Thomas Ainsworth

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Thomas Ainsworth
Thomas Ainsworth
Persoonlijke informatie
Geboren 22 december 1795
Geboorteplaats Bolton-le-Moors
Overleden 13 februari 1841
Overlijdensplaats Nijverdal
Regio Twente
Land Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Beroep ondernemer
Portaal  Portaalicoon   Economie

Thomas Ainsworth (Bolton-le-Moors, 22 december 1795 - Nijverdal, 13 februari 1841) was een Engels textieltechnicus en wordt beschouwd als de grondlegger van de katoenindustrie in Twente.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Na omzwervingen in België en West-Nederland voerde hij vanaf 1831 opdrachten uit in Oost-Nederland en Westfalen. Een toevallige ontmoeting in Hengelo met Willem de Clercq, secretaris van de Nederlandsche Handel-Maatschappij (NHM), leidde tot de oprichting van een weefschool in Goor in 1833, waarover Ainsworth de leiding kreeg (tot 1836). Aan Twentse wevers werd in snel tempo geleerd te werken op Calicot-getouwen met een verbeterde snelspoel. Al snel werden ook weefscholen geopend in Diepenheim, Enter en Holten.

De textieltechnicus Ainsworth begon proeven te nemen met nog fijnere soorten katoen zoals drukkatoen en cambric. De NHM verzocht hem een modelweverij en vlasspinnerij te stichten gecombineerd met een agentschap. Zijn keuze viel op de omgeving van het kruispunt van de straatweg van Zwolle naar Almelo met de rivier de Regge. In een directievergadering werd een naam bedacht voor deze plek: Nijverdal. De eerste steen voor de fabriek werd gelegd op 14 mei 1836. Ainsworth nam zijn intrek in de nabijgelegen oude havezate De Eversberg. Hier overleed hij onverwacht in 1841. Hij werd begraven in het stadje Goor, waar men zijn grafmonument - door de lokale gemeente uit dankbaarheid opgericht - nog steeds kan bewonderen op de oude gemeentelijke begraafplaats aan de Laarstraat - Herman Heijermansstraat.