Thomas Midgley

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Thomas Midgley (Beaver Falls, 18 mei 1889Worthington, 2 november 1944) was Amerikaans werktuigbouwkundig ingenieur en scheikundige.

Hij ontwikkelde een interesse in de industriële toepassing van de scheikunde. In 1921 onderzocht hij tetraethyllood voor General Motors, de stof bleek toegevoegd aan benzine het kloppen van motoren te verminderen. Deze stof werd sindsdien zonder terughoudendheid gebruikt[bron?], wat geen curiosum is omdat lood al in praktisch alles te vinden was in die tijd, ook in consumptiegoederen.[bron?] Er was toen nog niet bekend dat veel loodverbindingen ernstige zenuwgiften zijn.[bron?]

Later vond Midgley chloorfluorkoolwaterstof (cfk) uit, een verbinding die het tot dan toe gebruikte gevaarlijke ammoniak in koelkasten moest vervangen. Vanaf 1930 vonden de cfk's vele toepassingen, van airco's tot drijfgas in spuitbussen. Pas veel later werd ontdekt dat deze overigens weinig reactieve gassen een belangrijke rol spelen in de afbraak van ozon in de stratosfeer. Bovendien zijn cfk's een ernstig broeikasgas, waarbij ze per molecule tienduizend keer effectiever de warmte vasthouden dan koolstofdioxide.

Midgley heeft dit nooit geweten omdat hij stierf voordat iemand dit besefte. Hij overleed in 1944 door toedoen van een zelfontworpen machine die hem moest helpen in bed recht te komen nadat hij kreupel was geworden door polio.