Theo Mann-Bouwmeester

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Theo Mann-Bouwmeester
Theo Mann-Bouwmeester (1899)
Algemene informatie
Geboortenaam Theodora Antonia Louisa Cornelia Bouwmeester
Geboren 19 april 1850
Overleden 18 april 1939
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1880-1926
Beroep actrice
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
De actrice Theo Mann-Bouwmeester in 'Francillon', door Breitner, 1887

Theodora Antonia Louisa Cornelia Bouwmeester (Zutphen, 19 april 1850 - Amsterdam, 18 april 1939) was een Nederlandse actrice in de periode 1880-1926. Zij was driemaal getrouwd en trad daardoor onder verschillende namen op. Dat was chronologisch als Doortje Bouwmeester, Doortje Frenkel-Bouwmeester, Théo Brondgeest-Bouwmeester en Théo Bouwmeester, maar ze leeft voort onder de naam uit haar laatste huwelijk met de musicus en componist Gottfried Mann.

Zij kwam uit een acteursgeslacht, de acteur Louis Bouwmeester was haar broer. Theo Mann-Bouwmeester maakte haar debuut als zevenjarige in het gezelschap van haar vader Louis Rosenveldt. Sarah Bernhardt was haar inspiratiebron, die zij in 1880 in Amsterdam zag optreden. Datzelfde jaar beleefde zij haar eigen doorbraak bij het grote publiek.

Theo Mann had een breed repertoire, van klassieke tragedies tot eigentijdse stukken en was lange tijd Nederlands bekendste actrice. Pas in de jaren rond de Eerste Wereldoorlog zou zij in Annie Bos een concurrente krijgen. Lang was zij verbonden aan de Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel, waarvoor ze in 1920 meedeed aan een staking van de acteurs. Dit zou het einde van haar carrière inluiden. In 1926 nam zij afscheid in een van haar populaire rollen, "Liane Orland" in 'Het kind van de liefde' van Henry Bataille. De laatste jaren van haar leven woonde zij in de particuliere kliniek Knol in de Roemer Visscherstraat in Amsterdam, alwaar zij in april 1939 overleed.[1]

Sinds 1955 wordt jaarlijks de naar haar genoemde Theo d'Or verleend voor de beste vrouwelijke hoofdrol gedurende het seizoen. Een in 1911 door toeschouwers aan haar geschonken ring, gemaakt door Jan Eisenloeffel, schonk zij in 1934 aan Else Mauhs, de in haar ogen meest voortreffelijke actrice. Daarna werd de Theo Mann-Bouwmeesterring gedragen door Caro van Eyck, Annet Nieuwenhuijzen, Anne Wil Blankers, Ariane Schluter en Halina Reijn.

De acteur en regisseur Theo Frenkel sr. was een zoon van Theo Bouwmeester uit haar eerste huwelijk. Acteur Theo Frenkel jr. was haar kleinzoon. Haar urn staat in columbarium 3 Westerveld in Driehuis.

In Amsterdam, Den Haag, Zaandam, Leiden, Wassenaar, Zutphen en Spijkenisse zijn straten naar Bouwmeester vernoemd.

Websites[bewerken | brontekst bewerken]

Video over haar 80ste verjaardag
Zie de categorie Theo Mann-Bouwmeester van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.