The voice of Holland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf The Voice of Holland)
Ga naar: navigatie, zoeken
The Voice of Holland
Genre Talentenjacht
Speelduur 120 minuten (incl. reclame), 150 minuten (liveshows)
Bedenker John de Mol
Roel van Velzen
Presentatie Martijn Krabbé (2010-heden)
Wendy van Dijk (2010-heden)
Winston Gerschtanowitz (backstage) (2010-2013)
Jamai Loman (backstage) (2014-)
Voice-over Martijn Krabbé (2010-2013, 2015-)
Edwin Evers (2014)
Regie Martijn Nieman
Jeroen van Zalk
Sander Vahle
Muziek Martijn Schimmer
Land van oorsprong Nederland
Taal Nederlands
Locatie Zie opnamelocaties
Gerelateerde series Zie gerelateerde series
Productie
Uitvoerend
producent
Henny Kortland
Esther van Blankenstijn
Stijn Bakkers
Mark de Vink
Productiebedrijf Talpa Producties
Uitzendingen
Start 17 september 2010
Afleveringen 137 (per 17-2-2017)
Seizoenen 7
Zender RTL 4
Radio 538 live-uitzending
Prijzen
Gouden Televizier-Ring 2012
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

The voice of Holland (afgekort tot TVOH) is een talentenjacht die sinds 17 september 2010 door de Nederlandse televisiezender RTL 4 wordt uitgezonden. Het programma is bedacht door John de Mol en Roel van Velzen.

Ontwikkeling en productie[bewerken]

The voice of Holland is de eerste serie binnen de The Voice-franchise. De talentenjacht werd bedacht nadat RTL 4-baas Erland Galjaard enthousiast was over het tweede seizoen van X Factor. Galjaard vroeg De Mol of hij een programmaformule kon bedenken die een stapje verder ging dan X Factor. De Mol kwam hierop met het idee van de Blind Audition. Daarnaast wilde hij de nadruk leggen op kwaliteit. Zo moesten de coaches topartiesten uit de muziekwereld zijn. De draaiende stoelen werden bedacht door Roel van Velzen. Verder zou het de eerste grote talentenjacht zijn waarbij sociale media actief werd betrokken.[1]

De talentenjacht werd op 31 maart 2010 gepresenteerd aan het grote publiek. Het concept van het programma was toen nog niet bekend. Er gingen geruchten dat het een Amerikaans format zou zijn, om zo deelnemers te trekken. Op 17 augustus 2010 maakte John de Mol bekend dat The voice zijn eigen format was en werd de titel veranderd in The voice of Holland.[2]

Elk jaar in de eerste week van oktober vindt in Cannes de televisiebeurs MIPCOM plaats. Ook De Mol ging hierheen met The voice en het programma werd door veel bedrijven en zenders als een grote hit beschouwd. De Mol kreeg van verschillende bedrijven de vraag wanneer ze om de tafel konden zitten om het format te kopen.[3] Het format werd uiteindelijk wereldwijd verkocht.

Programmaformule[bewerken]

Het programma bestaat uit verschillende rondes.

Het begint met de productieauditie. Dit is een voorselectie waar geen camera's bij zijn en hier worden alleen de beste kandidaten geselecteerd.

In de Blind Auditions zingen de kandidaten ongeveer 1 minuut lang een lied naar keuze. De coaches zitten met hun rug naar het podium toe, zodat er alleen beoordeeld kan worden op basis van muzikaliteit en stem. Wanneer een coach de kandidaat in zijn of haar team wil plaatsen drukt deze op zijn of haar "I Want You" knop. De stoel van de coach draait dan naar het podium toe. Wanneer twee of meer juryleden op de knop hebben gedrukt, mag de artiest zelf kiezen met welke coach hij of zij verder wil.

In The Battles heeft elke coach twee of drie van zijn eigen acts aan elkaar gekoppeld die tegen elkaar moeten strijden. Dit doen ze door samen een door de coach gekozen nummer te zingen. Uit elke battle kan er slechts één doorgaan en dit wordt beslist door het dreamteam. Het dreamteam bestaat uit de coach zelf en een goede vriend of collega (in seizoen 1 twee goede vrienden of collega's). De act die uiteindelijk doorgaat, krijgt een plek in de liveshows. Vanaf het vierde seizoen is nieuw dat de andere 3 coaches na de keuze de afvaller nog kunnen meenemen als de Steal. Elke coach kan maar 1 steal gebruiken per seizoen.

