Thomas Willeboirts Bosschaert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Thomas Willeboirts Bosschaert
Zelfportret in het Noordbrabants Museum
Persoonsgegevens
Geboren Bergen op Zoom, 1613
Overleden Antwerpen, 23 januari 1654
Geboorteland Zuidelijke Nederlanden
Beroep(en) Kunstschilder
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Barok
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Thomas Willeboirts Bosschaert (Bergen op Zoom, 1613Antwerpen, 23 januari 1654) was een Brabants[1] kunstschilder die wordt beschouwd als een van de Vlaamse barokschilders.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Willeboirts Bosschaert werd geboren in Bergen op Zoom, waar zijn katholieke familie op het einde van de 16e eeuw naartoe was verhuisd. Hij verhuisde in 1628 naar Antwerpen en werkte acht jaar in het atelier van Gerard Seghers. In 1636 of 1637 schreef de stad hem in als burger van Antwerpen en verkreeg hij het lidmaatschap van het Sint-Lucasgilde.

Zijn oeuvre[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn stijl werd sterk beïnvloed door Anthony van Dyck, zowel wat zijn portretten als zijn historieschilderijen betreft. Willeboirts Bosschaert had een eigen atelier met ten minste negen bekende leerlingen. Hij werkte samen met andere kunstenaars zoals Daniël Seghers, Paul de Vos, Jan Fijt, Jan van den Hoecke, Frans Snyders en Adriaen van Utrecht, en met Peter Paul Rubens op de Torre de la Parada series (1636–1638).

Van 1641 tot 1647 werkte hij voor stadhouder Frederik Hendrik. Hendriks weduwe, Amalia van Solms bestelde een werk van Willeboirts om de Oranjezaal van het Paleis Huis ten Bosch te decoreren, samen met doeken van andere Vlaamse en Nederlandse kunstenaars. In 1653 organiseerde men een wedstrijd tussen hem en Cornelis Schut om een altaarstuk te schilderen met geld dat door van Dyck vóór zijn dood was toegewezen. Schuts schilderij De marteldood van Sint-Joris (nu in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (Antwerpen)) won.

Willeboirts maakte een grisaille voor twee van Daniël Seghers' schilderijen met een guirlande (zie afbeelding hieronder). Voor een ervan ontving Seghers een massieve gouden maalstok en Willeboirts kreeg honderd gulden.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Werk in openbare collecties (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Zowel Bergen op Zoom (tegenwoordig in Nederland) als Antwerpen (tegenwoordig in België) behoorden destijds tot het Hertogdom Brabant