Thomas Olde Heuvelt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Thomas Olde Heuvelt
Thomas Heuvelt in Kyiv.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Thomas Baudelet Olde Heuvelt
Geboren 16 april 1983
Geboorteplaats Nijmegen
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Genre Fantastische literatuur, magisch realisme, horror, fantasy, humor
Invloeden Neil Gaiman, Stephen King, Roald Dahl, Jonathan Safran Foer, Yann Martel, Paul van Loon
Bekende werken Harten Sara, HEX
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Thomas Baudelet Olde Heuvelt (Nijmegen, 16 april 1983) is een Nederlands schrijver van romans en verhalen in de fantastische sfeer. Zijn werk valt in te delen onder magisch realisme, fantasy, moderne horror en spanning, en heeft vaak een humoristische en emotionele inslag. Een deel van zijn werk is vertaald in het Engels.

Olde Heuvelt is tweevoudig winnaar van de Paul Harland Prijs voor beste Nederlandstalige fantastische verhaal (2009 en 2012). Zijn verhaal The Boy Who Cast No Shadow kreeg in 2012 samen met internationaal topauteur Carlos Ruiz Zafón de Honorable Mention in de Science Fiction & Fantasy Translation Awards. Met hetzelfde verhaal werd Olde Heuvelt in 2013 als eerste Nederlander ooit genomineerd voor de prestigieuze Amerikaanse Hugo Awards, de jaarlijkse publieksprijs voor Fantasy en Science Fiction. In de categorie best novelette won hij in 2015 een Hugo Award voor 'The Day the World Turned Upside Down'.

Beginjaren en invloeden[bewerken]

Thomas Baudelet Olde Heuvelt werd geboren op 16 april 1983 in Nijmegen. In 1986, toen hij drie jaar oud was, overleed zijn vader. Zijn moeder heeft hem en zijn zuster sindsdien alleen opgevoed. Sinds 2007 woont hij in de binnenstad van 's-Hertogenbosch. Olde Heuvelts roman HEX (2013) speelt zich af in Beek, een dorpje in de gemeente Berg en Dal waar hij opgroeide, vlak bij zijn geboortestad Nijmegen. Daar doorliep hij het gymnasium van het Canisius College.

In interviews met onder andere Metro en Goedemorgen Nederland heeft hij verteld dat de dood van zijn vader van grote invloed is geweest op zijn werk. Afscheid nemen en de dood zijn veelvuldig terugkerende thema’s. Als kind was Olde Heuvelt fan van de boeken van Roald Dahl en Paul van Loon, en in zijn tienerjaren las hij het gehele oeuvre van Stephen King, H.P. Lovecraft en Tolkien. Pas later, tijdens zijn studie aan de Radboud Universiteit Nijmegen waar hij Amerikaanse literatuur studeerde, kwam hij in aanraking met auteurs als Jonathan Safran Foer, Carlos Ruiz Zafón, Neil Gaiman en Yann Martel, die naar eigen zeggen zijn horizon hebben verbreed en ervoor hebben gezorgd dat onder andere magisch realisme een grote invloed heeft gekregen op zijn schrijven.

Carrière[bewerken]

In 2002 verscheen Olde Heuvelts debuutroman De Onvoorziene bij uitgeverij Intes International. Hij schreef het manuscript hiervoor op zestienjarige leeftijd. Twee jaar later verscheen het vuistdikke PhantasAmnesia, een bovennatuurlijke thrillermet waarin hij horror met humor en satire combineert. Als eregast op het jaarlijkse fantasyevenement de Elf Fantasy Fair, werd hij in 2005 opgemerkt door Jacques Post, uitgever van Luitingh-Sijthoff (die met Stephen King, George R.R. Martin en Dan Brown tot dan toe vooral Amerikaanse genreromans publiceerde). Hier brak Olde Heuvelt in 2008 door met zijn derde roman Leerling Tovenaar Vader & Zoon.

Sindsdien is Thomas Olde Heuvelt een bekende naam in de Nederlandse fantastische literatuur. Hij was eregast op diverse grote festivals en conventies in Nederland en België en zijn verhalen zijn in gevarieerde anthologieën en magazines verschenen, waaronder bij uitgeverij De Boekerij en Viva Magazine. Hij won tweemaal de Paul Harland Prijs voor beste Nederlandstalige fantastische verhaal (2009 en 2012), hij was jurylid voor de Paul Harland Prijs en de Unleash Award, en redacteur voor Duistere Parels (2006) en [Re]writing History (2013).

