Thiepval Memorial

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Thiepval Memorial
Achterzijde monument
Achterzijde monument
Bouwjaar 1928-1932
Inhuldiging 1 augustus 1932
Locatie Authuille, Thiepval, Vlag van Frankrijk Frankrijk
Totaal aantal herdachte slachtoffers 72.191
Type Oorlogsmonument
Verantwoordelijke Commonwealth War Graves Commission
Ontwerper Edwin Lutyens
Here are recorded names of officers and men of the British Armies who fell on the Somme battlefields July 1915 February 1918 but to whom the fortune of war denied the known and honoured burial given to their comrades in death

Thiepval Memorial is een oorlogsmonument gelegen nabij het Franse dorp Thiepval in het departement Somme. Het staat een paar honderd meter ten zuiden van het dorpscentrum van Thiepval, op het grondgebied van buurgemeente Authuille.

Het monument herdenkt 72.191 vermiste Britse en Zuid-Afrikaanse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Het is het grootste Britse oorlogsmonument ter wereld. De boog maakt deel uit van de Frans-Britse oorlogsbegraafplaats die door de Commonwealth War Graves Commission is geregistreerd onder de naam Thiepval Anglo-French Cemetery. Het monument werd ontworpen door Edwin Lutyens.

Memorial[bewerken]

Het imposante monument werd gebouwd tussen 1928 en 1932 door de Commonwealth War Graves Commission op de heuvelrug met uitzicht op het dorp en het oude slagveld. Het is opgetrokken uit bakstenen naar een ontwerp van Edwin Lutyens. Het heeft de vorm van een triomfboog en is 45 meter hoog. Het werd ingehuldigd op 31 juli 1932 in aanwezigheid van de Prins van Wales, de latere koning Edward VIII, en de president van de Franse Republiek Albert Lebrun.

Het monument bestaat uit een reeks bogen ondersteund door zestien massieve, vierzijdige, witte pilaren van portlandsteen waarin de namen zijn gegraveerd van 72.205 Britse en Zuid-Afrikaanse soldaten die vermist raakten op het slagveld van de Somme in de periode juli 1915 tot maart 1918. Boven de namen zijn gesneden lauwerkransen aangebracht en staan de gegraveerde namen van plaatsen die in de Slag aan de Somme van belang waren. Door de 25 meter hoge centrale boog kan men het monument doorlopen en het militaire kerkhof aan de achterkant bereiken. Het monument wordt jaarlijks door meer dan 160.000 bezoekers bezocht.

Museum[bewerken]

Naast het monument bevindt zich een klein museum en een bezoekerscentrum.[1] De permanente tentoonstelling van ongeveer 400 m² toont collecties, archeologische voorwerpen en gereedschappen gerelateerd aan de slag bij De Somme. De pronkstukken van de collectie zijn een replica van het vliegtuig van Georges Guynemer en een grote fresco (60 meter lang) van het slagveld op 1 juli 2016.