Thembelihle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Thembelihle
Oranje-Karoo
Gemeente in Zuid-Afrika Vlag van Zuid-Afrika
Thembelihle
Thembelihle
Kaart van de Noord-Kaap met Thembelihle ingekleurd
Situering
Provincie Noord-Kaap
District Pixley ka Seme
Coördinaten 29° 37′ ZB, 24° 6′ OL
Algemeen
Oppervlakte 8023 km²
Inwoners (2011) 15.701
(2 inw./km²)
Etniciteit[1] 71% Kleurling
15% Zwart
13% Blank
Talen[1] 90% Afrikaans
5% Xhosa
1% Engels
1% Zuid-Sotho
1% Tswana
Burgemeester Danny A. Jonas
Website thembelihlemunicipality.gov.za
Portaal  Portaalicoon   Zuid-Afrika

Thembelihle (officieel: Thembelihle Plaaslike Munisipaliteit, tot 2004: Oranje-Karoo) is een gemeente in het Zuid-Afrikaanse district Pixley ka Seme. Thembelihle ligt in de provincie Noord-Kaap en telt 15.701 inwoners[1].

De plaatsen Hopetown, Strydenburg en Orania, liggen in de gemeente, hoewel de gemeente Thembelihle alleen Hopetown en Strydenburg bestuurt. Orania heeft een beperkte mate van zelfbestuur dankzij zijn eigen gemeenteraad en levert zijn eigen gemeentelijke diensten.

Geschiedenis[bewerken]

In 2000 wilde de Noord-Kaapse regering de Hopetown Vertegenwoordigende Raad, de Strydenburg Vertegenwoordigende Raad en de Orania Vertegenwoordigende Raad laten fuseren in de nieuwe gemeente Oranje-Karoo (Plaaslike Munisipaliteit). De Orania Vertegenwoordigende Raad en de Orania Inwonersvereniging daagde daarop de Noord-Kaapse regering voor het Noord-Kaapse Hooggerechtshof in Kimberley. De Zuid-Afrikaanse regering, de Noord-Kaapse regering en anderen troffen toen een schikking met de Orania Vertegenwoordigende Raad, waarin bepaald werd dat:

  1. De Orania Vertegenwoordigende Raad niet zal ophouden te bestaan als de Wet op Munisipale Stelsels van 1998 in werking treedt,
  2. De Orania Vertegenwoordigende Raad met al zijn bevoegdheden zal blijven bestaan totdat er een overeenkomst is tussen de inwoners van Orania en de Zuid-Afrikaanse regering over de gemeentelijke status van Orania en
  3. Orania binnen de grenzen van de Thembelihle Plaaslike Munisipaliteit valt, maar dat de Thembelihle Plaaslike Munisipaliteit geen bevoegdheden heeft of diensten zal leveren in Orania.

Deze schikking is op 4 december 2000 door het Noord-Kaapse Hooggerechtshof bekrachtigd. Een dag later trad de Wet op Munisipale Stelsel van 1998 in werking.

In 2004 is de naam van de Oranje-Karoo Plaaslike Munisipaliteit gewijzigd in Thembelihle Plaaslike Munisipaliteit.

In december 2011 wist de oppositie bestaande uit de Democratische Alliantie en het Congress of the People en een nieuw verkozen onafhankelijke kandidaat een meerderheid in de gemeenteraad te verkrijgen, toen het African National Congress een tussentijdse wijkverkiezing verloor. De wijk ging naar een onafhankelijke kandidaat. Dit onafhankelijke raadslid, Danny Jonas die voorheen ook lid van het ANC was, werd toen de nieuwe burgemeester met steun van de DA en COPE.

Tijdens zijn burgemeesterschap werd Jonas lid van het EFF. In 2016 zei hij in een interview met de SAUK dat hij en de EFF geen 'Boerenstaat' (verwijzing naar Orania) binnen de gemeentegrenzen zal dulden als de EFF de gemeenteraadsverkiezingen zou winnen. De EFF bracht een paar dagen later een verassingsbezoek aan Orania. Een week later zei Jonas in een gezamenlijke verklaring met Orania dat Orania een positieve bijdrage levert aan zijn omgeving. Jonas vroeg ook of de Thembelihle Plaaslike Munisipaliteit met de Orania Vertegenwoordigende Raad kan samenwerken, zodat de kennis en kunde van Orania ook in Hopetown en Strydenburg gebruikt kan worden.

De uitslag van de Zuid-Afrikaanse gemeenteraadsverkiezingen van 2016 zorgde er echter voor dat het ANC weer de meerderheid van de zetels in de gemeenteraad van Thembelihle verkreeg.

Nederzettingen[bewerken]

Nederzettingen in de gemeente:

Orania is slechts in geografisch opzicht deel van de Thembelihle Plaaslike Munisipaliteit. Orania heeft zijn eigen gemeenteraad in de vorm van Orania Verteenwoordigdende Raad en levert zijn eigen diensten.

Gemeenteraad[bewerken]

De zetels in de gemeenteraad van Thembelihle Plaaslike Munisipaliteit zijn als volgt verdeeld:

party 2000 2006 2011 2016
ANC 4 5 4 4
DA 3 2 1 2
Cope - - 2 -
EFF - - - 1

De inwoners van Orania stemmen niet voor de gemeenteraad van de Thembelihle. De inwoners van Orania stemmen voor de Orania Verteenwoordigende Raad.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]