Naar inhoud springen

Thomas Malthus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Thomas Malthus
Thomas Malthus
Algemene informatie
Volledige naam Thomas Robert Malthus
Geboren 14/17 februari 1766
Rookery, nabij Dorking
Overleden 23 december 1834
St Catherine, nabij Bath
Nationaliteit Brits
Beroep hoogleraar, demograaf, econoom en predikant
Bekend van potentiële gevaren van bevolkingsgroei
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

Thomas Robert Malthus (Rookery, nabij Dorking, 14/17 februari 1766 – St Catherine, nabij Bath, 23 december 1834) was een Brits demograaf, econoom en predikant. Hij staat bekend om zijn pessimistische (Malthus was een misantroop) maar zeer invloedrijke meningen.

In 1805 werd Malthus benoemd tot hoogleraar economie in Cambridge.

Malthus werd beroemd doordat hij wees op de potentiële gevaren van bevolkingsgroei: "Het vermogen van de mens tot bevolkingsgroei is onbegrensd veel groter dan het vermogen van de aarde om voor de mens een bestaan te produceren".[1] Als anglicaanse predikant zag Malthus deze situatie als de manier waarop God de mens deugdzaam gedrag oplegde: hij beschouwde optimistische ideeën van sociale hervormingen als gedoemd te mislukken.[2] Hij legde zijn lezers dus een dystopische, negatieve kijk op de wereld voor, dit in tegenstelling tot de utopia's van schrijvers zoals Rousseau en William Godwin. De ramp die zich voordoet wanneer de groei van de beschikbare middelen achterblijft bij de bevolkingsgroei staat bekend als een malthusiaanse catastrofe.

An Essay on the Principle of Population

[bewerken | brontekst bewerken]
An Essay on the Principle of Population

In 1798 publiceerde Malthus het pamflet An Essay on the Principle of Population, waarin hij stelde dat de bevolkingsgroei de economische groei voor zou blijven; hij voorspelde op basis van een eenvoudig model hongersnood op grote schaal. De bevolkingsgroei zou exponentieel zijn, die van de voedselproductie lineair. Dit is bekend geworden als het malthusiaans plafond voor de maximale omvang die de bevolking kan bereiken in verhouding tot de beschikbare grond, en malthusiaanse catastrofe voor de situatie waarin een overbevolkte samenleving zichzelf weer in evenwicht brengt door middel van een verhoogde mortaliteit. Malthus dacht dat de 'positive checks', de 'natuurlijke' zaken waardoor de 'menselijke stapel' in toom wordt gehouden, zoals epidemieën en oorlog, onvoldoende waren om de exponentiële groei van de bevolking ten opzichte van de lineaire groei van de voedselproductie te corrigeren. Daarom zag Malthus als enige oplossing voor de overbevolking 'moral restraint'; arme mensen die wisten dat ze geen gezin zouden kunnen ondersteunen, moesten volgens hem ook geen gezin stichten.

  1. (en) Malthus T.R. 1798. An essay on the principle of population (Een essay over het principe van de bevolkingsgroei), hoofdstuk 1, pag. 13 in de Oxford World's Classics herdruk
  2. Bowler
Commons heeft media­bestanden in de categorie Thomas Malthus.
Wikiquote heeft een of meer citaten van of over Thomas Malthus.
Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina Thomas Malthus op de Duitstalige Wikisource.