Thijs Taconis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Thijs Taconis
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren 28 maart 1914
Rotterdam
Overleden 6 september 1944
Mauthausen
Eenheid Bureau Inlichtingen
Bronzen Kruis

Thijs Taconis (Rotterdam, 28 maart 1914 - Mauthausen, 6 september 1944) was Nederlands geheim agent tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Biografie[bewerken]

Kort na de Nederlandse capitulatie probeerden verzetsgroepen in Nederland informatie te verzamelen. Het bleek moeilijk die informatie door te spelen naar Engeland. Vanuit Engeland werden om die reden agenten uitgezet op Nederlands bezet grondgebied; zij werden gestuurd door de Centrale Inlichtingendienst onder leiding van François van 't Sant in samenwerking met MI-6 en de SOE.

Op 7 november 1941 werden Taconis en Huub Lauwers, een Nederlandse journalist opgeleid als geheim agent, als eersten vanuit Engeland geparachuteerd boven het Stegerveld buiten Ommen, met als opdracht een radioverbinding met het hoofdkwartier in Londen op te zetten en te onderhouden. Ze begroeven hun parachutes op dezelfde plaats. Op 3 januari 1942 werd het eerste codebericht naar het Londen verzonden.

Op 9 maart 1942 werd hij gearresteerd en op 6 september 1944 in Mauthausen gefusilleerd, samen met 23 andere Nederlandse geheime agenten.

Als codenamen gebruikte hij Thijs en Thijs Timmer.

Taconis kreeg in 1953 postuum een hoge onderscheiding, het Bronzen Kruis. In 1943 had de Britse Koning hem de Military Medal verleend.

Zilveren Anjer[bewerken]

Taconis had bij testament bepaald dat zijn vermogen na zijn overlijden bestemd zou worden voor het Prins Bernardfonds ten behoeve van de aanschaf van Spitfires. Na de oorlog werd besloten om de doelstelling van het fonds te wijzigen. Met de door Taconis beschikbaar gestelde middelenen werd een onderscheiding, de Zilveren Anjer ingesteld als eerbewijs voor Taconis. Ter gelegenheid van zijn honderdste geboortedag werd het Thijs Taconis Fonds "ter ondersteuning van de uitreiking van de Zilveren Anjer".[1]

Literatuur[bewerken]

  • Waltmans, Astrid, “Een betrekkelijk heftig karakter”, 2005

Externe links[bewerken]