The Prodigy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Prodigy
The Prodigy
The Prodigy, live op Rock am Ring in 2009.
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1990-heden
Oorsprong Essex, Verenigd Koninkrijk
Genre(s) Electropunk
Alternatieve muziek
Big beat
Industrial
Rave
Breakbeat
Electro
Label(s) Warner Bros.
Elektra
Maverick
Cooking Vinyl
XL
Ragged Flag
Beggars Banquet
Bezetting
Huidige leden Liam Howlett, Maxim
Oud-leden Keith Flint (1990–2019), Leeroy Thornhill (1990–2000), Sharky (1990-1991)
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

The Prodigy is een Britse danceact. The Prodigy is een van de succesvolste groepen die de dansmuziek van de jaren 90 van de twintigste eeuw heeft voortgebracht. De grote man achter The Prodigy is Liam Howlett (1971). Muzikaal gezien is hij het brein en de leider van de groep. Op het podium wordt hij vergezeld door MC Maxim Reality (1967) en zanger-danser Keith Flint (1969-2019). The Prodigy staat bekend om het opvallende voorkomen en bereikte dankzij de punkattitude ook een rockpubliek. Bekende nummers van de band zijn Out of Space, Smack My Bitch Up, Breathe, No Good (Start the Dance) en Firestarter.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Debuut: eerste demo's, eerste optredens[bewerken | brontekst bewerken]

Moog Prodigy-synthesizer waarnaar de band vernoemd is.

De oorsprong van de band ligt in Essex, UK. Het verhaal van de band begint in 1990, nadat de ravers Keith Flint en Leeroy Thornhill de dj Liam Howlett ontmoetten in een club, genaamd ‘The Barn’. Ze zijn onder de indruk van Howlett en stellen voor om samen met Sharky, een vriendin van Keith Flint, op zijn muziek te dansen. Liam Howlett ging akkoord, maar wilde ook een MC. Maxim Reality (Keith Palmer) komt er na advies van de andere leden. Maxim zal de overige vier pas ontmoeten op de avond van hun eerste optreden. Dat optreden komt er nadat Ziggy, hun voormalige en eerste manager, een liveshow kon regelen bij 'The Labyrinth' in 1990. Daarna produceert Liam Howlett een 10 trackdemo met de intentie een platencontract te krijgen.

De A&R-afdeling van platenmaatschappij XL Recordings bood The Prodigy een contract aan. Nadat de groep een platencontract tekende in de winter van 1990 besluit Sharky de band te verlaten. De What Evil Lurks-ep volgde in 1991. De ep bevat ook de track Android, dat een van hun meest geliefde nummers werd.

De single Charly kwam zes maanden later uit en werd een hit in Groot-Brittannië. The Prodigy werd een populaire act op raves, het succes had echter ook zijn keerzijde. De sample van een kinderstem werd als debilisering van het ravegenre gezien. De meeste ravers trokken zich er echter weinig van aan.[bron?] Het grote succes bleef uit, maar de naam The Prodigy werd wel al erg bekend in de Europese undergroundscene.

Debuutalbum: Experience (1992-1994)[bewerken | brontekst bewerken]

Het debuutalbum "The Prodigy Experience" kwam uit in het najaar van 1992. Het was een van de eerste echte rave-albums. Het is een genre waar toen nog niet veel toekomst in werd gezien. Op het album werden eerdere singles (al dan niet in nieuwe versies) verzameld en ook enkele nieuwe tracks gepresenteerd. Het album had nog enkele singles, waarvan Out of Space (met een sample van Max Romeo's reggaenummer I Chase the Devil) ook de doorbraak van The Prodigy betekende in Nederland en België.

