Theodorus van Roosmalen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mgr. Th.A.L.M. van Roosmalen

Theodorus Antonius Leonardus Maria van Roosmalen ('s-Hertogenbosch, 27 juli 1875Paramaribo, 9 juni 1957) was een Nederlands rooms-katholiek geestelijke. Hij was apostolisch vicaris van Nederlands Guyana-Suriname en titulair bisschop van Antigonea.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Van Roosmalen trad in 1896 toe tot de Congregatie van de Allerheiligste Verlosser (Redemptoristen), studeerde in Roermond en Wittem waar in het Redemptoristenklooster van Wittem een grootseminarie gevestigd was, en werd op 8 oktober 1901 tot priester gewijd door de hulpbisschop van Keulen en latere kardinaal Anton II Fischer. Daarna was hij als volksmissionaris actief in Rotterdam en in mei 1904 ging hij als missionaris naar Brazilië waar hij werkzaam was in de nieuwe missiestatie van Curvelo. In de Braziliaanse stad Juiz de Fora (in het zuiden van de deelstaat Minas Gerais) werd hij in 1909 rector van de missiestatie in die stad. Op 5 september 1911 werd de toen pas 36-jarige pater Van Roosmalen benoemd tot apostolisch vicaris van Suriname en titulair bisschop van Antigonië. Suriname was in 1842 een apostolisch vicariaat geworden en het zou nog tot 1958 duren voordat Suriname een bisdom werd. Sinds 1865 toen Paus Pius IX de Surinaamse missie had opgedragen aan de Redemptoristen waren alle apostolisch vicarissen van deze congregatie geweest. Op 15 november 1911 kreeg Van Roosmalen in de Sint-Janskathedraal van 's-Hertogenbosch zijn bisschopswijding waarna hij vertrok naar Suriname waar hij begin januari 1912 aankwam.

In die Nederlandse kolonie was Van Roosmalen onder andere betrokken bij de oprichting van de St.Leonardusschool in Paramaribo en de uitbreiding van het R.K. Ziekenhuis in die stad. Toen hij in 1939 op verlof naar Nederland ging werd Stephanus Kuijpers aangewezen als provicaris (tijdelijke vervanger). Vanwege de Tweede Wereldoorlog kon Van Roosmalen aan het einde van zijn verlof niet meer terugkeren en moest hij dus noodgedwongen in Nederland blijven.

Op 23 juni 1943 ging Van Roosmalen met emeritaat en overleed op 81-jarige leeftijd.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Statuta Vicariatus Apostolici Surinamensis, 1916
  • Kleine katechismus voorgeschreven voor het Vicariaat van Suriname, 1929
  • Leven van den eerbiedwaardigen Petrus Donders C.ss.R : apostel der Indianen en melaatsen in Suriname, geschreven door Nicolaas Govers met een inleiding door monseigneur Van Roosmalen, 1946

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
J.C. Meeuwissen
Apostolisch Vicaris van Suriname
1911 - 1943
Opvolger:
S.J.M.M. Kuijpers