Thomas Cook Airlines Belgium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Thomas Cook Airlines Belgium
IATA

HQ

ICAO

TCW

Roepletters

Thomas Cook

Een vliegtuig, een A320-214 met reg. OO-TCT in de nieuwe kleuren van Thomas Cook airlines Belgium
Opgericht 15 december 2001
Eerste vlucht 13 maart 2002
Diensten gestaakt 27 oktober 2017
Hubs Brussels Airport
Vloot 5 vliegtuigen
Bestemmingen 68
Alliantie Thomas Cook
Moederbedrijf Thomas Cook Group
Hoofdkantoor Zaventem, België
Sleutelfiguren Jean-Christophe Degen (General Manager)
Website www.thomascookairlines.be
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Thomas Cook Airlines Belgium was een luchtvaartmaatschappij onder Belgische licentie die zowel chartervluchten uitvoerde naar vakantieoorden voor touroperators Neckermann, Thomas Cook en Pegase als lijnvluchten uitvoerde voor eigen rekening.

Ze behoorde tot de Thomas Cook Group. Met de luchtvaartmaatschappijen Thomas Cook Airlines Belgium, Condor, Thomas Cook Airlines Scandinavia en Thomas Cook Airlines (UK), in totaal ongeveer tachtig vliegtuigen, beschikte de Thomas Cook Group over een uitgebreide vakantievloot.

Thomas Cook Airlines Belgium vloog vanaf de nationale luchthaven Brussels Airport. De maatschappij vloog uitsluitend korte- en middellangeafstandsvluchten. De langeafstandsvluchten van Neckermann, Thomas Cook en Pegase werden uitgevoerd door zustermaatschappij Condor met vliegtuigen van het type Boeing 767-300ER.

De vloot bestond uit vliegtuigen van het type Airbus A320-200 met 180 economy class-stoelen aan boord. Op de eerste rijen stoelen werd een Premium Service aangeboden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Thomas Cook Airlines Belgium werd opgericht op 15 december 2001 en vloog voor het eerst op 13 maart 2002. In januari 2004 werd het mogelijk om ook seats-only te boeken. Op 15 november 2012 werd de IATA-code gewijzigd van FQ naar HQ. De luchtvaartmaatschappij presenteerde in oktober 2013 een nieuw logo in de vorm van een zonnig hart. Ook een nieuwe beschildering voor de vliegtuigen, met grijs en geel als belangrijkste kleuren, werd toen voorgesteld aan het publiek.

In maart 2017 werd bekend dat Thomas Cook Airlines Belgium zou worden overgenomen door Brussels Airlines. De activiteiten werden geïntegreerd in Brussels Airlines. Twee vliegtuigen verhuisden mee. Het vliegend personeel dat een vast contract had, werd automatisch overgenomen volgens CAO 32bis.[1] Twee andere toestellen en personeel zijn overgenomen door SHS Aviation, VLM Airlines. Eén toestel keerde terug naar de Thomas Cook Airlines Group. De laatste vlucht van Thomas Cook Airlines Belgium vond plaats op 27 oktober 2017.[2]

Vloot[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de zomer van 2017 bestond de vloot uit volgende vliegtuigen:

Type Aantal Zitplaatsen
Airbus A320-200
5
180
Registratie Serienummer toekomst
OO-TCX 1381 VLM Airlines
OO-TCT 1402 VLM Airlines
OO-TCH 1929 Brussels Airlines
OO-TCW 1954 G-TCAE Thomas Cook Airlines
OO-TCV 1968 Brussels Airlines

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Thomas Cook Airlines Belgium van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.