Van seizoen 1 t/m 5 gingen de kandidaten na The Battles door naar de liveshows. Vanaf seizoen 6 zijn The Knockouts toegevoegd om het aantal kandidaten voor de liveshows terug te dringen. In deze fase zingen de kandidaten solo een liedje. Naar aanleiding van hun optreden worden ze gerankt door hun eigen coach die ze op één van de stoelen plaatst. Mocht een coach twijfelen over de ranking van een kandidaat, dan mag er een challenge worden aangevraagd. De coach kan dan een optreden van één van zijn of haar talenten terugluisteren om een weloverwogen beslissing te maken. De talenten die op de stoelen blijven zitten, gaan door naar de liveshows.

De liveshows worden live op RTL 4 en Radio 538 uitgezonden. De kandidaten worden gecoacht door hun coach en zingen in overleg met de coach een nummer. Het publiek thuis kan stemmen welke act naar huis moet. Van elke coach komen twee kandidaten in de sing-off die vervolgens hun nummer nog een keer moeten zingen, waarbij de coach moet bepalen welke act uit zijn of haar team afvalt. In de laatste fase van de liveshows zijn er twee acts per coach over. De coaches bepalen samen met het publiek thuis welke act er wordt geëlimineerd. De coach en het publiek thuis hebben ieder 50 procent weg te geven aan stemmen. Er blijft dan per coach nog één act over die met z'n vieren de strijd aangaan in de finale. Het publiek kiest met behulp van televoting (bellen en sms'en) de winnaar en deze wordt dan benoemd tot "The voice of Holland".

In seizoen 5 werd een nieuw element aan de liveshows toegevoegd, The Clash. Een coach zette telkens twee van zijn of haar talenten tegenover elkaar. Zij mochten ieder twee liedjes uitkiezen die zij om en om ten gehore brengen in zeer korte uitvoeringen. Na de in totaal vier liedjes bepaalde het publiek thuis samen met de betreffende coach wie van de twee doorgaat. In seizoen 6 werd dit element weer geschrapt vanwege de introductie van The Knockouts.

In seizoen 2, 3, 4 en 7 kunnen de kijkers via hun smartphone tijdens The Blind Auditions en The Battles voorspellen wie er doorgaat naar de volgende ronde en voor welke coach de kandidaten gaan kiezen. In seizoen 5 is de RedRoom app geïntroduceerd. Met deze app kan men de kandidaten volgen en meer over ze te weten komen. Ook kan men via de app muziek uit het programma streamen via Deezer.

Seizoenenoverzicht[bewerken]

Seizoen 1 overtrof de gemiddelde kijkcijferscore van Idols 1. Het tweede seizoen wist beter te scoren dan het eerste. Vanaf het derde seizoen zit the results (uitslagshow) in de reguliere aflevering, waardoor het aantal afleveringen lager ligt dan de eerste twee seizoenen. Op 20 oktober 2017 begon seizoen 8.

Seizoen Startdatum Einddatum Afleveringen
(incl. the results)
Gem. aantal kijkers
in miljoenen[4]
(Incl. uitslagshow)
1 17 september 2010 24 januari 2011 27 2,53
2 23 september 2011 20 januari 2012 25 3,03
3 24 augustus 2012 14 december 2012 17 2,88
4 30 augustus 2013 20 december 2013 17 2,63
5 29 augustus 2014 19 december 2014 17 2,29
6 25 september 2015 29 januari 2016 17 2,28
7 21 oktober 2016 17 februari 2017 17 2,44
8 20 oktober 2017 16 februari 2018 17 n.n.b

Presentatie en voice-over[bewerken]

De presentatie van The voice of Holland ligt sinds seizoen 1 in handen van Martijn Krabbé.[5] Tijdens de auditierondes van seizoen 1 gaf hij aan dat hij Wendy van Dijk, met wie hij al eerder programma's maakte, bij het programma wilde hebben. Krabbé kreeg vanaf de liveshows hulp van Van Dijk.[6] Vanaf het tweede seizoen kwam Van Dijk als vaste presentatrice bij de show, maar Krabbé presenteerde de battles elk seizoen wel alleen aangezien Van Dijk toen verhinderd was vanwege de opnames van Moordvrouw. Van Dijk was wel altijd aanwezig gedurende de liveshows.

