Theo Hiddema

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Theo Hiddema
Theo Hiddema in 2018
Algemene informatie
Volledige naam Theo Upt Hiddema
Geboren 1 april 1944
Geboorteplaats Holwerd
Partij FVD (sinds 2016)
Titulatuur mr.
Politieke functies
2017-2020 Lid Tweede Kamer
2021-heden Lid Eerste Kamer
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Theo Upt Hiddema (Holwerd, 1 april 1944) is een Nederlands advocaat en politicus. Van 23 maart 2017 tot en met 24 november 2020 was hij lid van de Tweede Kamer namens Forum voor Democratie (FVD). Sinds 13 april 2021 zit hij voor deze partij in de Eerste Kamer.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hiddema werd geboren op het Friese platteland en groeide daar op op een boerderij. Zowel zijn oudere broer Frans (geb. 1922) als zijn vader zijn lid geweest van de NSB. Toen ze hun vergissing begrepen stapten ze er uit. Zijn broer Frans schreef begin jaren 1980 een boek getiteld Bruine terreur door zwarte pedagogie, Psychoanalytische aspecten van Hitlers racistische nazidom. Op zijn elfde brachten zijn ouders Hiddema onder in een pleeggezin in Leeuwarden en zijn verdere jeugd bracht hij merendeels door op internaten. Tijdens zijn jeugd werd hij 'modieus' links.[1] Hiddema studeerde rechten in Groningen en was lid van het Groninger Studenten Corps Vindicat.

Advocaat[bewerken | brontekst bewerken]

Hiddema werd op 10 juli 1975 te Maastricht als advocaat beëdigd.[bron?] Na een stage bij Max Moszkowicz in Maastricht begon hij in 1981 zijn eigen praktijk. Er zijn twee vestigingen, een in Maastricht en een filiaal in Amsterdam.

Hiddema kreeg nationale bekendheid door enkele spraakmakende zaken, waaronder de strafzaak tegen de Bende van Venlo. Toen fractiemedewerkster en onverwachte Leefbaar Nederland-lijsttrekker Haitske van de Linde werd vervolgd omdat zij Michiel Smit "de grootste neonazi van Nederland" had genoemd, verdedigde hij haar met succes.[2] Hiddema is een bekende Nederlander, niet alleen vanwege zijn werk, maar ook vanwege zijn ongezouten uitspraken, waarmee hij zich met enige regelmaat in de problemen heeft gebracht. Hij werd meermalen door de tuchtrechter berispt, onder meer wegens belediging van een journaliste en onbehoorlijk declaratiegedrag.[3]

Journalist Stan de Jong publiceerde een geautoriseerde biografie over Hiddema, die in 2014 viermaal herdrukt werd.[4] In het boek vertelt Hiddema over het NSB-verleden van zijn familie, de jaren dat hij werkzaam was op het kantoor van Moszkowicz in Maastricht en zijn breuk met hem, zijn bewondering voor de politici Pim Fortuyn en Geert Wilders en een aantal geruchtmakende strafzaken waarin hij pleitte, onder meer tegen de Bende van Venlo en de zaak die bekend werd als de Limburgse IRT-affaire.

Hiddema was tot 2016 met zijn vrouw Gerrie getrouwd, die in dat jaar aan kanker overleed. Dat heeft een grote impact op hem gehad, waardoor hij geen ambitie meer had voor zijn advocatenpraktijk.[5][6]

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Hiddema heeft meermaals aangegeven te sympathiseren met de PVV van Wilders.[7][8] Zijn echtgenote Gerrie spoorde Hiddema aan om zich aan te sluiten bij het Forum voor Democratie nadat hij bij een van Baudets discussieavonden was gaan luisteren.[9] Op 28 december van dat jaar stelde Hiddema zich beschikbaar als kandidaat bij de Tweede Kamerverkiezingen 2017. Hij kwam op de tweede plaats van de kandidatenlijst te staan, direct na lijsttrekker Thierry Baudet.[10] Hiddema werd op 23 maart 2017 beëdigd als lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Op 27 mei 2019 brachten tien van de elf FvD-Statenleden uit Zuid-Holland hun stem uit op lijstduwer Hiddema voor de Eerste Kamerverkiezingen 2019.[11]

Op 24 november 2020 vertrok hij per direct uit de Tweede Kamer. Als reden noemde hij zichzelf "politiek arbeidsongeschikt".[12] Zijn aftreden kwam te midden van een vertrek van tal van andere FvD-leden, naar aanleiding van kritiek binnen de partij dat er te weinig zou worden opgetreden tegen anti-Joodse stemmingen binnen de FvD-jongerenorganisatie. Vlak voor Kerst 2020 meldde Hiddema lijstduwer voor FvD te willen worden bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021.[13] Aanvang januari 2021 gaf Hiddema aan toch niet als lijstduwer te willen fungeren.[14] Op 8 april 2021 maakte Hiddema bekend als Eerste Kamerlid terug te keren in de politiek.[15] Vanaf 13 april dat jaar neemt hij als senator de zetel in van Nicki Pouw-Verweij.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Theo Hiddema van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.