Naar inhoud springen

Theobald II van Bar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Theobald II van Bar
1221-1291
Theobald II van Bar
Graaf van Bar
Periode 1240-1291
Voorganger Hendrik II
Opvolger Hendrik III
Vader Hendrik II van Bar
Moeder Filippa van Dreux

Theobald II van Bar (12211291) was de oudste zoon van Hendrik II van Bar en van Filippa van Dreux. Hij volgde zijn vader in 1240 op als graaf van Bar, nadat vernomen was dat zijn vader in het Heilig Land gestorven was. Tijdens zijn minderjarigheid tot 1242, was zijn moeder regente.

Mattheus II van Lotharingen trachtte gebruik te maken van de minderjarigheid van Theobald om de gebieden te heroveren die Hendrik II verworven had. Bij een verdrag van 1245 tussen beiden werd een vrede gesloten voor lange tijd tussen de twee gebieden.

In 1251 raakte Theobald, als schoonbroer van Gwijde van Dampierre, betrokken in het conflict tussen Vlaanderen en Henegouwen over de erfopvolging. Bij de Slag bij Westkapelle van 1253 raakte Theobald in gevangenschap tot 1254.

Hij had eveneens diverse conflicten met Theobald V van Champagne, en toen diens erfgename Johanna I van Navarra, met Filips IV van Frankrijk huwde, werd Bar een onmiddellijke buur van het Franse kroondomein. Tijdens zijn bewind werden verschillende steden gesticht.

Huwelijken en kinderen[bewerken | brontekst bewerken]

Theobald was gehuwd met:

  • Johanna, dochter van Jan van Toucy, uit dit huwelijk had hij de volgende kinderen:

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Thiébaut II de Bar op de Franstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.