Winston Gerschtanowitz nam vanaf seizoen 1 tijdens de liveshows de presentatie van de backstageruimte op zich; daar sprak hij met de finalisten over hun optredens en met de fans.[7] Vanaf seizoen 5 nam Jamai Loman deze rol over.

Krabbé verzorgt tevens de voice-over, behalve tijdens seizoen 5 toen Edwin Evers dit deed. Edwin Evers verzorgde tevens met zijn band de muziek in de eerste drie seizoenen. Vanaf seizoen 4 verzorgde The Voice of Holland Band de muziek, onder leiding van Jeroen Rietbergen.

Presentator Seizoen
1 2 3 4 5 6 7 8

Presentatoren

Martijn Krabbé
Wendy van Dijk alleen tijdens liveshows
Winston Gerschtanowitz alleen tijdens liveshows
Jamai Loman alleen tijdens liveshows

Voice-overs

Martijn Krabbé
Edwin Evers

Coaches[bewerken]

De coaches waren tijdens het bekendmaken van het format nog niet bekend, maar onder anderen Gordon, Marco Borsato en John Ewbank werden genoemd.[8] Geen van drieën zat uiteindelijk in de originele line-up.

Op 17 juni 2010 werden de coaches bekendgemaakt: Roel van Velzen, Nick & Simon, Angela Groothuizen en Jeroen van der Boom.[9] Hiermee bestond de jury uit vier artiesten die allemaal nog in de hitlijsten stonden, maar wel allemaal met een eigen en andere stijl. Er is niet bekendgemaakt waarom Gordon, Borsato en Ewbank niet als coach in het programma te zien waren. Ewbank werd wel verantwoordelijk voor de muziek in het programma.[9] Gordon ging op zijn beurt deel uitmaken van de jury van Holland's Got Talent.

Roel van Velzen kon niet bij elke liveshow aanwezig zijn vanwege geplande concerten.[10]

Marco Borsato verving Jeroen van der Boom in het tweede seizoen, omdat Van der Boom de overstap maakte naar SBS 6.[11] Trijntje Oosterhuis verving in het derde seizoen Angela Groothuizen. Oosterhuis was ook gevraagd voor seizoen 1, maar bedankte toen wegens een volle agenda.[12][13]

In het vierde seizoen keerden Roel van Velzen en Nick & Simon niet terug. Dit betekende dat in seizoen 4 geen enkele coach van de eerste jury meer deelnam. Ilse DeLange en Ali B kwamen voor hen in de plaats.[14][15][16][17][18]

In het vijfde seizoen bleef de jury ongewijzigd, maar in seizoen 6 werden Trijntje Oosterhuis en Ilse DeLange vervangen door Anouk en Sanne Hans.[19] Anouk was voor seizoen 1 al benaderd, maar bedankte er destijds voor.[20]

Vanaf seizoen 7 nam Guus Meeuwis de plaats van Marco Borsato in[21] en Waylon die van Anouk. Meeuwis was al eerder gevraagd voor het programma, maar hij vond zich toen niet geschikt als coach.[22] Waylon nam seizoen 7 over van Anouk, aangezien haar zwangerschap niet met het opnameschema te combineren was.[23] Guus Meeuwis besloot aan het einde van seizoen 7 niet terug te keren in het achtste seizoen.

Coaches overzicht[bewerken]

Hieronder een overzicht van de coaches per seizoen:

Coach Seizoen 1 Seizoen 2 Seizoen 3 Seizoen 4 Seizoen 5 Seizoen 6 Seizoen 7 Seizoen 8
Jeroen van der Boom
Angela Groothuizen
Nick & Simon
Roel van Velzen
Marco Borsato
Trijntje Oosterhuis
Ilse DeLange
Ali B
Anouk
Sanne Hans
Guus Meeuwis
Waylon

Coaches en hun finalisten[bewerken]

