Thomas Buergenthal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Thomas Buergenthal
Buergenthal, 2010
Buergenthal, 2010
Geboren 11 mei 1934 (Ľubochňa (Slowakije))
Nationaliteit Amerikaans
Functies
2000-2010
Rechter Internationaal Gerechtshof

Thomas Buergenthal (Ľubochňa (Slowakije), 11 mei 1934) is een Joods Amerikaans jurist. Hij was de Amerikaanse rechter van het Internationaal Gerechtshof te Den Haag tot hij op 6 september 2010 afstand deed van deze functie om hierna terug te keren als professor aan de George Washington University.

Hij groeide op in Polen en verbleef tijdens de Tweede Wereldoorlog onder meer in de concentratiekampen Auschwitz en Sachsenhausen. In 1951 verhuisde hij naar de Verenigde Staten.

Hij studeerde aan het Bethany Collegein West Virginia, aan de New York University en ten slotte aan de Harvard-universiteit, waar hij zijn doctorsgraad in de rechten behaalde. Verder was hij professor aan de George Washington University Law School en bekleedde hij verscheidene aan de Verenigde Naties verbonden functies.

Hij heeft ook een boek geschreven waarin hij zijn verhaal vertelt vanaf zijn geboorte tot aan zijn benoeming aan het Internationaal Gerechtshof. In de Nederlandse uitgave van het boek, luidt de titel: Een gelukskind, van Auschwitz tot het Hooggerechtshof.