Theo Jellema

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Theo Jellema
Theo Jellema aan het Müllerorgel van de Grote of Jacobijnerkerk te Leeuwarden
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Theo Jellema (Leeuwarden, 1955) is een Nederlands organist en muziekpedagoog

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Jellema studeerde aan het Stedelijk Conservatorium van Groningen in de orgelklas van Wim van Beek. Hij behaalde zijn solodiploma met onderscheiding in 1978.

In 1981 werd hij organist van de Lutherse kerk in Leeuwarden (Van Dam-orgel, 1869). In 1986 werd hij organist van de Martinikerk in Franeker (Van Dam-orgel, 1842). Bij de restauratie van dit instrument in 1996 speelde hij een belangrijke rol. Begin 2006 werd hij organist van het hoofdorgel van de Grote- of Jacobijnerkerk in Leeuwarden (van Christian Müller, 1727).

Van 1983 tot 1989 was hij docent orgel aan de conservatoria van Groningen en daarnaast die van Zwolle en Arnhem.

Hij gaf een groot aantal concerten, zowel in Europese landen als in Japan, evenals meestercursussen en 'workshops'. Hij speelde verschillende 'integrales':

Theo Jellema is regelmatig jurylid bij orgelconcoursen. In 2009 was hij jurylid voor de internationale orgelwedstrijd in het kader van het MAfestival Brugge.

Samen met wijlen Jan Jongepier leidde hij jaarlijks een internationale orgelreis. Hij is ook werkzaam als orgeladviseur, onder meer voor de Commissie orgelzaken van de Protestantse Kerk in Nederland. Hij is artistiek adviseur van de Stichting Organum Frisicum en is redacteur van de Friese Orgelkrant.

in 2017 werd Jellema benoemd tot stadsorganist van Leeuwarden.[1]

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]