     Team Jeroen
     Team Angela
     Team Nick & Simon
     Team Roel
     Team Marco
     Team Trijntje
     Team Ali
     Team Ilse
     Team Anouk
     Team Sanne
     Team Guus
     Team Waylon
Winnende finalist Tweede plaats Derde plaats Vierde plaats Winnende coach Coaches (Stoel orde)
1 2 3 4
1 Ben Saunders Pearl Jozefzoon Kim de Boer Leonie Meijer Roel van Velzen Jeroen Angela Nick & Simon Roel
2 Iris Kroes Chris Hordijk Erwin Nyhoff Paul Turner Marco Borsato Marco
3 Leona Philippo Johannes Rypma Floortje Smit Ivar Oosterloo Trijntje Oosterhuis Trijntje
4 Julia van der Toorn Mitchell Brunings Gerrie Dantuma Jill Helena Marco Borsato Trijntje Ali B Ilse Marco
5 O'G3NE Sjors van der Panne Guus Mulder Emmaly Brown Ilse Marco Trijntje
6 Maan de Steenwinkel Dave Vermeulen Brace Jennie Lena Anouk Sanne Marco
7 Pleun Bierbooms Isabel Provoost Vinchenzo Tahapary Thijs Pot Waylon Waylon Sanne Ali B Guus
8 Anouk

Kandidaten liveshows[bewerken]

     Winnende finalist
     Tweede plaats
     Derde Plaats
     Vierde plaats

De winnaars zijn vetgedrukt, de finalisten in de finale hebben een cursief lettertype en de geëlimineerde artiesten zijn in kleine lettertypes.

Seizoen Coaches en hun finalisten
1 Jeroen van der Boom Angela Groothuizen Nick & Simon Roel van Velzen
Leonie Meijer
Anne Hoogendoorn
Meike van der Veer
Raffaëla Paton
Ray Klaassen
Kevin Okkema
Kim de Boer
Shary-An Nivillac
Bart van Overbeek
Nyssina Swerissen
Charlotte ten Brink
Wiep Laurenssen
Pearl Jozefzoon
Jennifer Ewbank
Nigel Brown
Johnny Rosenberg
Shemsi Mushkolaj
Davy & Joshua
Ben Saunders
Esther Nijhove
Lenny Keylard
Sarina Voorn
Joan Franka
Kiki Vermeulen
2 Marco Borsato Angela Groothuizen Nick & Simon Roel van Velzen
Iris Kroes
Sharon Doorson
Bart Brandjes
Marieke Dollekamp
Nora Dalal
Ivanildo Kembel
Erwin Nyhoff
Niels Geusebroek
Laura Estévez
Rodney Elzer
Daniel van der Zee
Gino Emnes
Chris Hordijk
Charly Luske
Marloes van Ommen
Danjil Tuhumena
Emmanuel Anning
Jomy Boky
Paul Turner
Wouter Vink
Michelle Flemming
Guy Barzily
Sacha van Beek
Christopher Max
3 Marco Borsato Trijntje Oosterhuis Nick & Simon Roel van Velzen
Ivar Oosterloo
Barbara Straathof
Anja Dalhuisen
Babette van Vugt
Jared Hiwat
Pomme van de Ven
Niña van Dijk (Treble)
Omri Tindal
Leona Philippo
Sandra van Nieuwland
Tessa Belinfante
Laurrhie Brouns
Velorisa Yorks
Ron Link
Patt Riley
Denzel Dongen
Johannes Rypma
Maame Joses
Salome Pieris
Claudia de Graaf
Mathijs Rumping
Janine Heines
Marx Margono
Nicola Ebbink
Floortje Smit
Eyelar Mirzazadeh
Marjet van den Brand
Sam "The Hedge" Holden
David Gonçalves
Randy Soewarno
Sifra Geessink
Katty Heath
4 Marco Borsato Trijntje Oosterhuis Ali B Ilse DeLange
Julia van der Toorn
Gerrie Dantuma
Marjel Bijveld
Marvin Kneefel
Fantine Tho
Grant Scott
Steven de Geus
Sarah van der Meer
Wudstik
Shirma Rouse
Nicole Bus
Steffen Morrison
Matt Heanes
Sanne Klein Horsman
Nikay Agterhuis
Nikita Doornbosch
Jill Helena
Jennifer Lynn
Vince Irie
Collin de Vries
Imelda
Annika Boxhoorn
Yuli Minguel
Jarno Ibarra
Mitchell Brunings
Cheyenne Toney
Coosje Smid
Bylear Sumter
Darren van der Lek
Lizzy Osservoort
Gaby Boterkooper
Roy de Valk
5
O'G3NE
Sjors van der Panne
MELL
Rob de Nijs
Graziëlla Hunsel
Abigail Martina
Bella
Dynah Dettingmeijer
Emmaly Brown
David Dam
Romy Monteiro
Dennis Kroon
Pim Kouwenhoven
Sherefa Yorks
Eloy Smit
Daisy van Lingen
Guus Mulder
April & Dr. Rum
Ferry de Ruiter
Renee de Ruijter
Gabriella Massa
Ruben Tarmidi
Martha Hertogs
Vincent Vilouca
Duncan de Moor
Megan Brands
Sietske Oosterhuis
Kelly Cossee
Angela Vergouwen
Frank van Oudhuizen
Pip Alblas
Kimberley Janice
6 Marco Borsato Anouk Ali B Sanne Hans
Maan de Steenwinkel
Melissa Janssen
Jared Grant
Jennie Lena
Neda Boin
Brace
Ivar Vermeulen
Gaia Aikman
Natacha Carvalho
Dave Vermeulen
Ivan Peroti
Daniël Kist
7 Guus Meeuwis Waylon Ali B Sanne Hans
Thijs Pot
Leon Sherman
Katell Chevalier
Pleun Bierbooms
Yerry Rellum
Romy Weevers
Vinchenzo Tahapary
Dwight Dissels
Roza Lozica
Isabel Provoost
Kirsten Berkx
Sheela
8 Anouk Waylon Ali B Sanne Hans

