The Simpsons Hit & Run

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The Simpsons Hit & Run
The Simpsons Logo.svg
Ontwikkelaar Radical Entertainment
Uitgever Vivendi Games
Datum van uitgave 16 september 2003VS
24 oktober 2003EU
Genre actie/avontuur
Spelmodus Singleplayer, multiplayer
Leeftijdsklasse ESRB: T
PEGI: 7+
OFLC: G
Platform PlayStation 2, GameCube, Xbox, Microsoft Windows
Media x3 cd-rom (PC), dvd (PS2, Xbox), Nintendo optische disc (GCN)
Systeemeisen
Windows 98, PIII 700 MHz, 192 MB aan ram, 4X speed cd- of dvd-drive, 32 MB DirectX 8.1 hardware T&L videokaart (GeForce 2+), 1.2 GB HD ruimte, DirectX 8.1 compatible geluidskaard, • Toetsenbord en muis
(PS2) 220kb on Memory Card, Multitap voor 4 spelers
(GCN) 8 blocks of Memory Card
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

The Simpsons Hit & Run is een computerspel gebaseerd op de animatieserie The Simpsons. Het spel werd ontwikkeld door Radical Entertainment en uitgegeven door Vivendi Games op 16 september 2003 in de Verenigde Staten en 24 oktober 2003 in Europa.[1] Het spel is beschikbaar voor de Nintendo GameCube, Xbox, PlayStation 2, en op Windows-gebaseerde pc’s.[1]

Verhaal[bewerken]

Level 1[bewerken]

De eerste missies van het spel draaien om simpele alledaagse taken zoals Homer Simpson die op tijd naar zijn werk moet rijden en voorwerpen moet verzamelen op verschillende locaties. Al snel verandert de verhaalmode echter naar vreemde dingen die in Springfield gebeuren. Zwarte wagens rijden door de straten en robotische wespen bespioneren de inwoners. Homer geeft de schuld aan Mr. Burns, maar die ontkent alles.

Level 2[bewerken]

Dingen lijken weer normaal. Deze missies draaien om Bart die een nieuw videospel in handen wil krijgen en illegaal vuurwerk verzamelt om zich bij een groep pestkoppen aan te kunnen sluiten. Later wil hij Professor Frink helpen met een van diens uitvindingen, maar komt oog in oog te staan met de Truckosaurus (een wezen met het hoofd van een vrachtwagen (vandaar truck, Engels voor vrachtwagen) en het lichaam van een dinosaurus). Bart vlucht weg in zijn zeepkist, en verdwijnt in een fel licht.

Level 3[bewerken]

Lisa probeert Bart te vinden. Ze vindt hem uiteindelijk op een boot aan het eind van het level, maar hij schijnt zijn geheugen te zijn verloren.

Level 4[bewerken]

Marge probeert Bart te genezen, en belandt in een avontuur waarbij ze het verband tussen de trucks, de robotwespen en de graancirkels onderzoekt. Abraham Simpson vertelt haar een verhaal over een graancirkel waarvan de vorm gelijk is aan het logo van een frisdrank (Cola eigenlijk) die hij in de Kwik-E-Mart vond. Marge toont het logo aan Bart, en hij breekt uit zijn trance. Hij vertelt haar dat het nieuwe colamerk de mensen hersenspoelt.

Level 5[bewerken]

Apu wordt eropuit gestuurd om uit te vinden waar de cola vandaan komt, maar hij komt alleen maar hindernissen tegen. Uiteindelijk vindt hij Snake, die onthult dat er colatrucks op weg zijn naar het museum. Apu en Bart ontdekken dat de ruimtewezens van Rigel VII Kang & Kodos achter alles zitten, aangezien ze de kijkcijfers van hun intergalactische realityshow willen vergroten. Hun plan is om massale paniek en verwoesting te veroorzaken met laserpistolen zodra iedereen in hun macht is.

