Theo de Raadt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Theo de Raadt

Theo de Raadt (Pretoria, 19 mei 1968) is een Canadese softwareontwikkelaar. Hij is de oprichter en leider van de OpenBSD en OpenSSH projecten, en is mede-oprichter van het NetBSD project. Hij woont in Calgary (Canada).

Theo de Raadt heeft in 2004 een Free Software Award gekregen voor zijn werk aan OpenBSD en OpenSSH.

Levensloop[bewerken]

Theo de Raadt is de oudste van 4 kinderen van een Nederlandse vader en een Zuid-Afrikaanse moeder. Hij had 2 zussen, en 1 broer. De familie is in 1977 geëmigreerd naar Calgary, Alberta, Canada. Door de grootste crisis in Canada in 1983, is de familie naar Yukon verhuisd. Tijdens de verhuizing, heeft Theo de Raadt zijn eerste computer gekregen, een Commodore VIC-20, en kort daarna een Amiga. Met deze computers is hij begonnen met het maken van software.

In 1992 heeft Theo de Raadt zijn BSc gehaald in Computer Science op de Universiteit van Calgary.

NetBSD[bewerken]

In 1993 heeft Theo de Raadt NetBSD gecreëerd, samen met Chris Dementriou, Adam Glass en Charles Hannum. Ze vonden dat een Open Development van 386BSD beter zou zijn. 386BSD is een fork van de originele Universiteit van Californie Berkeley's 4.3BSD release. terwijl het nieuwe NetBSD project zou relevante code gebruiken van de Networking/2 en 386BSD releases.

Het nieuwe project zou zich focussen op schone, draagbare, correcte code, met het doel om een multi-platform, productie-kwaliteit BSD Operating System te maken. Omdat netwerken zoals het Internet belangrijk waren, suggesteerde de naam "NetBSD', waar de andere founders het mee eens waren.

De eerste NetBSD source code repository was opgezet op 21 maart, 1993 en de uiteindelijke release, NetBSD 0.8 was in April 1993. Dit was afgeleid van 386BSD 0.1 en versie 0.2.2 onofficiele patchkit, met verschillende programma's van de Net/2 release, die misten in 386BSD, geherintroduceerd, en met verschillende improvements. NetBSD 0.9 was in augustus 1993 uitgebracht, en bracht nog meer bug fixes en improvements. Het was nu nog een PC-platform-only, maar rond deze tijd waren ze druk bezig om NetBSD naar andere platformen te porten.

NetBSD 1.0 is in oktober 1994 uitgebracht. Dit was de eerste multi-platform release, die de IBM PC compatbible, HP 9000 series 300, Amiga, 86k Macintosh, Sun-4c series en de PC523 ondersteunden. In deze uitgave was net/2 source code vervangen met code van 4.4BSD-lite. De Raadt speelde een grote rol in de ontwikkeling van de SPARC port, die hierbij veel code implementeerde met Chuck Cranor.

OpenBSD[bewerken]

In december 1994 is de Raadt gevraagd om zijn positie als Senior developer en lid van het NetBSD core team op te zeggen, en zijn toegang tot de broncode was ontnomen. De reden is niet duidelijk, al zijn er claims dat er door persoonlijke aanvallen van de Raadt kwam, binnen het NetBSD project en op de mailing lists.

In het boek van Peter Wayner Free for All, Peter claimt dat De Raadt "began to rub some people the wrong way" voordat hij gesplit was van het NetBSD team. Terwijl Linus Torvalds De Raadt omschrijft als "moeilijk". Veel mensen hebben verschillende meningen over De Raadt: dezelfde interviewer beschrijft De Raadt's "transformatie" om OpenBSD te bekostigen en zijn "verlangen om goed voor het team te zorgen," sommigen vinden zijn directheid verfrissend, en in het algemeen beschouwd men hem als een getalenteerde hacker en security "guru".

In 1995 heeft De Raadt OpenBSD gesticht. een nieuw project afgesplitst van NetBSD 1.0. De eerste uitgave, OpenBSD 1.2, was gemaakt in Juli 1996, en kort daarna in oktober, met OpenBSD 2.0. Sindsdien, het OpenBSD project houdt zich aan een rooster van 1 uitgave per 6 maanden. elke uitgave is onderhouden voor 1 jaar.

Uitgesprokenheid[bewerken]

De Raadt is al sinds het ontstaan van OpenBSD een pleitbezorger van gratis software, maar hij is ook een sterke voorstander van vrije meningsuiting, en had soms nogal openbare geschillen met verschillende groepen, van Linux-voorstanders tot regeringen. Deze uitgesproken houding, hoewel soms de oorzaak van het conflict, heeft hem ook tot toejuiching gebracht; De Raadt heeft presentaties gegeven tijdens open source, gratis software en veiligheidsconferenties over de hele wereld, zoals FOSDEM in Brussel, Belgie, Usenix in San Antonio, Texas, Verenigde Staten. AUUG conferentie in Melbourne, Australie en FISL in Porto Alegre, RS, Brazilie.