Prestaties per coach[bewerken]

De winnaar van het eerste seizoen was Ben Saunders uit het team Van Velzen, een jaar later won Iris Kroes uit het team Borsato en het derde seizoen werd gewonnen door Leona Philippo uit het team Oosterhuis. Het jaar erop was Julia van der Toorn winnares, het vijfde seizoen won de meidengroep O'G3NE en het zesde seizoen werd gewonnen door Maan de Steenwinkel. Alle drie werden ze gecoacht door Borsato en hiermee leverde Borsato zijn vierde winnaar af van de vijf seizoenen dat hij coach was.

Hieronder staat een medaillespiegel met de resultaten die de coaches hebben behaald.

(tabel bijgewerkt tot en met seizoen 7, 2016-2017)

Plaats Coach Goud Goud Zilver Zilver Brons Brons 4e
1 Marco Borsato 4 - - 1
2 Roel van Velzen 1 - 1 1
2 Trijntje Oosterhuis 1 - 1 1
4 Waylon 1 - - -
5 Nick & Simon - 3 - -
6 Sanne Hans - 2 - -
7 Ilse DeLange - 1 - 1
8 Ali B - - 3 1
9 Angela Groothuizen - - 2 -
10 Jeroen van der Boom - - - 1
10 Anouk - - - 1
10 Guus Meeuwis - - - 1

Singles finalisten[bewerken]

Hieronder de winnaars en de finalisten met de single die ze in de finale zongen. In seizoen 1 zongen de finalisten een eigen nummer. In seizoen 2, 3 en 4 een cover. Vanaf seizoen 5 zijn de finalesingles grotendeels weer originele nummers. In seizoen 5 won voor het eerst een groep het seizoen. Jennie Lena (seizoen 6) kon haar lied niet in het programma ten gehore brengen, omdat zij als eerste werd weggestemd in de finale. Haar single werd wel uitgebracht.

