Naar inhoud springen

Thomasschule

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Thomasschule (Latijn: Schola Thomana Lipsiensis) is een door de overheid betaalde jongenskostschool in Leipzig, Duitsland. De school is in 1212 gesticht door de augustijnen en is een van de oudste scholen ter wereld. De Thomasschule geniet bekendheid op de gebieden van kunst, talen en muziek. Het gymnasium kent veel beroemde oud-studenten, bijvoorbeeld Richard Wagner (1813–1883) en veel leden van de familie Bach (zoals Carl Philipp Emanuel Bach (1714–1788). Met ingang van het 800-jarig bestaan in 2012 zullen het Thomanerchor en de Thomasschule onderdelen zijn van het Forum Thomanum, een internationaal georiënteerd scholingscentrum.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

de Thomasschule in 1723
Thomasschule

De Thomasschule werd in 1212 door Markgraaf Diederik van Meißen (1162–1221 gesticht als schola pauperum en werd geleid volgens de regel van Augustinus. De Thomaskirche werd tegelijkertijd gebouwd. De Thomasschule wordt al in documenten uit 1254 genoemd en is daarmee een van de oudste scholen van Europa. In 1539 werd de stad Leipzig eigenaar van de school. De leden (‘Thomaner) van het jongenskoor (Thomanerchor) bezoeken de school samen met andere leerlingen. De Thomaner wonen in de bij de school behorende kostschool, het Thomasalumnat.

Het eerste schoolgebouw was waar nu de binnenplaats van de Thomaskirche is. In 1553 werd daar een bijgebouw neergezet. Johann Sebastian Bach breidde, toen hij dirigent van het koor (Thomascantor) was, deze gebouwen verder uit. In 1829 werden ze herzien. In 1877 werd wegens ruimtegebrek een nieuw gebouw neergezet aan de Schreberstraße. In 1881 werd een nieuw gebouw voor de kostschool voltooid. In de naziperiode bleef de school het normale programma volgen. Bij de luchtbombardementen van 3 december 1943 werden alleen de gymnastiekzaal en de gebouwen tegenover de kostschool verwoest. De toenmalige Thomascantor Günther Ramin, besloot de koorjongens te verhuizen naar de Königlich Sächsische Fürsten- und Landesschule Sankt Augustin in Grimma. Hierdoor en doordat de meeste oudere studenten in dienst moesten, mocht de Universiteit van Leipzig de schoolgebouwen in gebruik nemen. Het bleek een wijs besluit de jongens elders onder te brengen, want de schoolgebouwen werden 20 februari 1944 bij een bombardement verwoest. Hierna werd er les gegeven in de ‘’Volksschule aan de Hillerstraße. Daar werden later deze leerlingen herenigd met de jongens van het koor.

In 1973 verhuisde de school naar een nieuw gebouw in de Pestalozzistraße (nu Telemannstraße), maar de kostschool bleef in de Hillerstraße. Het regime van de DDR trachtte de Thomasschule tot een voorbeeldige atheïstische school te maken, maar de invloed van de kerk bleek erg groot. [bron?] Na de Duitse hereniging in 1990 nam het aantal leerlingen snel toe. In 2010 bood de school een compleet vakkenpakket aan: wiskunde en natuurwetenschappen, kunst en muziek, talen, maatschappij, economie en recht, geografie en informatica; de profielen zijn: talen, kunst en verdieping in muziek. In september 2000 keerde de school weer terug in het gerestaureerde oorspronkelijke gebouw aan de Hillerstraße. In 2010 zijn er 670 leerlingen en 70 leraren. Tot 1973 waren alle Thomascantors leraar aan de school en waren de rectors voorzitters van het koor. Vanaf 1973 zijn deze taken gescheiden.

Vreemde talen[bewerken | brontekst bewerken]

Klassieke talen worden van oudsher aangeboden aan de Thomasschule. Alle studenten leren Latijn en Engels. Bovendien biedt de Thomasschule Italiaans, Frans en klassiek Grieks aan.

Vooraanstaande oud-leerlingen[bewerken | brontekst bewerken]

Vooraanstaande oud-leraren[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ernst Windisch – Duits geleerde en kenner van de Keltische taal en cultuur

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Thomasschule zu Leipzig op Wikimedia Commons.