De gevangene van Zenda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf The Prisoner of Zenda (boek))
De gevangene van Zenda
Cover van de tweede editie
Oorspronkelijke titel The Prisoner of Zenda
Auteur(s) Anthony Hope
Taal Verenigd Koninkrijk
Oorspronkelijke taal Engels
Genre avontuur
Uitgever J. W. Arrowsmith
Uitgegeven 1894
Medium Print (hardback & paperback)
Pagina's 310 (eerste editie)
Verfilming zie Bewerkingen
Vervolg Rupert of Hentzau
Vorige boek The Heart of Princess Osra
Volgende boek Rupert of Hentzau
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

De gevangene van Zenda (originele titel The Prisoner of Zenda) is een avonturenroman van de Britse auteur Anthony Hope, voor het eerst gepubliceerd in 1894. Het geldt als een van Hope's bekendste werken.

Het boek kreeg een vervolg getiteld Rupert of Hentzau en is meerdere malen verfilmd.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Britse aristocraat Rudolf Rassendyll gaat op vakantie naar Ruritanië, het land waar zijn familie oorspronkelijk vandaan komt. Eenmaal daar ontdekt hij dat hij sprekend lijkt op de huidige koning, die ook Rudolf heet.

De avond voor ceremonie waarbij Rudolf gekroond zal worden, wordt de koning echter ontvoerd door zijn kwaadaardige broer Prins Michael en diens handlangers Antoinette de Mauban en graaf Rupert van Hentzau. De koning wordt gevangengezet in een kasteel in het kleine plaatsje Zenda. Om te voorkomen dat Michael de troon in handen krijgt, overtuigen kapitein Sapt en Fritz von Tarlenheim, beide vertrouwelingen van de koning, Rudolf Rassendyll om de plaats van de koning in te nemen.

Tijdens de drie maanden dat Rassendyll voor koning speelt, krijgt hij een relatie met prinses Flavia. Uiteindelijk onderneemt Rassendyll zelf een poging de koning te bevrijden uit Zenda.

Bewerkingen[bewerken | brontekst bewerken]

De gevangene van Zenda is meerdere malen bewerkt voor film, toneel en televisie. Een beknopt overzicht:

Invloed[bewerken | brontekst bewerken]

Behalve rechtstreekse verfilmingen van de roman zelf, zijn referenties naar het boek of verhalen met een soortgelijke plot in tal van werken terug te vinden. Onder andere de film The Great Race, de tv-serie Get Smart, de Suske en Wiske-strip De speelgoedzaaier, het boek Misery van Stephen King en de Doctor Who-serie "The Androids of Tara" bevatten elementen van De gevangene van Zenda.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]