The Wiz (musical)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Als toneelvoorstelling is The Wiz een musical, met een cast die volledig bestaat uit Afro-Amerikaanse personen. De musical is er een van vele die geïnspireerd zijn op het boek De tovenaar van Oz, van schrijver L. Frank Baum, die zeer bekend is vanwege de film The Wizard of Oz (1939). De eerste musicals over de verhalen over Oz werden gemaakt in de eerste decennia van de 20ste eeuw.

De première vond plaats in 1975 in het Majestic Theatre in Manhattan. Later verhuisde de musical naar het Broadway Theater. In totaal liep de musical vier jaar lang; ze telde meer dan 1600 voorstellingen.

De musical won zeven Tony Awards waaronder die voor de beste musical. Het meest populaire nummer was Ease on Down the Road dat door de karakters wordt gezongen als ze de gele weg volgen.

Rolverdeling[bewerken]

De productie werd geregisseerd door Geoffrey Holder.

Verfilming[bewerken]

De musical is verfilmd als The Wiz (1978).

In Nederland[bewerken]

In Nederland is een versie van deze musical (als The Wiz) in 2006 op de planken gebracht door Joop van den Ende. In 1995 heeft stichting Theaterplan The Wiz geproduceerd. Dit was zo succesvol dat Theaterplan voor hun 20-jarig bestaan de musical nogmaals heeft uitgebracht. In 2011 is stichting Theaterplan gekomen met een musicalparodie van The Wiz.[1]

Portal.svg Portaal Musical