Theodora Geraets

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Theodora Geraets
Theodora Geraets (1979)
Algemene informatie
Geboren 1961
Geboorteplaats Bosch en Duin
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Genre(s) klassiek
Instrument(en) viool
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Theodora Geraets (Zeist) is een Nederlands violiste.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Geraets volgde haar opleiding tot violiste achtereenvolgens op het Sweelinckconservatorium in Amsterdam bij Davina van Wely, in New York bij Dorothy Delay, in Düsseldorf bij Rosa Fain en volgde eveneens privé-lessen bij Kyung-Wha Chung in Londen.

Prijzen en onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

In 1977 was Geraets winnares van de Max Rostal prijs en de prijs voor de beste uitvoering van het moderne werk tijdens een internationaal jeugdconcours in Glasgow. In 1979 won ze het Nationaal Vioolconcours Oskar Back. In 1980 won ze de eerste prijs op een muziekconcours in Aspen, Colorado, een klein plaatsje in de Rocky Mountains waar jaarlijks in de zomer belangrijke muziekmasterclasses plaatsvinden. Na het winnen van laatstgenoemd concours nodigde het Saint Louis Symphony Orchestra haar uit voor een optreden. In 1989 ontving Theodora Geraets de Nederlandse Muziekprijs.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Geraets is actief als soliste en speelde als solist met orkesten in Europa, de Verenigde Staten, Midden- en Zuid-Amerika en Japan. In het verleden trad ze met enige regelmaat op voor de televisie maar hoofdzakelijk op de radio. Van 2002 tot 2008 was Theodora Geraets concertmeester van het Limburgs Symfonie Orkest. Sinds 1990 is Geraets hoofdvakdocente viool aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Bron, externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Theodora Geraets van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.