The Upsetters (Jamaica)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The Upsetters
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Achtergrondinformatie
Oorsprong Vlag van Jamaica Jamaica
Genre(s) Reggae
Portaal  Portaalicoon   Muziek

The Upsetters was een Jamaicaanse studioband rond de reggaeproducent Lee Perry. De band was actief van 1968 tot 1986 met wisselende bezetting.

Geschiedenis[bewerken]

Oorspronkelijk werd de band geformeerd uit leden van de Gladdy's All-Stars rond de pianist Gladstone Anderson. Met hen produceerde Lee Perry in 1969 de eerste succesvolle platen Return of Django / Dollar In The Teeth, die in hetzelfde jaar de Britse singlecharts (#5) haalden en later door de computerspelserie Grand Theft Auto (GTA: London 1969 resp. GTA San Andreas) populair werden.

De bezetting van The Upsetters wisselde in 1969 voor de eerste keer, omdat het voor de Gladdys All-Stars niet mogelijk bleek om Lee Perry bij een Europese tournee te begeleiden. In plaats daarvan speelden in hun plaats de leden van de Hippy Boys, die bestonden uit onder andere Aston Barrett (basgitaar), Carlton Barrett (drums) en Alva Lewis (gitaar).

Na hun Europese tournee werkten The Upsetters nauw samen met The Wailers, totdat Carlton en Aston Barrett zich aansloten bij The Wailers. Vanaf dan hadden The Upsetters geen vaste bezetting meer. Vanaf 1974, toen Lee Perry's 'Black Ark Studios' klaar waren, speelden dan muzikanten als Boris Gardiner en Sly Dunbar voor The Upsetters. In 1976 namen ze het album Super Ape op.