Tweede album: Music for the Jilted Generation (1993-1995)[bewerken | brontekst bewerken]

In 1994 werd het volgende album van The Prodigy uitgebracht; "Music for the Jilted Generation". het werd een groot succes in Groot-Brittannië en werd genomineerd voor de Mercury Music Prize. Het geluid was donkerder en dieper en distantieerde zich van het ravegeluid. Naast harde en snelle dancetracks stonden er ook enkele experimentele atmosferische tracks op. Het bekendst werden de nummers No Good (Start the Dance) en Voodoo People. Het album zette zich af tegen de autoriteiten die illegale ravefeestjes aan banden wilden leggen. Het boekje bevat een sfeerimpressie van een raver die een hangbrug wil doorsnijden terwijl hij zijn middelvinger opsteekt naar de politie die vanuit een grauwe industriestad toekijkt. Het nummer Their Law, met Pop Will Eat Itself werd daarvan de soundtrack. "Music for the Jilted Generation" was in zijn tijd een van de eerste albums waarop breakbeats in combinatie met rauwe sounds, gesamplede gitaren en klanken uit de rave-, house- en acidscene met elkaar vermengd werden tot een geheel nieuwe klank.

Derde album: The Fat of the Land (1996-1998)[bewerken | brontekst bewerken]

Het volgende album, getiteld "The Fat of the Land", verleende de band een positie als een van de internationaal populairste en beroemdste danceacts. Het album kwam echter erg moeizaam tot stand. De eerste voorbode van het album was de succesvolle single Firestarter in het voorjaar van 1996. Intussen werd het uiterlijk van The Prodigy steeds punkachtiger. De single Mindfields werd uitgesteld omdat de productie veel tijd kostte. In de zomer van 1997 verscheen het derde album uiteindelijk. Het kwam binnen op nummer 1 in de Nederlandse, Britse en Amerikaanse hitlijsten. De single, maar vooral de videoclip van Smack My Bitch Up veroorzaakte een rel vanwege het extreme geweld. MTV weigerde de video te vertonen. Toen in 1998 de tournee was afgelopen kondigden de leden aan een tijdje uit elkaar te gaan om zich te richten op solo-activiteiten.

Dirtchamber Sessions[bewerken | brontekst bewerken]

In 1999 kwam het volgende album uit; "Dirtchamber Sessions Volume 1". Dit album, eigenlijk solowerk van Howlett, werd een heel andere dan de vorige albums met rond de 50 gemixte tracks. Toen Howlett een set draaide in de "Mary-Anne Hobbs's Breezeblock Show" op het Engelse radiostation Radio 1, bleek deze zo populair dat uiteindelijk werd besloten om de uitgebreide versie van de Breezeblock-mix op cd uit te brengen.

Solo-projecten (1998-2001)[bewerken | brontekst bewerken]

Leeroy verliet de band in 2000, omdat hij zich volledig wou richten op het solo-zijn en omdat hij zich al jaren geen lid van de groep voelde.

Maxim Reality debuteerde in 2000 met Hell's Kitchen, een plaat die matig werd ontvangen. De single Carmen Queasy werd echter wel een hit, vooral door de gastbijdrage van Skin, de zangeres van Skunk Anansie. Leeroy verliet later dat jaar de groep. Het is dan een korte tijd onduidelijk of The Prodigy nog bestaat en wie nog deel ervan uitmaken. De aankondiging van een nieuw album gaf duidelijkheid. Leeroy debuteerde een jaar later met Beyond All Reasonable Doubt onder de naam Flightcrank.

Ook Keith Flint maakte een meer rock gericht solo-album. Onder de bandnaam Flint kwam hij in 2003 met een demo-album uit: "Device #1". Het album kreeg weinig publiciteit van de muziekpers.[bron?] De track 10a: Razor van het album werd voor de tweede keer uitgebracht op de verzamelaar "Their Law: The Singles 1990-2005". En de track 10b: Baby's Got A Temper werd een eigen album geadopteerd door The Prodigy. De band Flint bestaat naast Keith Flint uit Jim Davies, Kieron Pepper en Tony Howlett, deze laatste is de broer van Liam Howlett. Jim Davies en Kieron Pepper zijn niet alleen betrokken bij Flint maar zijn daarnaast ook leden van Hyper.

