Thomas Midgley

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Thomas Midgley
Thomas Midgley Jr., ca. 1930
Algemene informatie
Geboren 18 mei 1889
Beaver Falls
Overleden 2 november 1944
Worthington
Nationaliteit Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Beroep Ingenieur
Bekend van Tetraethyllood en chloorfluorkoolwaterstof
Portaal  Portaalicoon   Wetenschap & Technologie

Thomas Midgley (Beaver Falls, 18 mei 1889Worthington, 2 november 1944) was Amerikaans werktuigbouwkundig ingenieur en scheikundige.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Midgley was geboren en getogen in Beaver Falls, Pennsylvania, waar zijn vader werkte als uitvinder. Hij studeerde aan de Cornell-universiteit, waar hij in 1911 een graad haalde in werktuigbouwkunde.

In 1916 begon Midgley bij General Motors in onderzoek en ontwikkeling. In 1921 werkte hij onder de Amerikaanse uitvinder Charles F. Kettering aan de Dayton Research Laboratories, een dochteronderneming van General Motors, en ontwikkelde hier de stof tetraethyllood. In december 1922 werd hij hiervoor onderscheiden door de American Chemical Society.

Begin 1923 nam Midgley ziekteverlof om te herstellen van een loodvergiftiging, die hij in een jaar onderzoek naar organisch lood had opgelopen. Later in 1923 startte General Motors de General Motors Chemical Company (GMCC) voor de productie van tetraethyllood. Kettering werd aangesteld als president, en Midgley als vice-president. Bij de proefproductie in Dayton, Ohio stierven dat jaar twee mensen aan loodvergiftiging, en het jaar erop nog acht in DuPont's Deepwater, New Jersey, waarmee de productie op losse schroeven kwam te staan. Eind 1924 startte General Motors en Standard Oil Company een nieuwe Ethyl Corporation voor de productie van de brandstofadditieven, de ook werd geplaagd door opstartproblemen; meer gevallen van loodvergiftiging, hallucinaties, krankzinnigheid, en vijf opvolgende sterfgevallen. Het volgende jaar werden de productiefaciliteiten door de staat gesloten.

Eind jaren 1930 ontwikkelde Midgley chloorfluorkoolwaterstof (cfk), waarvoor hij in 1941 werd onderscheiden met de Priestley Medal. Pas later bleek de schadelijke uitwerking van deze stof op het milieu. Midgley heeft dit nooit geweten omdat hij stierf voordat iemand dit besefte. Hij overleed in 1944 door toedoen van een zelfontworpen machine die hem moest helpen in bed recht te komen nadat hij kreupel was geworden door polio.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Tetraethyllood[bewerken | brontekst bewerken]

Midgley ontwikkelde een interesse in de industriële toepassing van de scheikunde. In 1921 onderzocht hij tetraethyllood voor General Motors, de stof bleek toegevoegd aan benzine het kloppen van motoren te verminderen. Dit ondanks dat bekend was dat de stof giftig was, hij zou zelf later een loodvergiftiging oplopen. Overigens had Midgley twee maanden eerder een alternatief gevonden, namelijk ethanol. Onder druk van olieproducenten werd toch gekozen voor het giftige tetraethyllood.[1]

Chloorfluorkoolwaterstof[bewerken | brontekst bewerken]

Later vond Midgley chloorfluorkoolwaterstof (cfk) uit, een verbinding die het tot dan toe gebruikte gevaarlijke ammoniak in koelkasten moest vervangen. Vanaf 1930 vonden de cfk's vele toepassingen, van airco's tot drijfgas in spuitbussen. Pas veel later werd ontdekt dat deze overigens weinig reactieve gassen een belangrijke rol spelen in de afbraak van ozon in de stratosfeer. Bovendien zijn cfk's een ernstig broeikasgas, waarbij ze per molecule tienduizend keer effectiever de warmte vasthouden dan koolstofdioxide.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

De Engelse BBC presentator Stephen Fry wees in zijn TV quiz "QI" Thomas Midgley aan als degene die de meeste schade had toegebracht aan het milieu.[2]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]