Naar inhoud springen

This Boy's Life

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
This Boy's Life
Regie Michael Caton-Jones
Producent Art Linson
Scenario Robert Getchell
Hoofdrollen Leonardo DiCaprio
Robert De Niro
Ellen Barkin
Jonah Blechman
Muziek Carter Burwell
Montage Jim Clark
Cinematografie David Watkin
Distributie Warner Bros.
Première 9 april 1993 (VS)
Genre drama
Speelduur 115 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

This Boy's Life is een Amerikaanse film uit 1993 van regisseur Michael Caton-Jones en is gebaseerd op de gelijknamige autobiografische roman van Tobias Wolff.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De alleenstaande Caroline Wolff (Ellen Barkin) verhuist met haar zoon Tobias 'Toby' Wolff (Leonardo DiCaprio) voortdurend van de ene naar de andere plaats. Ze is op zoek naar een plek die ze definitief haar thuis kan noemen en waar ze een degelijke man kan vinden. Wanneer het duo zijn geluk beproeft in Seattle ontmoet ze de monteur Dwight Hansen (Robert De Niro). Ook hij is gescheiden en met kinderen. Hij heeft een keurig voorkomen, is beleefd en toont zich geduldig en verdraagzaam in een mate die zelfs zijn eigen kinderen verbaast. Wanneer Caroline bijvoorbeeld een lokale schietwedstrijd in Dwigths kleine woonplaats Concrete wint, verwachten zijn kinderen een jaloerse woedeaanval. In plaats daarvan feliciteert hij zijn vriendin en brengt hij tijdens het eten een toost op haar uit.

Toby, die zich liever Jack laat noemen naar zijn held Jack London, heeft toch niet zo'n hoge pet op van Dwight. Hij heeft inmiddels kennisgemaakt met diens minder positieve, dominante kant. Hij blijft enkele maanden zonder zijn moeder logeren bij Dwight en diens kinderen in Concrete. Daar blijkt zijn moeders vriend een uiterst conservatieve en agressieve man. Hij vindt zichzelf een toonbeeld van hoe een echte man hoort te zijn en wil Toby omvormen tot 'een beter mens' door hem naar zijn eigen maatstaven te laten leven. Zo geeft Dwight de jongen tegen zijn zin in op voor onder meer de padvinderij en een krantenwijk, zonder dat Toby daar ooit geld voor ziet. Weigeren te gaan is geen optie.

Caroline denkt niettemin dat Dwight de stabiele factor is die ze nodig heeft in haar leven en om haar te plezieren houdt Toby zich koest. De twee trouwen, maar vrijwel meteen daarna krijgt ook Caroline het ware karakter van Dwight te zien, die zichzelf als de baas in huis ziet en totaal geen tegenspraak duldt. Hij alleen bepaalt vanaf de huwelijksnacht zelfs welke standjes er in het echtelijke bed worden aangenomen en welke niet. Ondertussen probeert Toby een manier te vinden om uit dit leven te ontsnappen. Hij raakt bevriend met de homoseksuele Arthur, die hem uiteindelijk helpt bij het vervalsen van Toby's schoolrapporten, zodat hij zich kan aanmelden bij respectabele universiteiten. Dit doet hij vervolgens ook, ondanks het constante gekleineer en de tegenwerking van Dwight. Wanneer Toby door een school geaccepteerd wordt, wordt zijn stiefvader gek van jaloezie. Het tweetal maakt er een stevige knokpartij van, waarin Toby het vertikt zich nog langer in te houden. Wanneer Dwight Toby probeert te wurgen, is ook voor Caroline de grens bereikt en besluit ze om met haar zoon opnieuw te vertrekken... op zoek naar een nieuw thuis.

Acteur Personage
Ellen Barkin Caroline Wolff
Robert De Niro Dwight Hansen
Leonardo DiCaprio Tobias Wolff
Jonah Blechman Arthur Gayle
Eliza Dushku Pearl
Chris Cooper Roy
Carla Gugino Norma
Zachary Ansley Skipper
Tracey Ellis Kathy
Kathy Kinney Marian
Robert Zameroski Arch Cook
Tobey Maguire Chuck Bolger
Tristan Tait Huff
Travis MacDonald Psycho
Richard Liss A&P Manager