Positie Artiest Lied
Seizoen 1
1 Ben Saunders "Kill for a broken heart"
2 Pearl Jozefzoon "You must really love me"
3 Kim de Boer "Change"
4 Leonie Meijer "Lost in yesterday"
Seizoen 2
1 Iris Kroes "I Can't Make You Love Me"
2 Chris Hordijk "Time After Time"
3 Erwin Nyhoff "Nights in White Satin"
4 Paul Turner "Don't Stop Me Now"
Seizoen 3
1 Leona Philippo "Could You Be Loved"
2 Johannes Rypma "When the Lady Smiles"
3 Floortje Smit "Every Breath You Take"
4 Ivar Oosterloo "Baby"
Seizoen 4
1 Julia van der Toorn "Age"
2 Mitchell Brunings "Arms of a Woman"
3 Gerrie Dantuma "Beneath Your Beautiful"
4 Jill Helena "Als Alle Lichten Zijn Gedoofd"
Seizoen 5
1 O'G3NE "Magic"
2 Sjors van der Panne "In het zicht van de haven"
3 Guus Mulder "The Story Behind the Song"
4 Emmaly Brown "Stay or Go"
Seizoen 6
1 Maan de Steenwinkel "Perfect World"
2 Dave Vermeulen "Found Myself A Home"
3 Brace "Alleen"
4 Jennie Lena "Wasted Love"
Seizoen 7
1 Pleun Bierbooms "What hurts the most"
2 Isabel Provoost "Nothing"
3 Vinchenzo Tahapary "Steady Love"
4 Thijs Pot "Feel the love"

Opnamelocaties[bewerken]

Blind Auditions

The Battles

The Knockouts

  • SugarCity (2015-2016)
  • Studio 24 (2017-heden)

Liveshows

Gerelateerde series[bewerken]

The Voice Kids[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie The Voice Kids (Nederland) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 27 januari 2012 ging The Voice Kids van start. Dit is dezelfde programmaformule, maar dan voor kinderen van acht tot en met veertien jaar. In seizoen 1 was de minimale leeftijd zes jaar. De presentatie kwam ook hier in handen van Martijn Krabbé en Wendy van Dijk.

The voice of Holland - Real Life[bewerken]

Naast de reguliere afleveringen van The voice of Holland is er ook een realityserie: The voice of Holland - Real Life, die elke woensdag wordt uitgezonden gedurende de live-shows. Hierin krijgen de kijkers van The voice of Holland een blik achter de schermen. Alle talenten worden in deze serie gevolgd door camera's. De bedoeling van deze realitysoap is de kijkers nader kennis te laten maken met de kandidaten.

De kandidaten worden gefilmd tijdens alles wat te maken heeft met The voice of Holland, zo ziet men hoe ze repeteren, oefenen en alles overleggen met hun coaches. Ook worden hun dagelijkse activiteiten gefilmd. Een aantal kandidaten zal door blijven werken, maar er zullen fans, collega's, vrienden en familieleden aan het woord komen om iets over de deelnemers te vertellen.

The voice of Holland - Singing Sunday[bewerken]

Tijdens seizoen 3 presenteerde Winston Gerschtanowitz samen met zangcoach Babette Labeij op zondagmiddag een interactieve talentenshow onder de noemer The voice of Holland - Singing Sunday.

In het programma werden eerst vier optredens van een aflevering van The voice of Holland vertoond. Daarna konden kijkers met behulp van een speciale app voor de smartphone hun zangkunsten in een opname van minimaal 30 seconden laten zien. Na het inzingen konden de beelden en de geluiden worden gedeeld naar de andere gebruikers. De leukste opnames werden in de volgende uitzending getoond.

Prijzen[bewerken]

Daarnaast was het programma in 2011 genomineerd voor de Gouden Televizier-Ring, maar deze werd gewonnen door Voetbal International. Ook was het programma in 2012 genomineerd voor de Beeld en Geluid Award 2012 in de categorie Amusement Show, maar deze prijs ging naar X-Factor.

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
The voice of Holland - The songs 2010 15-12-2010 18-12-2010 4 12 Goud
The voice of Holland - The songs 2011 09-12-2011 17-12-2011 12 13 Goud
The voice of Holland - Seizoen 2 (Live show 5) 06-01-2012 14-01-2012 58 1
The voice of Holland - Seizoen 2 (Live show 6) 13-01-2012 21-01-2012 41 1
The voice of Holland - The Songs (Seizoen 3) 16-11-2012 01-12-2012 90 1

