Theater van het sentiment

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Theater van het sentiment
Presentatie Bart van Leeuwen
Type programma Nostalgie
Uitzendingen
Tijdstip za en zo 16.00 - 18.00 uur
Omroep KRO-NCRV
Radiostation NPO Radio 5
Periode 6 januari 1997 - 4 juli 2013 Radio 2
4 januari 2014 - heden NPO Radio 5
Portaal  Portaalicoon   Media

Theater van het sentiment is een Nederlands radioprogramma. Het werd aanvankelijk van maandag t/m donderdag van acht tot elf uur 's avonds in een voorstelling met drie bedrijven door de KRO uitgezonden op Radio 2. De laatste aflevering op die zender was op donderdag 4 juli 2013. In januari 2014 keerde het programma terug op Radio 5 Nostalgia, met twee afleveringen per weekend, op zaterdag- en zondagmiddag van 16:00 tot 18:00. De uitzendingen worden sinds 13 januari 2019 gepresenteerd door Bart van Leeuwen

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het programma startte op 6 januari 1997 op Radio 2, destijds als onderdeel van een ander radioprogramma, De avond van twee. De eerste anderhalf jaar werd het programma alleen op maandagavond uitgezonden. De overige avonden werden ingevuld door programma's van de AVRO, EO en TROS. Vanaf maandag 7 september 1998 was het vier avonden per week te beluisteren. In 2001 werd het programma bekroond met de Zilveren Reissmicrofoon. In oktober 2007 won het de De Gouden RadioRing, voor het beste radioprogramma van Nederland. In die periode was Marc Stakenburg, net als Stefan Stasse, twee avonden per week de vaste presentator. Stakenburg vertrok per 1 november 2012 bij Radio 2, en presenteerde op 30 augustus 2012 zijn laatste voorstelling.

Op donderdag 4 juli 2013 was de 3333ste en laatste uitzending van het programma op Radio 2. Hierin werd onder meer de statistisch gezien 100.000ste plaat gedraaid.

Opbouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het thema van het programma is altijd de huidige datum, maar dan in een bepaald jaar uit het verleden, de zogenaamde kroondag. In de begindagen van het programma werd voor de kroondag een dag uit grofweg de jaren 50 tot de jaren 80 gekozen; tegenwoordig[(sinds) wanneer?] ligt het accent op de jaren 65 tot 85. De muziek van het programma is de muziek die op de kroondag op de radio te horen was of in de hitlijsten stond. Voor de inhoud van het programma wordt een keuze gemaakt uit het nieuws dat op die dag in de kranten te lezen was of op radio en tv te horen of zien. Met mensen die op de kroondag in het nieuws waren wordt indien mogelijk telefonisch contact gezocht, waarin op de gebeurtenissen wordt teruggekeken. Daarnaast besteedt het Theater in iedere voorstelling ook aandacht aan radio, televisie en film. Naast de bijdragen van de Theaterregie wordt iedere tijdreis naar het verleden gecompleteerd door de herinneringen van luisteraars. Als eindtune net voor 23.00 uur werd "Burning Religion" van Chris Field gebruikt (uitgevoerd door X-Ray Dog), na de eerste twee uren was de eindtune "Trein" van Sabien Tiels.

Medewerkers[bewerken | brontekst bewerken]

  • Presentatie: Jeanne Kooijmans (tot 2018), Stefan Stasse, Ruud Hermans (tot 2001), Marc Stakenburg (vanaf 2001 t/m aug 2012), Cobus Bosscha (lange tijd als invaller, sinds september 2012 samen met Stefan), Peter van Bruggen (invaller), Hans Smit (invaller), Bert Haandrikman (invaller) Astrid de Jong (invaller) en Bart van Leeuwen (is sinds 13 januari 2019 de vaste presentator).
  • Medewerkers nu: Marcel Ermers (eindredactie) Maya Theunissen, Sophie Waltman, Marielle Dekker, Herma Niekoop (regie), Jaques van Aelst (muzieksamenstelling). Oud medewerkers: André Berghegen (eindredactie), Ingely Rutten, Eric Bakker, Rachel de Wit, Marielle van Kilsdonk, Karlijn Vernooij, Robert Kamer, Sander van Berkel, Elly van Loenen, Wouter van Zandelingen (redactie), Bart Stultiens, Axel van der Ende (tekstschrijvers), Jacques van Aelst, Elly van Loenen (muzieksamenstellers) Telefoonteam: Mark Schmittmann, Petra Voorn, Patty Hamel, Bas van Dalen, William van Houte.

Vaste rubrieken[bewerken | brontekst bewerken]

  • Interviews met gasten uit het kroonjaar.
  • In de beginjaren "het kroonjuweel", ieder uur een nummer van een muziekalbum uit het kroonjaar.
  • Top 5 uit de hitparade van de betreffende week uit het kroonjaar, altijd in het eerste bedrijf.
  • Krantenkoppen van de kroondag (begin tweede bedrijf).
  • Felicitaties van jarigen en jubilarissen (begin derde bedrijf).
  • Al vanaf de begindagen (met een korte onderbreking van september 2011 tot juli 2012) had het programma ieder uur een spel. Voorbeelden zijn "de krasmachine" waarbij luisteraars een vervormd muziekfragment moesten raden, "jaar-in-jaar-uit", waarbij uit een aantal liedjes het liedje moest worden geraden dat een hit was op de kroondag, en de "keuzequiz", met een vraag over de actualiteit. De prijs voor de winnaar was in het begin een theaterbon; later werd dat een toneelkijker en daarna was het bijna altijd een schaalmodel van een auto.
  • Tussen september 2011 en juli 2012 had het Theater van het sentiment het spel "de theatertweet", waarbij per twitterbericht of e-mail in maximaal 120 tekens een ode moest worden gebracht aan een onderwerp dat aan het begin van de uitzending werd bekendgemaakt.
  • Op donderdagavonden rond 20:30, 21:30 en 22:30 een filmquiz met geluidsfragmenten aan de hand waarvan een filmtitel moest worden geraden.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]