Naar inhoud springen

The Prince and the Pauper (1977)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Prince and the Pauper
Alternatieve titel(s) Crossed Swords
Regie Richard Fleischer
Producent Pierre Spengler
Scenario Berta Dominguez D. &
Pierre Spengler
George MacDonald Fraser
Hoofdrollen Mark Lester
Ernest Borgnine
Oliver Reed
Raquel Welch
Rex Harrison
Muziek Maurice Jarre
Montage Ernest Walter
Cinematografie Jack Cardiff
Distributie Warner Bros.
Speelduur 113 minuten
Taal Engels
Land Verenigd Koninkrijk
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Prince and the Pauper, uitgebracht in Amerika als Crossed Swords, is een actie-avonturenfilm onder een regie van Richard Fleischer uit 1977. Het verhaal is gebaseerd op het boek De prins en de bedelaar van Mark Twain. Hoofdrollen worden gespeeld door Oliver Reed, Ernest Borgnine, Raquel Welch, George C. Scott, Charlton Heston, Sir Rex Harrison en Mark Lester. Lester speelt de dubbelrol van Eduard VI van Engeland en Tom Canty.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Het verhaal speelt zich af in de 16de eeuw. Tiener Tom Canty wordt door zijn vader verplicht om te zakkenrollen. Hij steelt een geldbeurs uit de zakken van een rijke man, maar verliest deze wanneer hij tegen iemand anders opbotst. Omdat men denkt dat Tom de beurs nog heeft, wordt hij achtervolgd. Hij klimt ergens over een muur en belandt in de tuin en voor de voeten van Koning Henry VIII. Tom vlucht - achtervolgd door enkele wachters - en klimt een dak op waar hij zich verbergt in een schoorsteen. Ergens beneden geeft koning Henry VIII het bevel om Thomas Howard, de derde hertog van Norfolk, te arresteren op het verklede bal die avond.

Prins Eduard VI van Engeland zit in zijn kamer en is vastbesloten om het voor hem voorziene verkleedkostuum niet te dragen op het bal. Tom valt door de schoorsteen en belandt in de kamer van de prins. Eduard is geïnteresseerd in wie Tom is en omdat ze op elkaar lijken, beslissen ze om op het bal een tijdelijke persoonsverwisseling door te voeren. Zo zal Eduard doorgaan als een bedelaar en Tom als de prins. Nadat ze hun kledij wisselen, wordt Eduard - denkende dat hij Tom is - door de wachters en Miles Hendon uit het kasteel gezet. Op het bal tracht Tom uit te leggen dat hij niet Eduard is, maar niemand gelooft hem.

Eduard wordt door Miles naar het huis van John Canty gebracht. John wil de jongen slagen maar Miles komt tussenbeide. Daardoor belandt Miles in een kolkende rivier. Nu John wordt beticht van moord vlucht hij met "Tom" uit Londen. In het kasteel wordt Koning Henry VIII ziek en sterft. Eduard VI wordt daardoor weldra koning en geeft het bevel om Thomas Howard niet te executeren.

John en Edward komen terecht in de bende van Ruffler. Daar komen ze te weten dat de koning is gestorven. Edward kan uit de bende ontsnappen, maar John wordt vermoord. Edward komt Miles tegen die dus niet verdronken is. Samen gaan ze naar Hendon Hall waar blijkt dat Miles' broer Hugh is getrouwd met Lady Edith. Samen hebben zij de macht overgenomen van Hendon Hall. Daar kan Edward Miles overtuigen dat hij wel degelijk de echte prins (en weldra koning) is en hulp nodig heeft om het kasteel binnen te dringen om dit te bewijzen.

Edward en Miles spoedden zich met paard en kar naar Londen om de kroning van de nieuwe koning te doen stoppen. Miles verkleedt zich als Hugh. Edward kan de ceremonie doen stoppen en bewijst met de "prinselijke zegel" - die hij al die tijd bij zich had - dat hij de werkelijke prins is. Edward en Tom geven elkaar toe dat ze niet geschikt zijn om elkanders leven over te nemen. Na de kroning van Eduard tot koning wordt Tom uitgeroepen tot hoofdgouverneur en worden er over het land diverse instellingen opgericht voor de daklozen. Miles wordt in zijn eer als ridder hersteld, herstart zijn relatie met Edith en trouwt met haar.

Acteur Personage
Reed, Oliver Oliver Reed Sir Miles Hendon
Welch, Raquel Raquel Welch Lady Edith
Lester, Mark Mark Lester Edward VI of England en Tom Canty
Heston, Charlton Charlton Heston Koning Henry VIII
Borgnine, Ernest Ernest Borgnine John Canty
Scott, George C. George C. Scott Ruffler
Harrison, Rex Rex Harrison Thomas Howard
Hemmings, David David Hemmings Hugh Hendon
Andrews, Harry Harry Andrews Edward Seymour
Orchard, Julian Julian Orchard St. John
Melvin, Murray Murray Melvin stylist van Henry
Ward, Lalla Lalla Ward Prinses Elizabeth
Dean, Felicity Felicity Dean Jane Grey
Danning, Sybil Sybil Danning moeder Canty
Stark, Graham Graham Stark nar
Lockwood, Preston Preston Lockwood vader Andrew
Hewlett, Arthur Arthur Hewlett
Wright, Tommy Tommy Wright
Fowler, Harry Harry Fowler
Hurndall, Richard Richard Hurndall aartsbisschop Thomas Cranmer

|Henderso, Don Don Henderso||Ruffian |Sutton, Dudley Dudley Sutton||Hodge |Madoc, Ruth Ruth Madoc||Moll