Singles[bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
One thousand voices 16-09-2011 01-10-2011 1(1wk) 8 gezongen door Marco Borsato, Angela Groothuizen, Nick & Simon & VanVelzen
Nr. 1 in de Single Top 100 / Alarmschijf
Christmas hearts 13-12-2013 21-12-2013 tip8 - gezongen door Wudstik, Mitchell Brunings, Shirma Rouse, Julia van der Toorn
Gerrie Dantuma, Jennifer Lynn, Jill Helena & Cheyenne Toney /
Nr. 29 in de Single Top 100

Controverse[bewerken]

Nadat Johnny Rosenberg onverwachts werd geëlimineerd waren veel mensen verbaasd. Daarnaast kwam Rosenberg de volgende ochtend met een ander verhaal, want via Twitter vertelde hij dat het hele programma doorgestoken kaart is. Volgens Rosenberg is hij eruit gegooid nadat hij een woordenwisseling had met John de Mol.[27][28] Rosenberg wilde namelijk geen duet zingen met James Blunt, omdat hij dat te veel van het goede vond. Uiteindelijk kreeg het tweetal hier een woordenwisseling om, maar heeft De Mol het duet toch laten doorgaan. Om de schijn van doorgestoken kaart tegen te gaan, zal in de overige liveshows uitvoerig een kijkje worden genomen door verschillende notarissen die alle binnengekomen stemmen in de gaten houden.[29]

Ook nadat Raffaëla Paton door haar coach Jeroen van der Boom was geëlimineerd werd deze beslissing door de kandidaat bekritiseerd. Van der Boom vond de zangeres te onprofessioneel en daarom werd ze geëlimineerd. Paton vond dit zelf een belachelijke reden en vond Van der Boom door deze opmerking zelf onprofessioneel. Ze stelde dat Van der Boom te veel z'n focus legde op zijn favoriet, waardoor zijn andere acts niet de aandacht kregen die ze hoorden te krijgen.[30] Overigens waren de jurycommentaren unaniem in het voordeel van Meike van der Veer, haar opponente in de sing-off van de liveshow waarin Raffaëla het programma moest verlaten.

Voor het tweede seizoen hadden de producers Glennis Grace benaderd om auditie te komen doen. Grace zelf was erg verbaasd dat ze was gevraagd, want ze trad nog elk weekend op en ze zat al zestien jaar in het vak. Grace bleek gevraagd te zijn omdat haar carrière nog niet echt van de grond wilde komen en haar albums en singles niet het succes hebben dat ze konden krijgen als ze zou winnen. Grace bedankte voor het aanbod, omdat de kandidaten uiteindelijk in hetzelfde circuit terecht zouden komen als waar zij al in zat. Grace gaf wel aan alleen iets voor de show te willen betekenen als ze als jurylid werd gevraagd. Dat leek er echter niet in te zitten.[31] Kort hierna had Grace haar eerste nummer 1-hit met het nummer "Afscheid".

Tijdens het tweede seizoen werd musicalactrice Chaira Borderslee niet door een van de vier juryleden gekozen om mee te gaan naar "The Battles". Borderslee was teleurgesteld en vond het gekregen commentaar niet terecht.[32] Borderslee deed vervolgens een boekje open over haar deelname, terwijl in haar contract stond dat dit niet was toegestaan. Wanneer een kandidaat aan de media vertelt dat hij of zij meedoet staat daar een boete van € 10.000,- voor. Uiteindelijk kreeg Borderslee een boete van € 5.000,-.[33] De makers van The Voice van Vlaanderen wilden Borderslee nog een kans bieden, maar Borderslee mag pas weer meedoen aan het programma als ze haar boete van € 5.000,- betaalt. Borderslee besloot vervolgens om zich in te schrijven voor het programma The Winner is..., een talentenjacht waar voor het eerst slechts een geldprijs te verdienen is. Borderslee wilde dan deze prijs gebruiken om haar boete aan Talpa te betalen. The Winner is... is echter ook van Talpa, en Talpa weigert Borderslee deel te laten nemen, tenzij ze eerst haar boete betaalt.[34]

