The Witcher (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The Witcher
Witcher.png
(afbeelding op en.wikipedia.org)
Genre Fantasy
Speelduur 47–67 minuten
Bedenker Lauren Schmidt Hissrich
Hoofdrollen Henry Cavill
Freya Allan
Anya Chalotra
Muziek Sonya Belousova
Giona Ostinelli
Land van oorsprong Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Productie
Producent Mike Ostrowski
Uitzendingen
Start 20 december 2019
Afleveringen 8
Seizoenen 1
Netwerk of omroep Netflix
Beeldformaat 4K UHDTV
Audioformaat 5.1 surround sound
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

The Witcher is een Amerikaanse televisieserie voor streamingdienst Netflix. De serie werd bedacht door Lauren Schmidt Hissrich en is gebaseerd op de gelijknamige boekenserie van de Poolse fantasyschrijver Andrzej Sapkowski. Het eerste seizoen van de serie werd op 20 december 2019 beschikbaar.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Geralt van Rivia is een witcher, een lid van een uitstervende soort van gemuteerde, bovennatuurlijk sterke monsterjagers. Hij trekt als eenling door het Continent en komt aan de kost door zich in te laten huren om op monsters te jagen, zoals een kikimora en een shtriga. Zijn lot raakt verstrengeld met dat van tovenares Yennefer van Vengerberg en dat van prinses Cirilla 'Ciri' van Cintra, die door haar grootmoeder Calanthe op de vlucht wordt gestuurd wanneer Cintra wordt veroverd door Nilfgaard. De misvormde Yennefer geeft haar vruchtbaarheid op in ruil voor een magische behandeling die haar een aantrekkelijk uiterlijk oplevert. Nadat ze daar een tijd de vruchten van plukt, krijgt ze spijt en gaat ze op zoek naar een manier om toch een kind te kunnen krijgen. Ciri komt er tijdens een noodsituatie achter dat ze beschikt over magische vermogens. Zij en Geralt zijn voorbestemd om elkaar te vinden, omdat Geralt ooit om de Wet der Verrassing heeft gevraagd als beloning voor het redden van het leven van haar vader. Geen van de betrokkenen wist op dat moment dat Ciri's moeder Pavetta zwanger was, waardoor haar kind volgens deze wet Geralts beloning is. Wanneer de tijd daar is, werpt hij zich daarom op als haar beschermer.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

  • Lars Mikkelsen als Stregobor
  • Wilson Radjou-Pujalte als Dara
  • Jodhi May als koningin Calanthe
  • Björn Hlynur Haraldsson als koning Eist Tuirseach
  • Adam Levy als Mousesack
  • Joey Batey als Jaskier
  • Therica Wilson-Read als Sabrina Glevissig

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Seizoen 1[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen 1 bestaat uit acht afleveringen die uitgebracht zijn op 20 december 2019.

Nr. Titel Regie Scenario
1 The End's Beginning Alik Sakharov Lauren Schmidt Hissrich
Geralt wordt opgewacht door Stregobor, een sluwe tovenaar die hem vraagt om de bezeten prinses Renfri om te brengen. Het koninkrijk Cintra wordt aangevallen door het Nilfgaardiaanse leger. Prinses Ciri moet noodgedwongen vluchten.
2 Four Marks Alik Sakharov Jenny Klein
Yennefer vindt een manier om te ontsnappen en wordt verkocht aan een tovenaarsgilde. Ze begint haar training in Aretuza als tovenares. Ciri probeert onder te duiken in een nabijgelegen kamp.
3 Betrayer Moon Alex Garcia Lopez Beau DeMayo
Geralt probeert in Temeria een woest beest te verslaan die is bezeten door een vloek van Ostrit. Hij wordt geholpen door Triss Merigold, een adviseur van koning Foltest. Yennefer krijgt een nieuwe toekomst voor een hoge prijs.
4 Of Banquets, Bastards and Burials Alex Garcia Lopez Declan de Barra
Geralt vergezelt Ranonkel naar het koninklijke bal. Ciri geraakt in een betoverd bos. Yennefer probeert de koningin van Lyria te beschermen.
5 Bottled Appetites Charlotte Brändström Sneha Koorse
Geralt vraagt Yennefer om Ranonkel te helen van een kwade geest. Zij weet de geest te vangen en wil terug wat ze heeft verloren. Ciri wordt gezocht door een dubbelganger.
6 Rare Species Charlotte Brändström Haily Hall
Borch probeert Geralt over te halen om op een draak te jagen. Samen met een groep krijgers moeten zij het drakenei beschermen tegen de Reavers. Ciri twijfelt wie te vertrouwen is.
7 Before a Fall Alik Sakharov Mike Ostrowski
De macht van Nilfgaard rukt op in het Continent. Yennefer gaat terug naar het verleden. Geralt twijfelt of hij zich aan de Wet der Verrassing moet houden.
8 Much More Marc Jobst Lauren Schmidt Hissrich
Geralt heeft een zwaar gevecht te verduren. Yennefer en haar groep bereiden zich voor op een tegengevecht. Ciri krijg hulp van een vreemdeling.

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

Schmidt Hissrich maakte in 2018 bekend dat de serie is opgenomen in Oost-Europa,[1] waaronder delen van Hongarije en Polen. Filmopnames vonden ook plaats op Gran Canaria. De opnames van het eerste seizoen eindigden in het Kasteel van Ogrodzieniec.

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste seizoen werd ontvangen met gemengde recensies en heeft op aggregatiewebsite Metacritic een score van 53. Kijkers waarderen de serie met een 7,6.[2]

Men prees in recensies de personages, de visuele en authentieke fantasywereld, het boeiende script en de serie als potentiële klassieker. Kritiek was er op de verdrongen verhaallijnen en personages, met soms kromme dialogen. De serie wordt gezien als opvolger van Game of Thrones, maar dan gericht op de individuele ontwikkeling van elk van de personages, die worstelen met hun goede en slechte kanten.[3][4]

The Witcher werd op IMDb de hoogst gewaardeerde originele serie met een 8,9.[5]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]