Theo Bot (politicus)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Theo Bot
Theo Bot
Algemene informatie
Volledige naam Theodorus Hendrikus Bot
Geboren Dordrecht, 20 juli 1911
Overleden Den Haag, 24 september 1984
Partij KVP
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Theodorus Hendrikus (Theo) Bot (Dordrecht, 20 juli 1911 - Den Haag, 24 september 1984) was een Nederlands politicus, diplomaat en ambtenaar voor de Katholieke Volkspartij (KVP).

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Aanvankelijk maakte Bot bestuurlijk carrière in Nederlands-Indië en werkte op het Ministerie van Overzeese Gebiedsdelen en Buitenlandse Zaken. Ook was hij adjunct-secretaris-generaal van de Nederlands-Indonesische Unie, van 1 januari 1950 tot 1 maart 1954.

Rol tijdens kabinet Drees-Van Schaik[bewerken | brontekst bewerken]

Als ambtenaar op het ministerie van Overzeese Gebiedsdelen speelde hij in 1948 in het geheim vertrouwelijke informatie (brieven) door aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Er bestonden grote tegenstellingen in het kabinet-Drees-Van Schaik. Tussen de beide ministers (Sassen en Stikker) bestond een grote controverse over de politiek ten aanzien van Indonesië. Sassen stond een behoudende (neokoloniale) politiek voor met als doel de liquidatie van de Republik Indonesia. Hij was een van de drijvende krachten achter de tweede politionele actie. Stikker was meer gematigd en pragmatisch en een uitgesproken tegenstander van het beleid van zijn collega. Bot was het ook oneens met de opvattingen van Sassen en vóór een snelle soevereiniteitsoverdracht en heeft op deze manier als "mol" waarschijnlijk een belangrijk aandeel gehad in de val van deze minister.[1]

Politieke functies en daarna[bewerken | brontekst bewerken]

In de periode tussen 1959 en 1967 gaf hij zijn loopbaan een politieke wending. Hij werd achtereenvolgens Tweede Kamerlid, staatssecretaris voor Nederlands Nieuw-Guinea in het kabinet-De Quay, Minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in het kabinet-Marijnen, en minister voor Ontwikkelingshulp in het kabinet-Cals en kabinet-Zijlstra. Hij vervolgde zijn loopbaan hierna als diplomaat.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Theo Bot was de vader van Ben Bot en Theo Bot.

Zie de categorie Theo Bot van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Voorganger:
W.K.N. Schmelzer
Staatssecretaris voor Binnenlandse Zaken
1959-1963
Opvolger:
-
Voorganger:
J.M.L.T. Cals
Minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen
1963-1965
Opvolger:
I.A. Diepenhorst
Voorganger:
-
Minister zonder Portefeuille (Hulp aan Ontwikkelingslanden)
1965-1967
Opvolger:
B.J. Udink