Level 6[bewerken]

Bart haast zich naar Krusty om hem te vertellen over het gevaar. Krusty gelooft hem eerst niet, totdat Bart hem een van Kang & Kodos’ laserpistolen laat zien. Krusty vertelt Bart dat hij per ongeluk een aantal van dit soort pistolen door de stad heeft verspreid zodat iedereen ze kan meenemen. Bart vernietigt de locaties waar deze pistolen worden uitgedeeld, en verteld dan aan Homer dat Kang & Kodos zich schuilhouden in de Duff Beer brouwerij. In de brouwerij blijkt dat de laserpistolen slechts plan A was van Kang & Kodos. Nu dit plan is mislukt gaan ze over op plan B: de cola in het drinkwater van Springfield gieten zodat de doden op zullen staan en voor de geplande verwoesting zorgen.

Level 7[bewerken]

Het laatste level speelt zich af tijdens Halloween, en is in feite gebaseerd op de Treehouse Of Horror afleveringen. Homer verzamelt de spullen die de familie nodig heeft om zich te beschermen tegen de zombies. Homer zelf belandt op het schoolplein waar het schip van Kang & Kodos voorbijgangers opzuigt. Professor Frink adviseert Homer om een paar voertuigen geladen met radioactief afval de trekstraal van het schip in te laten rijden. Lisa herinnert zich dat Mr. Burns een geheime opslagplaats vol van dit afval heeft, en dat dit de oplossing kan zijn voor hun probleem. Burns geeft Homer de kaart van de opslagruimte. Homer krijgt verder hulp van Snake en Abraham. Uiteindelijk ontploft het schip van Kang & Kodos, waarbij de twee aliens omkomen. De stad is gered. Enige nadeel is dat door de blootstelling aan radioactief afval Homer tijdelijk een derde arm krijgt.

Speelwijze[bewerken]

Hit & Run richt zich voornamelijk op rijmissies. Het spel gebruikt het perspectief van een third-person shooter, een te verkennen omgeving, en voertuigen gelijk aan de Grand Theft Auto serie. De meeste auto’s kunnen worden gestolen, maar het gebeurt ook geregeld dat de speler een lift krijgt van een NPC.

De speler kan zich ook te voet verplaatsen en zo voorwerpen op straat aanvallen en geld verzamelen. Het verwoesten van voorwerpen, robotwespen en andere auto's levert geld op. Met dit geld kan de speler nieuwe voertuigen of outfits kopen.

In het spel zijn er vijf bespeelbare personages: Homer (2x), Lisa, Marge, Bart (2x) en Apu. Daarnaast komen er veel andere Simpsons personages voor in het spel zoals Chief Wiggum, Abraham Simpson, Comic Book Guy, Waylon Smithers, Snake Jailbird, Montgomery Burns en Professor Frink. Voor sommige levels krijg je hulp van andere Simpson-personages, zoals Cletus, of Apu.

Naast de “verhaalmissies” kan de speler ook kiezen uit een aantal bonusmissies of races, die meestal ontsluitbare auto’s opleveren.

Kaarten[bewerken]

Een aantal “verzamelkaarten” over andere personages of scènes uit de serie zijn verstopt in elk level. Indien ze allemaal worden verzameld wordt een bonuslevel beschikbaar.

Vaak zijn er zeven kaarten per level verstopt. Ze zijn niet allemaal even makkelijk te vinden.

Indien de speler in het spel alle kaarten verzamelt, komt er een bonusfilmpje over Itchy & Scratchy beschikbaar.

