The River War

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The River War: An Historical Account of the Reconquest of the Soudan
Boekomslag van deel 2 van The River War
Auteur(s) Winston Churchill
Illustrator Angus McNeill
Land Verenigd Koninkrijk
Taal Engels
Onderwerp Mahdistische Oorlog
Genre Krijgsgeschiedenis
Uitgever Longmans, Green & Co
Uitgegeven 1899
Medium Hardcover
Pagina's 400
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

The River War: An Historical Account of the Reconquest of the Soudan (De Rivieroorlog: Een Historisch Verslag van de Herovering van Soedan) is een boek uit 1899 geschreven door Winston Churchill terwijl hij nog steeds officier was in het British Army.

Het boek geeft een geschiedenis weer van de Britse betrokkenheid in Soedan en het conflict tussen de Britse strijdmacht geleid door Horatio Kitchener en de Derwisj-strijdmacht geleid door Khalifa Abdallahi ibn Muhammad, de erfgenaam van de zelfuitgeroepen Mahdi Mohammed Ahmad ibn Abd Allah. Deze laatste ging op een veldtocht om Egypte te veroveren, om de niet-moslims uit het land te verdrijven en plaats te maken voor de tweede komst van de islamitische Mahdi. Hij laat zich zeer kritisch uit over de islam in het algemeen en het verlammende effect daarvan op moslims, maar hij vindt ook dat in de Britse pers de derwisjen en hun bevelhebbers bewust en overdreven worden afgeschilderd als kwaadaardig.

The River War was het tweede gepubliceerde boek van Churchill na The Story of the Malakand Field Force en bestond oorspronkelijk uit twee boekdelen met meer dan 1000 bladzijden in 1899. The River War werd naderhand met een derde ingekort tot één deel in 1902. Naar aanleiding van de oorspronkelijke publicatie had het Britse leger een richtlijn opgesteld waardoor het voor dienstdoende officieren onmogelijk werd tegelijk als oorlogscorrespondent te werken. Churchill was in 1902 net gekozen in het Lagerhuis en hij wilde zijn politieke ambities niet frustreren met allerlei kritische passages over nog levende invloedrijke personen, in het bijzonder Kitchener. Latere edities van dit goed verkochte boek zouden nog meer ingekort worden. In 2009 is de oorspronkelijke, volledige editie weer uitgegeven.