Theodorus (naam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Theodorus of Theodoor (vrouwelijke vorm 'Theodora'), afgekort als Th. (Oudgrieks Θεόδωρος / Theódōros; Θεοδώρα / Theodōra) is een voornaam die 'godsgeschenk' betekent.

Deze naam is afgeleid van de Griekse woorden 'theos' (θεός / théos) dat god betekent en 'doron' (δώρον / dōron), dat geschenk betekent. Meestal wordt de naam afgekort tot Theo (mannen) of Thea (vrouwen). Echter, deze afkortingen kunnen ook komen van de naam Theofiel. Variaties die (in het Nederlandse taalgebied) voorkomen op de naam of schrijfwijze zijn Teo, Tea, Tejo, Teja. In Engelstalige landen wordt de mannelijke naam vaak verbasterd tot Ted. In het Russisch geldt Fjodor (Фёдор) als synoniem, terwijl in het Hongaars Tivadar ook godsgeschenk betekent.

Andere afgeleiden van Theodorus zijn ook Dorus (m), Dora of Doortje (v), Do (m/v, ook gebruikt voor Dominique), Dorien (v) en Dierik (m). Vertalingen zijn zijn Godiva, Godgifu en Dieudonné(e). De naam is niet verwant met de Germaanse naam Theodorik.

Deze oorspronkelijk Griekse naam was ook populair bij de gehelleniseerde joden. Vandaar dat de naam ook onder de vroege christenen populair was en verscheidene heiligen deze naam droegen.

Varianten[bewerken | brontekst bewerken]

  • De naam wordt ook wel "omgedraaid" en luidt dan Dorothea
  • In het oosten gold vanouds de naam Devadatta (देवदत्त), wat in het Sanskriet letterlijk dezelfde betekenis heeft.

Bekende personen[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende personen met deze naam zijn onder anderen:

Fictieve figuren[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Pagina's die met Theodo beginnen