Wederopstanding van de groep (2001-2004)[bewerken | brontekst bewerken]

In 2001 kwam The Prodigy weer bij elkaar. Dit keer zonder Leeroy, die de band verliet. Liam, Maxim en Keith pakten de draad weer op voor het Lowlands-festival. In 2001, na een pauze van het toeren en het opnemen, kwam de single Baby's Got a Temper uit, met daarin een sample uit Firestarter. De single behaalde weliswaar de hitparade, maar werd door critici en fans toch gezien als een flop.[bron?] De nieuwe opnamen bleven moeizaam gaan en de uitgave van een nieuw album werd talloze malen uitgesteld. Liam besloot al zijn gemaakte werk weg te gooien en opnieuw te beginnen.

Vierde album: Always Outnumbered, Never Outgunned (2004-2008)[bewerken | brontekst bewerken]

De bedenker en bandlid van The Prodigy Liam Howlett in actie in augustus 2005.

Op 23 augustus 2004, ruim zeven jaar na "The Fat of the Land", verscheen er weer een nieuw studioalbum van The Prodigy, getiteld "Always Outnumbered Never Outgunned". De productie van het album is niet zonder slag of stoot gegaan; Liam had het opgenomen zonder Keith en Maxim te betrekken en diverse eerder uitgebrachte songs ontbraken. Ze deden Liam te veel deden denken aan "The Fat of the Land" en werden hierdoor resoluut naar de prullenbak verwezen.

Hoewel het album veel muzikale invloeden heeft, valt de plaat te scharen onder elektropunk. Wel bevatte het album onder andere een remix van het nummer Love Buzz van Shocking Blue, Phoenix genaamd. Ook een remake van Michael Jacksons Thriller, hier genaamd The Way It Is, staat erop, evenals de singles Girls, Spitfire en Hotride. Bij deze singles werden ook video's opgenomen. De video bij Hotride werd echter niet uitgebracht, omdat deze wegens zijn gewelddadige inhoud automatisch gelinkt zou worden aan Smack My Bitch Up.

Their Law: The Singles 1990-2005[bewerken | brontekst bewerken]

In 2005 verscheen de eerste verzamelaar van 15 jaar The Prodigy, genaamd "Their Law: The Singles." Op de bonus-cd verschenen remixen van oude Prodigy-hits door de Audio Bullys, Pendulum en Sub Focus, nieuwe artiesten die alle door The Prodigy zeggen te zijn geïnspireerd. Vooral de Pendulum-remix van Voodoo People wordt goed ontvangen. In de bijhorende muziekvideo figureren de leden van The Prodigy zelf. Het album bevat ook de liveversie van Spitfire, opgenomen tijdens Pinkpop in 2005.

Vijfde album: Invaders Must Die (2009-2010)[bewerken | brontekst bewerken]

In januari 2006 begon Liam Howlett met de opnames van een vijfde Prodigy-album in een studio in Londen. Hierbij werd hij geholpen door Amanda Ghost in zijn nieuwe muziek- en stijlkeuze. Het album "Invaders Must Die" werd uitgebracht op 23 februari 2009. Het album is in samenwerking met Maxim Reality en Keith Flint om ervoor te zorgen dat elk nummer live ten gehore kan worden gebracht. Ter promotie van hun album speelde The Prodigy in 2009 live op Sziget, Rock Werchter en op Lowlands.

Howlett zette op 14 november 2010 een remix van Jay-Z's hit 99 Problems op de website van de band. De single kon door de fans gratis gedownload worden.

How to Steal a Jet Fighter en livealbum World's on Fire (2010-2014)[bewerken | brontekst bewerken]

Op 16 november 2010 kondigde Liam Howlett aan dat de band na hun Amerikaanse tournee met Linkin Park terug de studio zou ingaan om te werken aan hun zesde studioalbum. Op 3 mei 2012 kondigde Howlett aan dat "How to Steal a Jet Fighter" als werktitel gebruikt zou worden. Tot op heden heeft de band al enkele mogelijke nummers uit het nieuwe album live gespeeld. Zo speelden ze, tegen een geheel nieuwe achtergrond van een MiG-21-gevechtsvliegtuig, de nieuwe nummers AWOL en Dogbite op 9 december 2011 in Curitiba. Op het Britse Download Festival speelde de band in 2012 het nummer Jet Fighter, om tijdens hun eindejaarstoer in Brixton Academy het nummer The Day voor het eerst live uit te voeren. Op het Duitse festival Rock am Ring werd in 2013 vervolgens het nummer Rock-Weiler toegevoegd aan de setlist.

