Theo Hiddema

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Theo Hiddema
Theo Hiddema (2018).jpg
Algemene informatie
Volledige naam Theo Upt Hiddema
Geboren 1 april 1944
Geboorteplaats Westdongeradeel
Partij Forum voor Democratie
Titulatuur mr.
Politieke functies
2017-heden Lid Tweede Kamer
Parlement.com (biografische informatie)
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Theo Upt Hiddema (Westdongeradeel, 1 april 1944) is een Nederlands advocaat en politicus. Sinds 23 maart 2017 is hij lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal namens Forum voor Democratie.

Biografie[bewerken]

Hiddema werd geboren op het Friese platteland en groeide alhier op op een boerderij. Zowel zijn (25 jaar) oudere broer als zijn vader waren lid van de NSB, en vooral met laatstgenoemde kreeg de jonge, linkse Hiddema het meermaals aan de stok.[1] Na op zijn elfde uit huis geplaatst te zijn door zijn ouders werd hij opgenomen in een pleeggezin te Leeuwarden en bracht zijn verdere jeugd merendeels door op internaten. Vervolgens ging Hiddema rechten studeren in Groningen, alwaar hij lid was van het Groninger Studenten Corps Vindicat.

Advocaat[bewerken]

Op 10 juli 1975 werd Hiddema te Maastricht als advocaat beëdigd. Na een stage bij Max Moszkowicz te Maastricht begon hij in 1981 zijn eigen praktijk. Inmiddels zijn er twee filialen, in Amsterdam en Maastricht.

Hiddema kreeg nationale bekendheid door enkele spraakmakende zaken, waaronder de pensioenszaak van Florrie Rost van Tonningen-Heubel en de strafzaak tegen de Bende van Venlo. Toen Haitske van de Linde werd vervolgd, omdat zij Michiel Smit "de grootste neonazi van Nederland" had genoemd, verdedigde hij haar met succes. Hiddema is een publiek figuur in de media, niet alleen vanwege zijn werk, maar ook vanwege zijn ongezouten uitspraken, waardoor hij zich met enige regelmaat in de problemen heeft gebracht. Hij werd meermalen door de tuchtrechter berispt, onder meer wegens belediging van de journaliste Valerie Lempereur en onbehoorlijk declaratiegedrag.[2]

Journalist Stan de Jong publiceerde een geautoriseerde biografie over Hiddema die in 2014 viermaal herdrukt werd. [3] In het boek vertelt Hiddema over het NSB-verleden van zijn familie, de jaren dat hij werkzaam was op het kantoor van Moszkowicz in Maastricht en zijn breuk met hem, zijn bewondering voor de politici Pim Fortuyn en Geert Wilders en een aantal geruchtmakende strafzaken waarin hij pleitte, onder meer tegen de Bende van Venlo en de zaak die bekend werd als de Limburgse IRT-affaire.

Hiddema was tot 2016 met zijn vrouw Gerrie Hiddema die in dat jaar overleed. Dat heeft een grote impact op hem gehad waardoor hij geen ambitie meer had voor zijn advocatenpraktijk. [4] [5]

Politiek[bewerken]

Hiddema kwam openlijk uit voor zijn sympathie voor de PVV van Geert Wilders.[6][7]

In 2016 sloot Hiddema zich echter aan bij een andere partij; het Forum voor Democratie, waar hij zich naar eigen zeggen beter bij voelde. Op 28 december van dat jaar stelde Hiddema zich beschikbaar als kandidaat bij de Tweede Kamerverkiezingen 2017. Hij kwam op de tweede plaats van de kandidatenlijst te staan, direct na lijsttrekker Thierry Baudet.[8] Hiddema is sinds 23 maart 2017 lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Op 27 mei 2019 brachten tien van de elf Statenleden uit Zuid-Holland hun stem uit op lijstduwer Hiddema voor de Eerste Kamerverkiezingen 2019[9].

Externe links[bewerken]