Thomas Troubridge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Thomas Troubridge
vice-admiraal Thomas Troubridge
vice-admiraal Thomas Troubridge
Geboren ± 1758
Londen, Verenigd Koninkrijk
Overleden 1 februari 1807
aan boord van de HMS Blenheim, nabij Madagaskar
Land/zijde Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Onderdeel Royal Navy
Dienstjaren 1773–1807
Rang rear admiral
Bevel HMS Lizard
HMS Active
HMS Defence
HMS Sultan
HMS Thames
HMS Castor
HMS Culloden
Slagen/oorlogen Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog

Eerste Coalitieoorlog


Franse mediterrane campagne van 1798

Onderscheidingen Orde van de Heilige Ferdinand en de Verdienste

Thomas Troubridge (Londen, ± 1758 - aan boord van de HMS Blenheim, nabij Madagaskar, 1 februari 1807) was een Brits marine-officier en politicus uit de 18de en 19de eeuw. Hij diende in de Royal Navy tijdens de Franse revolutionaire en napoleontische oorlogen. Meer bepaald deed hij mee aan de Zeeslag bij Kaap Sint-Vincent en de Slag bij de Nijl.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Troubridge studeerde aan de St Paul's School in Londen. Hij trad toe tot de Royal Navy in 1773 en diende samen met Horatio Nelson in Indië, aan boord van de HMS Seahorse. In 1785 keerde hij aan boord van de HMS Sultan terug naar Groot-Brittannië als vlaggenkapitein van admiraal Edward Hughes. Hij verwierf vervolgens het commando over het fregat HMS Castor in mei 1794. Later werd hij kapitein van de HMS Culloden, een derderangs linieschip. Hij kwam met dit schip in actie tijdens de Zeeslag bij Kaap Sint-Vincent, waar hij door John Jervis werd geëerd voor zijn moed. In juli 1797 streed hij samen met Nelson in de Slag van Santa Cruz de Tenerife (1797).

In augustus 1798 liep zijn schip echter vast op een zandbank in de Baai van Aboukir, tijdens de Slag bij de Nijl.

In 1805 werd Troubridge tot commandant van het East Indies Station benoemd en vertrok hij aan boord van de HMS Blenheim naar Brits-Indië. In Indische Oceaan raakte het oude schip echter nabij Madagaskar verzeild in een tropische storm, waardoor het schipbreuk leidde. De volledige bemanning, waaronder Throubridge, verdronken daarbij.