politie. Het was volkomen maf en waanzinnig en tot op de dag van vandaag ben ik er nog steeds verbaasd over dat ik Jean-Claude ertoe heb kunnen overhalen om het te doen.[1]

Opbrengst[bewerken | brontekst bewerken]

In Spanje werd de film door ruim 100.000 mensen bekeken met een brutowinst van bijna 600.000 euro. In Mexico deed de film het net zo goed, met een brutowinst van meer dan 560.000 dollar. Hoewel niet uitgebracht in bioscopen in de Verenigde Staten, deed de film het goed op het gebied van verhuur, goed voor meer dan 18 miljoen dollar. De film werd ook uitgebracht op video en dvd in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]