Met zijn boek Harten Sara (2011) week hij af van de genreliteratuur en schreef hij een psychologische coming-of-age-roman met magisch-realistische invloeden, over een meisje met Asperger. Met HEX (2013) keerde Olde Heuvelt weer terug naar zijn roots van de griezelliteratuur. HEX was de bestverkochte nieuwe fantasyroman van de eerste helft van 2013.

Buitenland[bewerken]

Olde Heuvelts verhaal De jongen die geen schaduw wierp werd vertaald door Laura Vroomen als The Boy Who Cast No Shadow en in 2012 gepubliceerd door het Britse PS Publishing in PostScripts: Unfit for Eden. Het ontving samen met Carlos Ruiz Zafón de Honorable Mention in de Science Fiction & Fantasy Translation Awards en werd in 2013 genomineerd voor de prestigieuze Hugo Awards, waarmee Olde Heuvelt de eerste en enige Nederlander is die voor een Hugo Award is genomineerd.

Olde Heuvelt is gastspreker geweest op de Eastercon in Londen (2008 en 2012), World Horror Convention in Brighton (2010) en WorldCon in Chicago (2012). Editor Ann VanderMeer kocht Olde Heuvelts verhaal The Ink readers of Doi Saket, dat in april 2013 wordt gepubliceerd door de Amerikaanse uitgever Tor Books, een imprint van Macmillan. Olde Heuvelts werk wordt internationaal vertegenwoordigd door The Cooke Agency in Toronto.

In mei 2014 werd bekend dat de film- en televisierechten van zijn roman HEX verkocht waren aan Warner Bros.[1]

Prijzen[bewerken]

 • 2005 - Paul Harland Prijs (debutantenprijs) met het verhaal De kronieken van een weduwnaar
 • 2009 - Paul Harland Prijs (winnaar) met het verhaal De jongen die geen schaduw wierp
 • 2012 - Paul Harland Prijs (winnaar) met het verhaal De vis in de fles
 • 2012 - Science Fiction & Fantasy Translation Awards – Olde Heuvelt kreeg de Honorable Mention toegewezen, samen met Carlos Ruiz Zafón, voor het verhaal ‘The Boy Who Cast No Shadow’ (USA)
 • 2013 - Hugo Award (nominatie) voor The Boy Who Cast No Shadow, waarmee Olde Heuvelt de eerste Nederlander is die werd genomineerd voor de Hugo Awards (USA)
 • 2015 - Hugo Award Best novelette voor The Day the World Turned Upside Down.

Bibliografie[bewerken]

Romans[bewerken]

 • 2002 - De Onvoorziene (Intes International)
 • 2004 - PhantasAmnesia (Intes International)
 • 2008 - Leerling Tovenaar Vader & Zoon (Luitingh-Sijthoff)
 • 2011 - Harten Sara (Luitingh-Sijthoff)
 • 2013 - HEX (Luitingh-Sijthoff)

Internationaal[bewerken]

Korte verhalen[bewerken]

 • 2003 - De man en het jongetje (Op Ruwe Planken 2-3)
 • 2006 - Tulpen en windmolens in het Land der Champignons (Horrorarium, Suspense Publishing)
 • 2006 - De bank en het sterrenlicht (Duistere Parels, Suspense Publishing)
 • 2007 - De koperen krokodil (Pure Fantasy)
 • 2008 - De kronieken van een weduwnaar (Pure Fantasy Jaarbundel III)
 • 2010 - De jongen die geen schaduw wierp (De jongen die geen schaduw wierp en andere verhalen, Uitgeverij Verschijnsel)
 • 2010 - Alles van waarde is weerloos (Millennium, De Boekerij)
 • 2010 - De warmte van een vertrouwde plek (Viva Magazine)
 • 2010 - Treurnis, onaangeroerde botten (Viva Magazine)
 • 2011 - Achtergrond (Pure Fantasy 22)
 • 2012 - De Inktlezers van Doi Saket (Grenzeloze Fantasie, Books of Fantasy)
 • 2013 - De vis in de fles (Wonderwaan)

Externe link[bewerken]