Theo Hiddema

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Theo Hiddema
Theo Hiddema in 2018
Theo Hiddema in 2018
Algemene informatie
Volledige naam Theo Upt Hiddema
Geboren 1 april 1944
Geboorteplaats Holwerd
Partij Forum voor Democratie
Titulatuur mr.
Politieke functies
2017-heden Lid Tweede Kamer
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Theo Upt Hiddema (Holwerd, 1 april 1944) is een Nederlands advocaat en politicus. Sinds 23 maart 2017 is hij lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal namens Forum voor Democratie.

Biografie[bewerken]

Hiddema is op 10 juli 1975 te Maastricht als advocaat beëdigd. Na een stage bij Max Moszkowicz te Maastricht begon hij in 1981 zijn eigen praktijk. Inmiddels zijn er twee filialen, in Amsterdam en Maastricht.

Hiddema kreeg nationale bekendheid door enkele spraakmakende strafzaken, waaronder die tegen Florrie Rost van Tonningen-Heubel en de zaak tegen de Bende van Venlo. Toen Haitske van de Linde werd vervolgd, omdat zij Michiel Smit "de grootste neonazi van Nederland" had genoemd, verdedigde hij haar met succes. Hiddema is een publiek figuur in de media, niet alleen vanwege zijn werk, maar ook vanwege zijn ongezouten uitspraken, waardoor hij zich met enige regelmaat in de problemen heeft gebracht. Hij werd meermalen door de tuchtrechter berispt, onder meer wegens belediging van de journaliste Valerie Lempereur en onbehoorlijk declaratiegedrag.[1]

In 2014 publiceerde journalist Stan de Jong een geautoriseerde biografie over Hiddema.[2]

Politiek[bewerken]

Hiddema kwam openlijk uit voor zijn sympathie voor de PVV.[3]

In 2016 sloot Hiddema zich echter aan bij een andere partij; het Forum voor Democratie, waar hij zich naar eigen zeggen beter bij voelde. Op 28 december van dat jaar stelde Hiddema zich beschikbaar als kandidaat bij de Tweede Kamerverkiezingen 2017. Hij kwam op de tweede plaats van de kandidatenlijst te staan, direct na lijsttrekker Thierry Baudet.[4] Hiddema is sinds 23 maart 2017 lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Externe link[bewerken]