Theodoor Heynes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Theodoor Heynes
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Geboren 7 april 1920
Overleden 1 augustus 1990
Beroep(en) Aquarellist, schilder, tekenaar
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Theodoor Heynes (Kaag, 7 april 1920Amsterdam, 1 augustus 1990) was een Nederlands kunstschilder, aquarellist, tekenaar en etser.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Heynes leerde aanvankelijk modeltekenen bij de Leidse schilderacademie Ars Aemula Naturae. Daarna studeerde hij aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam. Heynes was er leerling van Gé Röling en Willem van den Berg. Van 1940 tot 1942 was hij er leerling van de Tekenafdeling en van 1942 tot 1947 van de afdeling Vrije Schilderkunst. Hij maakte studiereizen naar Frankrijk (Bretagne) en woonde en werkte van 1947 tot 1953 in Zweden (o.a. Öland, Småland en Stockholm). Vanaf 1953 woonde hij met zijn gezin in Amsterdam. Vanaf 1960 is hij zich steeds meer gaan toeleggen op aquarellen, tekeningen en etsen en is zijn werk geleidelijk figuratief geabstraheerd. Onderwerpen van zijn werk zijn o.a. landschap, stad, haven, vee, stilleven, portret, figuur en naakt.

Lidmaatschap, prijzen en collecties[bewerken | brontekst bewerken]

Heynes was lid van Arti et Amicitiae in Amsterdam, de Nederlandse Kring van Tekenaars, de Hollandse Aquarellisten Kring en de Haagse Aquarellisten. Hij won de Arti-medaille in 1964 en de Jeanne Oostingprijs in 1971.

Werk van Heynes werd aangekocht door het Rijk, het Stedelijk Museum Amsterdam, het Museum Henriette Polak te Zutphen, het Stedelijk Museum Alkmaar en het Museum Maassluis. Daarnaast is werk van Heynes opgenomen in de collectie van de AMC Brummelkamp galerie.

Aquarel Polder met rood kroos, Theodoor Heynes