Theresia van Bourbon-Sicilië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Theresia van Bourbon-Sicilië
1822-1889
Keizerin Theresia Christina van Brazilië
(ca.1876), Joaquim José Insley Pacheco
Keizerin van Brazilië
Periode 1842 - 1889
Voorganger Amélie van Leuchtenberg
Opvolger Geen
Vader Frans I der Beide Siciliën
Moeder Maria Isabella van Spanje
Handtekening Handtekening

Theresia Maria Christina van Bourbon (Napels (Italië), 14 maart 1822Porto (Portugal), 28 december 1889), prinses van Beide Siciliën, was een dochter van koning Frans I der Beide Siciliën. Ze trouwde met keizer Peter II van Brazilië.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Prinses Theresia werd in 1822 geboren als het tiende kind en de zesde dochter van koning Frans I en koningin Maria Isabella van Beide Siciliën. Haar moeder was een dochter van koning Karel IV van Spanje. Maria Antonia had elf broers en zussen, van wie een groot aantal met familie trouwde.

Theresia trad op 4 september 1843 in Rio de Janeiro in het huwelijk met keizer Peter II (1825-1891). Zijn moeder was een kleindochter van koning Ferdinand I der Beide Siciliën, Theresia's grootvader, en dus een nicht van Theresia. De eerste jaren van het huwelijk verliepen moeizaam, maar in de loop der jaren kon Peter, die zelf zijn moeder op jonge leeftijd verloor, het moederlijke karakter van Theresia zeer waarderen.

Ze stierf in 1889 op 67-jarige leeftijd in Porto. Ze werd begraven op de begraafplaats van het klooster São Vicente de Fora in Lissabon. In 1920 werd ze herbegraven in de Braziliaanse stad Petrópolis.

Kinderen[bewerken | brontekst bewerken]

Uit het huwelijk van Theresia en Peter werden vier kinderen geboren.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Theresia van Bourbon-Sicilië van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.