Thomas Cook

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Thomas Cook

Thomas Cook (1808, Derbyshire - 1892) was de stichter van de Thomas Cook Group. De tekst Met hem werd reizen gemakkelijker staat op een gedenkplaat op het geboortehuis van Cook in Melbourne, Derbyshire (Midden Engeland).

Biografie[bewerken]

De vroege jaren[bewerken]

Cook was aanvankelijk een bescheiden dorpstimmerman, die volgens de normen van zijn tijd heel wat (weliswaar te voet) reisde door het graafschap. Later oefende hij ook het beroep uit van evangelist, drukker en boekhandelaar. Hij was ijverig propagandist voor soberheid inzake alcoholverbruik en verspreidde in dat verband brochures.

Op 5 juli 1841 reisde Thomas Cook voor het eerst in zijn leven per trein. Deze treinreis organiseerde en begeleidde hij zelf in samenwerking met de Midland Counties Railway CY. Het gezelschap van ongeveer 570 personen was op weg naar een grote anti-alcoholmeeting van Leicester naar Loughborough. Het was een dagreis, het treintraject was 20 km lang. Men betaalde hiervoor 1 shilling. De reis was een succes en nog geen drie jaar later sloot Cook een vast contract met deze spoorwegmaatschappij. Voor een aantrekkelijke prijs werden weekends aan zee georganiseerd met gecharterde treinen.

Thomas Cooks bedrijf is onlosmakelijk verbonden met de ontwikkeling van het spoor: overal waar nieuwe spoorlijnen worden aangelegd, dook ook Thomas Cook op met de eerste toeristen.

In 1845 opende Cook het eerste commerciële agentschap te Leicester voor de verkoop van transportbiljetten. Na een bankroet in 1846 slaagde hij er in het bedrijf weer op te bouwen en in 1851 opende het eerste voor het publiek toegankelijk reiskantoor met gekwalificeerd vast personeel. Ook in 1851 verzorgde Thomas Cook voor 165.000 mensen uit de Midlands een bezoek aan de Great Exhibition in Crystal Palace, Londen, met overnachting inbegrepen.

De uitbreiding[bewerken]

Engeland werd hem al vlug te klein en in 1855 organiseerde hij de eerste reis naar het continent (combinatie van stoomboot en stoomtrein). Deze eerste reis ging naar de wereldtentoonstelling van Parijs, gevolgd door een rondreis in Europa.

In 1869 startte de eerste georganiseerde reis naar Egypte. De ondertussen bekend geworden organisatie 'Thomas Cook and Son' zorgde niet alleen voor de verzorging van het reizigersverkeer op de Nijl maar ook voor militaire transporten en postbezorging in dat gebied.

Ook werden er door de organisatie pelgrimstochten naar Mekka en Medina verzorgd.

In 1872 leidde Thomas Cook, samen met zijn zoon, persoonlijk de eerste wereldreis van een groep Engelse toeristen. De reis omvatte een reis met stoomschip over de Atlantische Oceaan, een reis met postkoets door Amerika, een boottocht naar Japan, en een reis over land door onder andere China en Indië.

In 1873 werd de Thomas Cook timetable, een internationaal spoorboek, voor het eerst gepubliceerd. Sindsdien is deze zonder onderbreking, behalve tijdens de Tweede Wereldoorlog, door de organisatie uitgegeven, todat deze in 2013 werd overgedragen aan een andere uitgever en staat deze nu bekend als de European Rail Timetable. Vanaf 2016 wordt deze alleen nog digitaal uitgegeven.

Na zijn dood[bewerken]

Zijn zoon John Mason Cook zette het werk van zijn vader voort. Op veel plaatsen verschenen 'Thomas Cook and Son'reisbureaus.

In 1928 verkochten de kleinzonen het bedrijf 'Thomas Cook and Son' aan de maatschappij Compagnie Internationale des Wagons-Lits. In 1948 werd Thomas Cook genationaliseerd en het bleef zo'n 25 jaar operationeel als staatsbedrijf. Pas in 1972 werd Thomas Cook geprivatiseerd en kwam het in handen van een consortium van de Midland Bank en de Automobile Association.

In 2000 nam het Duitse C&N het Britse Thomas Cook over. Een nieuwe groep met hoofdzetel in Duitsland werd gevormd: Thomas Cook AG.

In 2007 fuseerde Thomas Cook AG met het Britse MyTravel. Sindsdien is de officiële naam van de reisgigant Thomas Cook Group plc. Het bedrijf heeft zijn maatschappelijke zetel in Engeland.

In Nederland is Thomas Cook actief als touroperator onder de merknamen Neckermann en Vrij Uit. Bovendien gebruikt het bedrijf zijn eigennaam Thomas Cook ook als retailmerk op de Nederlandse markt.

In België is de groep actief als touroperator onder de namen Thomas Cook, Neckermann en Pegase. Het bedrijf beschikt er ook over een eigen reisbureauketen (Thomas Cook Travel Shop) en luchtvaartmaatschappij (Thomas Cook Airlines Belgium).

Externe link[bewerken]