Thermisch papier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Een kassabon gedrukt op thermisch papier. Door een warmtebron bij het papier te houden verkleurt het papier.

Thermisch papier is papier waar een kleurstof in verwerkt zit die door hitte geactiveerd wordt.

Toepassing[bewerken]

Thermisch papier wordt meestal gebruikt voor kassabonnen, en vroeger ook voor fax-apparaten. Tegenwoordig worden ook de meeste treinkaartjes gedrukt op thermisch papier. In de printer zit een kleine laser die het papier kortstondig zo verhit dat het zwart wordt. Door een stelsel van spiegels wordt deze laserstraal in horizontale stroken over het papier geleid, door de laser snel aan en weer uit te schakelen kunnen afzonderlijke pixels gevormd worden, waardoor een tekst of afbeelding gevormd wordt.

Voor- en nadelen[bewerken]

  • Het grote voordeel van thermisch papier is dat het papier het enige verbruiksartikel is en er geen inkt of toner bijgevuld hoeft te worden in de printer.
  • Een nadeel is dat thermisch papier dunner is dan het meeste normale papier en daardoor minder duurzaam, bovendien kreukelt het makkelijker dan papier.
  • Het is gevoelig voor warmte, maar ook zonder warmtebron zal de afbeelding na verloop van tijd vanzelf vervagen. Kassabonnen op thermisch papier moeten dus voor archivering gekopieerd worden.
  • Meestal wordt thermisch papier geproduceerd met een laagje Bisfenol A. Bisfenol A aanwezig op thermisch papier dringt via de huid het lichaam binnen en verstoort, onder meer, het hormonaal systeem van de mens. Deze vaststelling werd onlangs bevestigd door het "Institut National de la Recherche Agronomique (INRA)".[1] Hogere BPA-waarden gemeten in het organisme van kassa-bedienden, werden door diverse wetenschappers aan dit onderzoek gekoppeld.