Thomas Phillip O'Neill III

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Thomas P. O'Neill III
Thomas Phillip O'Neill III
Geboren Cambridge, 20 september 1944
Land Verenigde Staten
Functie Luitenant-gouverneur van Massachusetts
Sinds 1975-1983
Voorganger Donald R. Dwight
Opvolger John Kerry
Partij Democratische Partij
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Thomas Phillip O'Neill III (Cambridge, 20 september 1944) is een Amerikaans politicus en ondernemer.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

O'Neil werd geboren in Cambridge, Massachusetts, als zoon van Tip O'Neill, een Amerikaans parlementslid en gedurende 10 jaar voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.

O'Neil III studeerde af aan het Boston College met een bachelorgraad. Daarna behaalde hij zijn mastergraad aan de John F. Kennedy School of Government dat deel uitmaakt van de Harvard-universiteit.

Hij begon zijn politieke loopbaan als lid van het Huis van Afgevaardigden van Massachusetts. Van 1975 tot 1983 werd hij luitenant-gouverneur (vicegouverneur) van deze staat. Hij was onder meer betrokken bij het enorm verkeers- en stedenbouwkundig project Big Dig, dat tussen 1982 en 2007 werd uitgevoerd. Hij werd in deze functie opgevolgd door John Kerry.

Naast zijn politieke loopbaan is hij bestuurslid van het Boston College van de North Cambridge Catholic High School, instituten waaraan hij zelf ook studeerde. Verder is hij lid van het bestuur van de Catholic Democrats, een nationale lobbyorganisatie met betrekking tot geloof en politiek. Daarnaast drijft hij zijn eigen pr-bureau, O'Neill and Associates, in Boston.

Zie de categorie Thomas P. O'Neill III van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.