Annulering van DARPA-financiering[bewerken]

Nadat De Raadt zijn afkeuring uitsprak over de door de VS geleide bezetting van Irak in een interview in april 2003 met Toronto's Globe and Mail, werd een multi-miljoen dollar US Department of Defense-subsidie ​​aan het POSSE-project van de University of Pennsylvania geannuleerd, het project effectief beëindigen. Financiering van de subsidie ​​was gebruikt in de ontwikkeling van OpenSSH en OpenBSD, evenals vele andere projecten en moest worden gebruikt om te betalen voor de geplande hackathon van 8 mei 2003. Ondanks dat het geld van de subsidie ​​al werd gebruikt om accommodaties te beveiligen voor zestig ontwikkelaars voor een week, werd het geld met een verlies teruggevorderd door de overheid en werd het hotel verteld om de ontwikkelaars niet toe te staan ​​het teruggewonnen geld te betalen om de kamers opnieuw te beveiligen. Dit resulteerde in kritiek onder sommigen dat het Amerikaanse leger een anti-vrije meningsuiting had. De beëindiging van de beurs was echter niet zo slecht als sommige geportretteerd. De supporters van het project verzamelden zich om te helpen en de hackathon verliep bijna zoals gepland. De financiering werd slechts enkele maanden voor het einde van de subsidie ​​verlaagd, wat de speculaties over de situatie rond de beëindiging van de subsidie ​​verder aanwakkerde.

Gratis Driver Belangen[bewerken]

De Raadt staat ook bekend om zijn pleidooi voor gratis softwaredrivers. Hij is al lange tijd kritisch geweest over ontwikkelaars van Linux en andere gratis platforms vanwege hun tolerantie voor niet-vrije stuurprogramma's en de acceptatie van geheimhoudingsovereenkomsten.

De Raadt heeft met name geprobeerd om leveranciers van draadloze hardware ervan te overtuigen dat de firmwareafbeeldingen van hun producten vrij kunnen worden herverdeeld. Deze inspanningen zijn grotendeels succesvol geweest, met name in onderhandelingen met Taiwanese bedrijven, wat heeft geleid tot veel nieuwe draadloze stuurprogramma's. De Raadt heeft opgemerkt dat "de meeste Taiwanese leveranciers ons vrijwel onmiddellijk documentatie verstrekken", waardoor open source-stuurprogramma's op betrouwbare wijze apparaten kunnen ondersteunen, in tegenstelling tot het gebrek aan bereidheid van Amerikaanse bedrijven zoals Intel en Broadcom om firmwarebeelden vrij te maken van licentiebeperkingen.

Clash met Linux ontwikkelaars[bewerken]

In april 2007 was De Raadt betrokken bij een controverse over het gebruik van GPL-code van de Linux bcm43xx-driver in de BSD bcw-driver. Linux-ontwikkelaars beschuldigden de BSD-community van inbreukmakende GPL-code, maar De Raadt ontkende inbreuk, met het argument dat de BSD-driver niet "vrijgegeven" was. Hij beweerde ook dat het conflict niet over GPL ging, maar over de manier waarop de ontwikkelaar van Linux, Michael Buesch, met de situatie omging. Aan de e-mail van Buesch antwoordde hij:

It will be resolved in our tree, but it is up to him which way he does it. But when you approach issues like this with comments like "We'd like you to start contacting us to resolve the issue now" and your first mail is cc'd to a couple hundred people.... in the future, please think more carefully, ok?

Because right now, in that mail, you've pretty much done Broadcom's job for them. You've told the entire BSD community who may want to use a driver for this chip later, that because of a few GPL issues you are willing to use very strong words—published very widely—to disrupt the efforts of one guy who is trying to do things for them. And, you are going to do this using the GPL, even. You did not privately mail that developer. No, you basically went public with it.

That is how about half the user and developer community will see it. They will see your widely posted mail as an overly strong position.

Een andere clash kwam voor in Augustus 2007, toen een groepje Linux ontwikkelaars probeerde om de licentie aan te passen van een ath5k-driver met een dubbele licentie. De Raadt vatte dit probleem zo samen:

GPL fans said the great problem we would face is that companies would take our BSD code, modify it, and not give back. Nope—the great problem we face is that people would wrap the GPL around our code, and lock us out in the same way that these supposed companies would lock us out. Just like the Linux community, we have many companies giving us code back, all the time. But once the code is GPL'd, we cannot get it back.