Tijdens de liveshow van seizoen 3 ging kandidaat Johannes Rypma week-in-week-uit met een grote meerderheid van de stemmen van het thuispubliek naar huis. Rypma wist de finale te halen en hierdoor kandidaten, die meer punten van de coaches kregen, binnen het team van Nick & Simon naar huis te sturen. Kandidate Barbara Straathof vond het erg spijtig dat kandidaten als Sandra van Nieuwland en zijzelf de show moesten verlaten en dat Rypma in de finale stond.[35][36] Ook Erland Galjaard en Wendy van Dijk laten duidelijk merken dat zij vinden dat de liveshows in het volgend seizoen drastisch moeten worden aangepakt om "The Voice" in de show te laten en eventueel te kunnen laten winnen.[37] Nog voor de finale van het derde seizoen zei De Mol dat televoting gewoon een onderdeel zal blijven bij "The Voice".[38]

Na de eliminatie van Sandra van Nieuwland waren deskundigen, en Henkjan Smits, ervan overtuigd dat John de Mol Van Nieuwland eruit had gegooid, om zo spannende televisie te maken. De Mol zou niet op zoek zijn naar "The Voice", maar naar vernieuwde televisie en als daar goede kandidaten voor moeten afvallen, dan moet dat maar. Doordat Van Nieuwland uit de show is, is het spannender omtrent de vier finalisten welke uiteindelijk zou winnen. Smits zei dit gedurende een interview met BNN Today.[39] De Mol zelf was niet zo blij met deze uitspraak en laat de boel onderzoeken voor een mogelijke rechtszaak.[40] De volgende dag bood Smits z'n excuses aan en zei dat hij het niet zo bedoelde.[41][42]

Trivia[bewerken]

De winnaar van seizoen 5, O'G3NE, deed in 2017 mee met het Eurovisiesongfestival in Kiev. Met het nummer Lights and Shadows haalden ze de finale en eindigden ze op de 11e plaats.

Externe link[bewerken]

Seizoenen: 1 (17 september 2010-21 januari 2011) · 2 (23 september 2011-20 januari 2012) · 3 (24 augustus 2012-14 december 2012) · 4 (30 augustus 2013-20 december 2013) · 5 (29 augustus 2014-19 december 2014) · 6 (25 september 2015-29 januari 2016) · 7 (21 oktober 2016-17 februari 2017)
Presentatie: Martijn Krabbé (2010-heden) · Wendy van Dijk (2010-heden) · Winston Gerschtanowitz (2010-2013) · Jamai Loman (2014-heden)
Coaches: Ali B (2013-heden) · Angela Groothuizen (2010-2012) · Anouk (2015) · Ilse DeLange (2013-2014) · Jeroen van der Boom (2010-2011) · Marco Borsato (2011-2015) · Guus Meeuwis (2016) · Nick & Simon (2010-2012) · Roel van Velzen (2010-2012) · Sanne Hans (2015-heden) · Trijntje Oosterhuis (2012-2014) · Waylon (2016-heden)
Winnaars: Ben Saunders (seizoen 1) · Iris Kroes (seizoen 2) · Leona Philippo (seizoen 3) · Julia van der Toorn (seizoen 4) · O'G3NE (seizoen 5) · Maan (seizoen 6) · Pleun Bierbooms (seizoen 7)
Singles winnaars: "Kill For a Broken Heart" · "I Can't Make You Love Me" · "Could You Be Loved" · "Age" · "Magic" · "Perfect World" · "What hurts the most"
Kandidaten met artikel: seizoen 1: Jennifer Ewbank · Joan Franka · Pearl Jozefzoon · Leonie Meijer · Raffaëla Paton · Ben Saunders · Sarina Voorn · Shary-An
seizoen 2: Sharon Doorson · Niels Geusebroek · Chris Hordijk · Iris Kroes · Charly Luske · Johannes Rypma · Paul Turner
seizoen 3: Ron Link · Sandra van Nieuwland · Leona Philippo · Floortje Smit · Barbara Straathof
seizoen 4: Shirma Rouse · Coosje Smid · Julia van der Toorn · Wudstik
seizoen 5: O'G3NE
seizoen 6: Brace · Jennie Lena · Maan de Steenwinkel
seizoen 7: Pleun Bierbooms · Nikki Kerkhof · Rachel Kramer · Dilana Smith · John Vooijs
seizoen 8: Julia van Bergen
Zie ook: The Voice · The Voice Kids · One Thousand Voices
Voorganger:
Voetbal International (RTL)
Winnaar Gouden Televizier-Ring
2012
Opvolger:
Wie is de Mol? (AVRO)