The War of the Roses (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The War of the Roses
Regie Danny DeVito
Producent James L. Brooks
Arnon Milchan
Hoofdrollen Michael Douglas
Kathleen Turner
Danny DeVito
G.D. Spradlin
Muziek David Newman
Montage Lynzee Klingman
Cinematografie Stephen H. Burum
Productiebedrijf Gracie Films
Distributie 20th Century Fox
Première 8 december 1989
Genre zwarte komedie
Speelduur 116 minuten[1]
Taal Engels
Land Verenigde Staten
Budget $50 miljoen
Opbrengst $160,188,546[2]
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The War of the Roses is een Amerikaanse zwarte komedie uit 1989 onder regie van Danny DeVito. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Warren Adler.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Gavin D'Amato, een advocaat, heeft een bespreking met een cliënt. Deze laatste wil koste wat kost scheiden van zijn vrouw, desnoods via een vechtscheiding. Daarop start Gavin een verhaal over de scheiding van zijn voormalige cliënt Oliver Rose.

Oliver is student aan de Harvard Law School wanneer hij Barbara ontmoet tijdens een veiling. Omdat zij op het punt staat haar ferry te missen, overnachten ze in een plaatselijk hotel. Ze starten een relatie, trouwen en krijgen twee kinderen: Josh en Carolyn. Het koppel koopt een oud herenhuis. Terwijl Barbara zich bekommert over de huishoudelijke taken en de opvoeding van de kinderen, richt Oliver zich volledig op zijn carrière. Barbara voelt zich meer en meer verwaarloosd door haar man en begint zich aan hem te ergeren.

Oliver van zijn kant weet niet wat te doen om Barbara nog te kunnen behagen, hoewel hij richting haar manipulatief, egoïstisch en ongemanierd is. Na een zoveelste ruzie krijgt Oliver schijnbaar een hartaanval, wat later een aandoening aan zijn slokdarm blijkt te zijn. Hoewel Barbara eerst geschokt is, beseft ze dat ze eigenlijk meer opgelucht is met de gedachte dat Oliver zal sterven. Ze zegt hem dat ze wil scheiden. Daarop stelt Oliver zijn vriend Gavin aan als advocaat.

Er ontstaan spanningen wanneer Barabara eist dat zij het huis met volledige inboedel krijgt toegewezen. Gavin vindt een achterpoortje in een oude wet waardoor Oliver toch in het huis kan blijven, ondanks hij dat afraadt. Barbara zoekt een manier om Oliver toch buiten te krijgen en tracht Gavin aan haar kant te krijgen.

Oliver biedt Barbara een enorme som geld aan in ruil voor het huis, maar zij weigert. Gavin is van mening dat Oliver sowieso het onderspit delft en raadt hem aan om in te gaan op alle eisen van Barbara om daarna terug een eigen leven op te bouwen. Oliver is het niet eens en ontslaat Gavin als zijn advocaat. Daarop starten zowel Oliver als Barbara met een lastercampagne, vernietigen ze allerhande huishoudtoestellen, trachten elkaar te overrijden nadat Oliver Barbara's kat ongewild doodt, ...

Uiteindelijk kalmeert Oliver en wil hij vrede sluiten met Barbara tijdens een diner. Hij verliest zijn controle wanneer Barbara paté serveert denkende dat deze gemaakt is van zijn hond als wraak op het incident met de kat. Er ontstaat een gevecht op leven en dood waarbij ze al hangend eindigen aan een luchter. Oliver geeft aan Barbara toe dat hij altijd van haar heeft gehouden, maar zij antwoordt niet. Ondertussen heeft huishoudhulp Susan Gavin opgebeld voor hulp. Hij wil hen redden met een ladder, maar komt te laat. De elektriciteitskabel begeeft het waardoor Barbara en Oliver neerstorten op de grond. Oliver raakt met zijn laatste krachten Barbara's schouder aan, maar zij verwerpt dit waardoor ze aantoont dat ze zelfs na haar dood niets meer met hem te maken wil hebben.

Gavin beëindigt zijn verhaal en geeft zijn client twee opties: ofwel verdergaan met de vechtscheiding wat kan resulteren in een bloedbad, of op ordentelijke manier met zijn vrouw praten om tot een overeenkomst te komen.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Douglas, Michael Michael Douglas Oliver Rose
Turner, Kathleen Kathleen Turner Barbara Rose
DeVito, Danny Danny DeVito Gavin D'Amato
Sägebrecht, Marianne Marianne Sägebrecht Susan
Castellaneta, Dan Dan Castellaneta Gavin's cliënt
Astin, Sean Sean Astin 17-jarige Josh Rose
Teigen , Trenton Trenton Teigen 10-jarige Josh Rose
Fairfield , Heather Heather Fairfield 17-jarige Carolyn Rose
Spradlin, G.D. G.D. Spradlin Harry Thurmont
Donat, Peter Peter Donat Jason Larrabee
Wohl, David David Wohl Dr. Gordon

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

Prijs Categorie Onderwerp Resultaat
BAFTA Award Beste bewerkte scenario Michael J. Leeson Genomineerd
Filmfestival van Berlijn Gouden Beer[3] Danny DeVito Genomineerd
Golden Globe Award Beste film - musical of komedie James L. Brooks & Arnon Milchan Genomineerd
Best acteur- musical of komedie Michael Douglas Genomineerd
Best actrice - musical of komedie Kathleen Turner Genomineerd

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]