Thesinge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Thesinge
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Thesinge
Thesinge
Situering
Provincie Groningen
Gemeente Ten Boer
Coördinaten 53° 16′ NB, 6° 39′ OL
Foto's
Gezicht op Thesinge met molen Germania
Gezicht op Thesinge met molen Germania
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Thesinge (Gronings: Taisen) is een dorp in de gemeente Ten Boer, in de provincie Groningen (Nederland) met volgens het CBS 450 inwoners (2009) en volgens de gemeente ongeveer 700 inwoners.

Geschiedenis[bewerken]

Kloosterkerk (Felicitaskerk)
Molen Germania

Thesinge is in de 12e eeuw ontstaan op de grond van het benedictinessenklooster Germania, dat na de Reductie in 1594 werd afgebroken. De laatste nonnen moesten de kloostergebouwen in 1627 ontruimen. Het klooster was gewijd aan Felicitas en de Zeven Broeders. De Kloosterkerk Thesinge is een overblijfsel van het klooster. De korenmolen Germania in het dorp is naar het voormalige klooster vernoemd. Het grondgebied van Thesinge behoorde tot het einde van de 15e eeuw tot het kerspel Steerwolde[1]. In 1506 was voor het eerst sprake van Thesinge clooster, mitten buiren, later sprak men wel over Thesinger Buyre, Thesingerbuer en Tesinga karspel.[2]

In het dorp was lange tijd het oudste huiskamercafé van Groningen gevestigd: café Jopje. In 1762 opende het zijn deuren, rond 1970 sloot het gedurende 25 jaar, waarna het vanaf 1999 nog 11 jaar werd bestierd als huiskamercafé tot 2010, toen de Boerster burgemeester André van de Nadort erin trok. Het sloot daarmee in hetzelfde jaar als het huiskamercafé in Westerwijtwerd.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]