Over de stijl van het album is, op de mogelijke albumtracks na, weinig bekend. Howlett bevestigde wel dat het album niet de laatste nieuwe dubsteptrend zal volgen, maar "vernieuwend doch donker" zal zijn.

Ondertussen bracht de band nog een livealbum uit, getiteld "World's on Fire" en opgenomen in de Milton Keynes Bowl, alsook een heruitgave van hun album "The Fat of the Land". Dit vanwege de 15de verjaardag van het album. De plaat bevatte een bonus-disc getiteld "The Added Fat EP", waarop nieuwe remixes te vinden zijn van de oorspronkelijke albumtracks. Deze remixes werden geleverd door o.a. Major Lazer en Noisia.

Zesde album: The Day Is My Enemy (2015-2017)[bewerken | brontekst bewerken]

Op 6 januari 2015 werd door The Prodigy het zesde studioalbum "The Day Is My Enemy" aangekondigd. Op 12 januari werd het nummer Nasty uitgebracht als spin-off voor hun album. Liam Howlett beschreef het nieuwe Prodigy-album als "gewelddadig" en "donker". Op 23 februari verscheen het nummer Wild Frontier als de tweede single van het album en tevens kwam er van het nummer een videoclip uit gemaakt door de Nederlandse stop-motionartiest Elmer Kaan en -regisseur Mascha Halberstad. Het album zelf kwam uit op 30 maart 2015.

Zevende album: No Tourists (2018-heden)[bewerken | brontekst bewerken]

Op 19 juli 2018 werd door The Prodigy de single Need Some1 uitgebracht, afkomstig van het album "No Tourists", dat uitkwam op 2 november van datzelfde jaar.

Overlijden zanger Keith Flint[bewerken | brontekst bewerken]

Op 4 maart 2019 werd zanger Keith Flint in zijn woning in Great Dunmow, in de buurt van Londen, dood aangetroffen. Hij had zelfmoord gepleegd.[1]

Leden[bewerken | brontekst bewerken]

Huidige leden

 • Liam Howlett – songwriter, componist, producer (1990-heden)
 • Maxim – zang, beatbox, songwriting (1990-heden)

Musici bij optredens

 • Leo Crabtree – drum, slaginstrumenten (2008-heden)
 • Olly Burden – gitaar (2017-heden)

Voormalige leden

Voormalige liveleden

 • Kieron Pepper – drum, bijhorende gitaar (1997-2007)
 • "The Rev" – gitaar (2007)
 • "Snell" – drum (juli 2007)
 • Brian Fairbairn – drum (2007)
 • Jim Davies – gitaar (1995-1996, 2002-2004)
 • Alli MacInnes – gitaar (2001, 2002)
 • Gizz Butt – gitaar (1996-1999)
 • Rob Holliday – gitaar (2005-2006, 2008-2017)

