The World

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Satellietfoto van The World (november 2009)

Het project The World is een bouwproject vier kilometer uit de kust bij Dubai, bedoeld voor toerisme. Het wordt een archipel van eilandjes, aangelegd in de vorm van de continenten van de wereld nabij de eveneens kunstmatige Palmeilanden. Het wordt uitgevoerd door Nakheel Properties, onderdeel van Dubai World (waarbij World in de laatste naam niet specifiek slaat op dit project).

Aanleiding voor de bouw[bewerken]

Dubai, een van de zeven Verenigde Arabische Emiraten, heeft ingezien dat de inkomsten uit olie en gaswinning op termijn stagneren. Zo ging men op zoek naar een nieuwe bron van inkomsten en dat werd toerisme. Tal van investeerders stampen hotels en vakantieparken uit de grond. Een van die investeerders is Nakheel. Hij, de sjeik die opdrachtgever is van het bedrijf, begon in 2004 met een eiland in de vorm van een palmboom. Het huidige (Nederlandse bedrijf) Van Oord heeft daarvoor het contract gekregen. Baggeraannemer Boskalis heeft meegewerkt aan de buitenste ring, maar Van Oord maakte de palmboom zelf. Dit project heeft wereldwijd via de media veel aandacht gekregen. Na een succesvol verloop van de bouw van het eiland, heeft Van Oord een nieuw contract gekregen. Ditmaal geen palmboom maar een eilandengroep in de vorm van de werelddelen.

Aanleg van de eilandengroep[bewerken]

The World is het grootste baggerproject dat ooit is uitgevoerd in de wereld. Tevens is het het grootste project in omvang, dat aangenomen is door een enkele aannemer. The World Archipelago is een prestigieus project dat bestaat uit het aanwinnen van kunstmatige eilanden in de vorm van de verschillende continenten. Op deze eilanden zullen hotels, appartementen en villa's worden gebouwd. Het project The World wordt vier kilometer voor de kust van Dubai ontwikkeld, voor het strand van Jumeirah dat zich ongeveer 15 kilometer zuidwestelijk van Dubai-stad bevindt. Het werk bestaat uit het bouwen van diverse typen golfbrekers met een totale lengte van ongeveer 25 kilometer waarvoor circa 32 miljoen ton steen nodig is. Dit zijn de grootste golfbrekers die ooit gebouwd zijn.

Verder bestaat het project uit het maken van 300 eilanden binnen de omtrek van de golfbrekers, die zullen bestaan uit ongeveer 325 miljoen kubieke meter zand, inclusief de aanleg van twee havens. Om land aan te winnen zijn vijftien sleephopperzuigers ingezet, die variëren in beuninhoud van 3500 tot 23 000 kubieke meter, waaronder een van de grootste sleephopperzuigers ter wereld. Per week werd ongeveer 3 miljoen kubieke meter zand gewonnen en opgespoten. Op 10 januari 2008 leverde Van Oord het project op. In november 2009 bleek echter dat Nahkeel (onderdeel van het Staatsgrond- en ontwikkelbedrijf Dubai World) de rekeningen niet meer kon betalen van de verdere ontwikkeling van het project, waarna de bouw is stilgezet.

Bouwwijze[bewerken]

Eerst worden de continenten van The World aangelegd met behulp van sleephopperzuigers die gebruikmaken van twee methoden: rainbowen en dumpen. Hierna worden cutterzuigers ingezet om de eilanden vorm te geven. Voor het aanleggen van de golfbrekers worden twee steenstorters ingezet die de eerste laag rotsen op zandbanken storten.

Afbeeldingen[bewerken]

Externe link[bewerken]