Theanine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Theanine
Structuurformule en molecuulmodel
Structuurformule van L-theanine
Algemeen
Molecuulformule C7H14N2O3
IUPAC-naam 2-amino-5-ethylamino-5-oxopentaanzuur
Andere namen L-glutaminezuur-γ-ethylamide, N-ethyl-L-glutamine
Molmassa 174,19766 g/mol
SMILES
CCNC(=O)CCC(C(=O)O)N
CAS-nummer 3081-61-6
EG-nummer 221-379-0
PubChem 228398
Waarschuwingen en veiligheidsmaatregelen
Schadelijk
Waarschuwing
H-zinnen H317
EUH-zinnen geen
P-zinnen P280
Nutritionele eigenschappen
Type nutriënt antioxidant
Essentieel? nee
Komt voor in thee
Portaal  Portaalicoon   Scheikunde

Theanine is een aminozuur dat voorkomt in de bladeren van thee (Camellia sinensis). Het zit meer in groene thee dan in zwarte thee, maar nog meer in witte thee. Theanine is een derivaat van glutamine. De naam "theanine" zonder het voorvoegsel betekent in het algemeen de enantiomeer L-theanine. In de meeste onderzoeken is L-theanine onderzocht. Het tegenovergestelde enantiomeer, D-theanine, is minder onderzocht. Enkel het L-enantiomeer komt in de natuur voor.

Theanine wordt vaak in verband gebracht met zijn ontspannende werking, daarnaast wordt het in verband gebracht met vele andere potentiële gezondheidsvoordelen, waaronder: verhoogde focus, angst- en stressverlichting, verbeterde slaapkwaliteit en verbeterde bloeddrukregeling[1]. Er zijn twee verschillende vormen van theanine te verkrijgen als supplement. Enerzijds het natuurlijke theanine, dat geïsoleerd wordt uit theebladeren via een fermentatieproces en filtratie, en anderzijds een synthetisch theanine, hetwelk verkregen wordt via organische synthese.

De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft in 2011 een wetenschappelijk standpunt uitgebracht over het gebruik van L-theanine voor het verbeteren van de cognitieve functie, verlichting van psychologische stress, behoud van normale slaap en vermindering van menstrueel ongemak[2]. Op alle vier de punten heeft het panel geconcludeerd dat er geen causaal verband is vastgesteld. Het is wel de vraag of dit advies van het EFSA nog steeds actueel is, want ten opzichte van 2011 zijn het aantal gepubliceerde onderzoeken verviervoudigd. De laatste jaren is er dus veel onderzoek gedaan naar de stof L-theanine met vaak voorzichtig positieve resultaten.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Zobegaafd redactie, L-Theanine, de natuurlijke rustgever!. Zobegaafd.nl (31 maart 2019). Geraadpleegd op 3 november 2019.
  2. (en) L-Theanine from Camellia sinensis (L.) Kuntze (tea) related health claims. European Food Safety Authority (30 juni 2011). Geraadpleegd op 3 november 2019.