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
The Prodigy: Experience 28-09-1992 16-01-1993 17 14
Music for the Jilted Generation 04-07-1994 16-07-1994 10 32 Goud
The Fat of the Land 01-07-1997 12-07-1997 1(2wk) 62 Platina
The Dirtchamber Sessions Volume One 22-02-1999 06-03-1999 31 7
Always Outnumbered, Never Outgunned 21-08-2004 21-08-2004 4 12
Their Law: The Singles 1990-2005 17-10-2005 22-10-2005 18 29
Exprience Expanded - Remixes and B-Sides 2 Discs 2008 0 0 0
More Music for the Jilted Generation - Expanded Edtion 2008 0 0 0
Invaders Must Die 23-02-2009 28-02-2009 3 34 Goud
Invaders Must Die Special 2Cd+Dvd 2009 0 0 0
Live - World's on Fire 20-05-2011 28-05-2011 39 11 Livealbum
The Fat of the Land - Expanded Edition 2Discs 2012 12-03-2012 0 0
The Day Is My Enemy 04-2015 04-04-2015 2 8* Goud
The Day Is My Enemy - Remixed and bonus tracks 2 Discs 10-2015 0 0 0
The Prodigy - Greatest Hits 2 Disc 06-2015 0 0 0
No Tourists 02-11-2018 08-11-2018 21 0
Album met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 200 albums Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Music for the Jilted Generation 1994 15-04-1995 22 18
The fat of the land 1997 19-07-1997 2 17
Always outnumbered, never outgunned 2004 28-08-2004 8 10
Their law - The singles 1990-2005 2005 22-10-2005 21 21
Invaders must die 2009 28-02-2009 4 29
Live - World's on fire 2011 28-05-2011 26 7 Livealbum
The Day Is My Enemy 2015 04-04-2009 6 8*

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
What evil lurks 02-1991 -
Charly 08-1991 -
Everybody in the place 12-1991 14-03-1992 tip12 - Nr. 65 in de Single Top 100
Fire / Jericho 07-09-1992 -
Out of space 09-11-1992 09-01-1993 5 12 Nr. 3 in de Single Top 100
Wind it up (Rewound) 29-03-1993 01-05-1993 tip10 - Nr. 37 in de Single Top 100
No good (Start the dance) 16-05-1994 02-07-1994 2 13 Nr. 3 in de Single Top 100
Voodoo people 08-1994 01-10-1994 14 7 Nr. 20 in de Single Top 100
One love 10-1993 10-12-1994 tip13 -
Poison 06-03-1995 01-04-1995 tip5 -
Firestarter 18-03-1996 06-04-1996 8 12 Nr. 14 in de Single Top 100
Breathe 11-11-1996 23-11-1996 9 11 Nr. 10 in de Single Top 100
Smack my bitch up 17-11-1997 29-11-1997 19 4 Nr. 22 in de Single Top 100 /
Alarmschijf
Baby's got a temper 01-07-2002 13-07-2002 40 2 Nr. 39 in de Single Top 100
Girls / Memphis bells 21-06-2004 -
Girls 30-08-2004 18-09-2004 tip7 - Nr. 28 in de Single Top 100
Hotride 01-11-2004 -
Spitfire 04-04-2005 -
Voodoo people (Pendulum remix) / Out of space 07-10-2005 - Nr. 59 in de Single Top 100
Omen 26-01-2009 - Nr. 75 in de Single Top 100
Single met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 50 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Firestarter 1996 13-04-1996 17 20
Breathe 1996 23-11-1996 7 19
Baby's got a temper 2002 13-07-2002 tip16 -
Girls 2004 11-09-2004 tip18 -
Omen 2009 21-02-2009 tip16 -

Dvd's[bewerken | brontekst bewerken]

Dvd's met hitnoteringen in de Nederlandse Music Top 30 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Their law - The singles 1990-2005 2005 19-11-2005 11 4
Live - world's on fire 2011 28-05-2011 7 5

Radio 2 Top 2000[bewerken | brontekst bewerken]

Nummer(s) met noteringen in de NPO Radio 2 Top 2000 '99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17 '18 '19 '20 '21 '22 '23
Breathe - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1368 1537 1364 1517 1472
Firestarter - - - - - - - - - - - - - - - 901 913 1018 1096 935 725 792 804 861 856
No good (Start the dance) - - - - - - - - - - - - - - - - 1841 1744 1681 1462 1364 1491 1433 1454 1561
Out of space - - - - - - - - - - - - - - - 1433 1631 - - 1915 1586 1820 1675 1726 1785
Smack my bitch up - - - - - - - - - - - - - - - - 870 1013 1054 856 757 917 831 859 746

Remixes[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]