Theodorus van Roosmalen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mgr. Th.A.L.M. van Roosmalen

Theodorus Antonius Leonardus Maria van Roosmalen ('s-Hertogenbosch, 27 juli 1875Paramaribo, 9 juni 1957) was een Nederlands rooms-katholiek geestelijke. Hij was apostolisch vicaris van Nederlands Guyana-Suriname en titulair bisschop van Antigonië (bij Hellespont).

Levensloop[bewerken]

Van Roosmalen trad in 1896 toe tot de Congregatie van de Allerheiligste Verlosser (Redemptoristen), studeerde in Roermond en Wittem waar in het Redemptoristenklooster van Wittem een grootseminarie gevestigd was, en werd op 8 oktober 1901 tot priester gewijd door de hulpbisschop van Keulen en latere kardinaal Anton II Fischer. Daarna was hij als volksmissionaris actief in Rotterdam en in mei 1904 ging hij als missionaris naar Brazilië waar hij werkzaam was in de nieuwe missiestatie van Curvello. In de Braziliaanse stad Juiz de Fora (in het zuiden van de deelstaat Minas Gerais) werd hij in 1909 rector van de missiestatie in die stad. Op 5 september 1911 werd de toen pas 36-jarige pater Van Roosmalen benoemd tot apostolisch vicaris van Suriname en titulair bisschop van Antigonië. Suriname was in 1842 een apostolisch vicariaat geworden en het zou nog tot 1958 duren voordat Suriname een bisdom werd. Sinds 1865 toen Paus Pius IX de Surinaamse missie had opgedragen aan de Redemptoristen waren alle apostolisch vicarissen van deze congregatie geweest. Op 15 november 1911 kreeg Van Roosmalen in de Sint-Janskathedraal van 's-Hertogenbosch zijn bisschopswijding waarna hij vertrok naar Suriname waar hij begin januari 1912 aankwam.

In die Nederlandse kolonie was hij onder andere betrokken bij de oprichting van de St.Leonardusschool in Paramaribo en de uitbreiding van het R.K. Ziekenhuis in die stad. Toen hij in 1939 op verlof naar Nederland ging werd Stephanus Kuijpers aangewezen als provicaris (tijdelijke vervanger). Vanwege de Tweede Wereldoorlog kon Van Roosmalen aan het einde van zijn verlof niet meer terugkeren en moest hij dus noodgedwongen in Nederland blijven.

Op 8 januari 1947 trad hij op 71-jarige leeftijd af als apostolisch vicaris van Suriname waarna hij werd opgevolgd door dezelfde Kuijpers. Mgr. Kuijpers zou elf jaar later de eerste bisschop van Suriname worden maar dat zou Van Roosmalen niet meer meemaken want krap een jaar ervoor overleed hij op 81-jarige leeftijd.

Bibliografie[bewerken]

  • Statuta Vicariatus Apostolici Surinamensis, 1916
  • Leven van den eerbiedwaardigen Petrus Donders C.ss.R : apostel der Indianen en melaatsen in Suriname, geschreven door Nicolaas Govers met een schrijven van z.d.h. monseigneur Th. van Roosmalen, 1946

Externe link[bewerken]

Voorganger:
J.C. Meeuwissen
Apostolisch Vicaris van Suriname
1911 - 1947
Opvolger:
S.J.M.M. Kuijpers