The Triangle (2001)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Triangle
Tagline Only A Few Can Survive!
Regie Lewis Teague
Scenario - Bing Howenstein
- Ted Humphrey
Hoofdrollen - Luke Perry
- Dan Cortese
Distributie York Home Video[1]
Première 13 augustus 2001[1]
Genre Thriller, horror
Speelduur 92 min.
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Triangle (Nederland: De driehoek) is een Amerikaanse televisiefilm uit 2001. De horrorthriller is qua verhaallijn te vergelijken met Ghost Ship uit 2002.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De drie vrienden Stu, Tommy en Gus en Stu's vriendin Julia vertrekken naar de Caraïben voor hun jaarlijkse vistocht. Stu heeft een jacht gereserveerd maar na aankomst blijkt hij niet betaald te hebben. Het enige alternatief is de gammele vissersboot van kapitein Louis Morgan en stuurvrouw Charlie inhuren. Ze varen de zee op tot in de Bermudadriehoek. Daar beginnen vreemde dingen te gebeuren. Zo is 's nachts uit de radio een noodoproep te horen maar die hoort niemand. Dan gaat de radio opeens stuk. Nog die nacht ziet Tommy buiten een groot luxe lijnschip dat als hij terugkijkt verdwenen is.

De volgende dag varen ze opeens in een gelige mist. De motor en de boordinstrumenten werken niet meer en het kompas slaat op tilt. Nadat de mist is opgetrokken zien ze in de verte een groot cruiseschip liggen. Met de verrekijker zien ze dat het de HMS Queen of Scots is. Ze weten dat dit Britse lijnschip in 1939 in de Bermudadriehoek spoorloos verdwenen is. Omdat ze toch geen motoren hebben besluiten ze aan boord te gaan. Met een rubberbootje gaan twee van hen ernaartoe en vervolgens maken ze de grote boot vast aan het lijnschip.

Binnen gaat Morgan materiaal zoeken om de motor van zijn boot te repareren. Ondertussen hangen de anderen wat rond in de salon van het schip dat overigens nog in behoorlijke staat is. Enkel Stu zondert zich af. Onder de passagiers van het lijnschip waren op het moment van de verdwijning behoorlijk rijke mensen en hij gaat op zoek naar waardevolle spullen. Een tijd later blijkt echter dat hun vissersboot verdwenen is. Morgan besluit dat het aan de praat krijgen van het lijnschip hun enige kans is en gaat de motoren herstellen. Later, als hij even apart is, ziet Gus een kleine jongen staan die vervolgens wegloopt. Hij loopt hem achterna tot in kajuit 116. Als de jongen hem eensklaps van onder het bed vastgrijpt krijgt Gus, die aan een hartkwaal lijdt, een hartaanval en sterft waarna de jongen - die een geest is - in de lucht oplost.

Als de anderen naar Gus op zoek gaan en hem dood vinden willen ze het schip zo snel mogelijk verlaten. Daarom gaat Julia op zoek naar Stu. Ze vindt hem in de kluizenkamer waar hij de kluizen aan het openbreken is. Als Julia hem vertelt dat Gus dood is lijkt hij gewillig mee te gaan maar er is nog net te zien hoe hij een cricketbat meegrabbelt. Als Julia niet terugkomt gaan Tommy en Charlie naar haar en Stu op zoek. Nabij de kluizenkamer zien ze bloedsporen die ze volgen tot aan het ruim. Tommy hoort beneden in het ruim geluid en kruipt door een luik om te gaan kijken of Julia daar is. Dan wordt Charlie door Stu door het luik geduwd. Daar zien ze de vermoorde Julia liggen. Dan blokkeert Stu het luik met een stok en zet dan een kraan open waardoor het ruim onder water begint te lopen.

Als Tommy en Charlie er net op tijd in slagen te ontsnappen willen ze zo snel mogelijk weg. Tommy stuurt Charlie naar de rubberboot. Intussen gaat hijzelf Morgan halen. Die is echter net door Stu vermoord. Morgan geeft Tommy met zijn laatste adem nog mee dat het schip bezeten is door de geesten van de passagiers die werden vermoord door een gestoorde medepassagier. Het is trouwens die laatste van wiens geest Stu nu bezeten is. Morgan laat met een leeg benzineblik zien dat het schip in brand moet gestoken worden. Aan dek zet Tommy de brandstofkraan van het schip wijd open. Dan wordt hij aangevallen door Stu en er volgt een gevecht. Met de hulp van Charlie kan Tommy hem verslaan en Stu zit verstrikt in een net aan de zijkant van het schip. Dan varen Tommy en Charlie weg met de rubberboot. Het schip komt echter als vanzelf onder stoom en vaart hen achterna. Met vuurpijlen probeert Tommy de brandstof aan dek te ontsteken en bij het derde schot lukt dat. Een enorme explosie volgt. Het lijnschip breekt in tweeën en zinkt. Een tijd later worden Tommy en Charlie door een boot uit zee opgepikt.

Daarbij is een radionieuwsstem te horen die het ongelooflijke verhaal meldt van het tweetal dat gered werd en zegt van de vissersboot te komen die reeds vier jaar vermist is.

Rolbezetting[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage Opmerkingen
Perry, Luke Luke Perry Stu Sheridan
Cortese, Dan Dan Cortese Tommy Devane
Hewlett, David David Hewlett Gus Gruber
Shannon, Polly Polly Shannon Julia Lee
Harewood, Dorian Dorian Harewood Louis Morgan kapitein
d'Abo, Olivia Olivia d'Abo Charlotte Duval/Charlie
Dodds, Robert Robert Dodds Reginald Barrow
Warry-Smith, Matthew Matthew Warry-Smith Forrest Barrow
Clifford, Victor Victor Clifford Bishop
Williams, Sonya Sonya Williams voodoopriesteres