Thiepval Memorial

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Thiepval Memorial
Achterzijde monument
Achterzijde monument
Bouwjaar 1928-1932
Inhuldiging 1 augustus 1932
Locatie Authuille, Thiepval, Frankrijk
Totaal aantal herdachte slachtoffers 72.191
Type Oorlogsmonument
Verantwoordelijke Commonwealth War Graves Commission
Ontwerper Edwin Lutyens
Here are recorded names of officers and men of the British Armies who fell on the Somme battlefields July 1915 February 1918 but to whom the fortune of war denied the known and honoured burial given to their comrades in death

Thiepval Memorial is een oorlogsmonument gelegen nabij het Franse dorp Thiepval in het departement Somme. Het staat een paar honderd meter ten zuiden van het dorpscentrum van Thiepval, op het grondgebied van buurgemeente Authuille.

Het is een 45 meter hoge boog en herdenkt 72.191 vermiste Britse en Zuid-Afrikaanse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Het is het grootste Britse oorlogsmonument ter wereld. De boog maakt deel uit van de Frans-Britse oorlogsbegraafplaats die door de Commonwealth War Graves Commission is geregistreerd onder de naam Thiepval Anglo-French Cemetery. Het monument werd ontworpen door Sir Edwin Lutyens en opgetrokken in 1928-1932.

Museum[bewerken]

Naast het monument bevindt zich een klein museum en een bezoekerscentrum.[1] De permanente tentoonstelling van ongeveer 400 m² toont collecties, archeologische voorwerpen en gereedschappen gerelateerd aan de slag bij De Somme. De pronkstukken van de collectie zijn een replica van het vliegtuig van Georges Guynemer en een grote fresco (60 meter lang) van het slagveld op 1 juli 2016.