Auto's[bewerken]

Elk level in het spel heeft zijn eigen auto's, of auto's die je kan krijgen door bonusmissies te voltooien, of door de drie straatraces te winnen. Het is ook mogelijk om auto's te kopen van personages (meestal NPC's of non-playing characters) met een dollarteken boven hun hoofd. In elk level zijn het andere:

 • Level 1: De standaardauto is de "Family sedan" van Homer Simpson, je kunt de "Electaurus" verkrijgen door de races uit te racen, en "Cletus' Pickup Truck" door de bonusmissie uit te spelen.
 • Level 2: In dit level is de "Honor roller" van Bart Simpson de standaardauto. Door te racen kan je "Moe's sedan" krijgen, en de door de bonusmissie te voltooien krijg je "WWII vehicle".
 • Level 3: In Lisa Simpson's level is "Lisa's Vette", beter bekend als "Malibu Stacy car", de standaard. De bonusauto is hier "Skinner's sedan" en door de races te voltooien krijg je "Lovejoy's Book burning van".
 • Level 4: De "Canyonero" van Marge Simpson is hier standaard. Met de races krijg je "Krusty's Clown Car". De bonusauto is "Comic Book Guy's Kremlin".
 • Level 5: Apu Nahasapeemapetilon's "Longhorn" verkrijg je standaard in dit level. Door te racen krijg je "El Carro Loco" en de bonusauto is "Professor Frink's Hover car".
 • Level 6: Dit keer is het niet de "Honor Roller" voor Bart Simpson, maar zijn "Ferrini". Je krijgt "Burns' '36 Stutz Bearcat" als je de races uitrijdt, en "Snake Jailbird's Li'l Bandit" als bonusauto.
 • Level 7: Ook voor Homer Simpson komt de "Family sedan" niet meer te pas. Zijn "1970s Barracuda" die hij zogezegd had verkocht voor Bart's studeergeld, heeft hij uiteindelijk toch bijgehouden. Nu is hij standaard voor dit level. De bonusauto is "Mr. Burns' Limo" en de auto die hij krijgt door te racen is de "Open wheel race car".

Er zijn ook auto's waar je noch voor kunt racen, noch een missie voor moet doen. Je kan ze kopen bij Gil Gunderson, een wanhopige autohandelaar. Je kan hem in elk level terugvinden met een Dollarteken boven het hoofd.

Verstopte auto's[bewerken]

Er zijn ook tal van auto's die "verstopt" zijn in een level. Hier zijn ze (plaats inbegrepen):

 • Level 1: de "Rocket car" aan de bocht voor naar Mr. Burns' Mansion te rijden. Voorbij het tankstation waar Nelson Muntz voor een race staat.
 • Level 2: de "Monorail cockpit" boven op het Monorailstation.
 • Level 3: "Knightboat" in een van de containerdozen op het schip de "C-spanker".
 • Level 4: Een ATV (all terrain vehicle): tussen 2 caravans in het trailerpark.
 • Level 5: De "Obliteratatron", een monstertruck, die je aan de fontein van het "Springfield Stadium" vindt.
 • Level 6: "Pink Cadillac" aan de muur van de "Planet Hype" op de "Squidport".
 • Level 7: "Mini R/C (remote controlled) car", op het dak van de "Krustyburger" in de buurt van de "Kwik-E-mart".

Ontvangst[bewerken]

Gameshark.com noemde het spel niet alleen een van de beste Simpsons spellen ooit, maar ook op zichzelf een goed spel. De site gaf het spel een "B+".[2]

Van het spel werden 6 miljoen exemplaren verkocht,[3] waarmee het een van de best verkochte spellen voor elke console werd: Greatest Hits (Platinum in Europa) (PS2), Player's Choice (GameCube) en Platinum Hits (Xbox).

Beoordeeld door Platform Datum Score
Game industry News (GiN) Windows 2003 90%
GameSpy Xbox 24 september 2003 90%
GameZone Windows 23 december 2003 86%
Game Over Online Xbox 3 november 2003 82%
UOL Jogos GameCube 19 december 2003 80%
PC Action Windows 3 december 2003 80%
IGN PlayStation 2 16 september 2003 80%
UOL Jogos Windows 19 december 2003 80%
Joystick (Frans) Windows december 2003 70%
The Video Game Critic Xbox 22 november 2004 50%