Theeboomolie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tea tree oil

Theeboomolie (of Tea tree olie) is een etherische olie die door stoomdestillatie uit bladeren van de Theeboom (Melaleuca alternifolia) wordt verkregen. Deze boom is inheems in het noordoostelijk kustgebied van Nieuw-Zuid-Wales, Australië. Het CAS-nummer van de olie is 85085-48-9, het EINECS-nummer is 285-377-1.

Eigenschappen[bewerken]

Theeboomolie is een geel tot groene olie. De hoofdbestanddelen zijn terpineen-4-ol, en terpineen, daarnaast bevat de olie onder meer aromadendreen, cadineen, paracymeen, pineen, terpinoleen en viridifloreen. De geur is een beetje kamferachtig. Er is een ISO-standaard voor deze olie opgenomen in ISO 4730 (Olie van Melaleuca).

Theeboomolie is schadelijk bij opname door de mond en is irriterend, maar leidt voor zover bekend zelden tot een allergische reactie.

Het Scientific Committee on Consumer Products (SCCP) van de Europese Unie rapporteerde in december 2004 dat er te weinig onderzoek is gedaan naar de gevaren van het gebruik van theeboomolie om de veiligheid van het gebruik ervan te garanderen, met name is er onderzoek nodig naar de carcinogeniteit en gentoxiciteit van de olie.

Gebruik van theeboomolie (en lavendelolie) leidt mogelijk tot verstoring van de hormoonhuishouding, zo blijkt uit onderzoek van endocrinoloog Clifford Bloch en van Derek Henley en Kenneth Korach van het Amerikaanse overheidsinstituut NIEHS.

Kritiek op dit onderzoek was onder meer dat het slechts drie gevallen betrof waarin weliswaar producten met theeboomolie werd gebruikt, maar niet in hoeveelheden groter dan gebruikelijk.

Gebruik[bewerken]

Theeboomolie wordt beperkt gebruikt als geurstof, met name in saunaproducten en in sommige huishoudelijke reinigingsmiddelen. Verder in zeer beperkte mate als smaakstof en huis, tuin en keukenmiddel tegen de hoofdluis.

Aromatherapie[bewerken]

In de aromatherapie neemt theeboomolie een zeer prominente plek in.

De olie zou cosmetische en medicinale eigenschappen hebben, waaronder een antiseptische en schimmelbestrijdende werking. De Australische Bundjabung-Aborigines gebruikten de olie al honderden jaren geleden. Ze verhaalden over genezende krachten in het water van lagunes waarin blaadjes van de theeboom waren gevallen. A.R. Penfold ontdekte in de jaren twintig van de twintigste eeuw dat theeboomolie elf tot dertien keer effectiever was bij de bestrijding van tyfusbacteriën dan fenol. Toepassingen binnen de aromatherapie zijn onder meer:

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]