Thor: Love and Thunder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Thor: Love and Thunder
Regie Taika Waititi
Producent Kevin Feige & Brad Winderbaum
Scenario Taiki Waititi & Jennifer Kaytin Robinson
Gebaseerd op Thor door Stan Lee, Larry Lieber en Jack Kirby
Muziek Michael Giacchino
Camerawerk Barry Baz Idoine
Production design Nigel Phelps & Ra Vincent
Productiebedrijf Marvel Studios
Distributie Walt Disney Studios Motion Pictures
Genre Superhelden
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Voorloper Thor: Ragnarok
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Thor: Love and Thunder is een toekomstige Amerikaanse superheldenfilm. De film is gebaseerd op de gelijknamige stripfiguur van Marvel Comics. De film wordt geproduceerd door Marvel Studios en gedistribueerd door Walt Disney Studios Motion Pictures. Het is een vervolg op Thor: Ragnarok en is de 29ste film binnen het Marvel Cinematic Universe. De film wordt geregisseerd door Taika Waititi[1], die tevens het scenario schreef met Jennifer Kaytin Robinson.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Over het verhaal is nog niet veel bekend. Wel lieten Waititi en Portman al weten dat de film geïnspireerd is door The Mighty Thor[2][3][4][5], een verhaallijn dat geschreven werd door Jason Aaron waarin Jane Foster (Natalie Portman) werd geïntroduceerd als de eerste vrouwelijke Thor. De casting suggereert tevens dat ook de verhaallijn van Thor: God of Thunder[6], waarin Thor het opneemt tegen Gorr the God Butcher (Christian Bale), tevens gebruikt werd ter inspiratie.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Personage Acteur Beschrijving
Thor Chris Hemsworth Avenger en vorige koning van Asgard. Gebaseerd op de gelijknamige Noordse god[2]
Valkyrie Tessa Thompson De koningin van Asgard. Gebaseerd op de Germaanse Walkure Brünnhilde.[2]
Jane Foster

Mighty Thor

Natalie Portman Een astrofysicus en de ex-vriendin van Thor. In deze film, krijgt ze gelijkaardige superkrachten als Thor.[2]
Sif Jaimie Alexander Een Asgardiaanse krijger en Thor's jeugdvriendin. Gebaseerd op de gelijknamige Asin
Gorr the God Butcher Christian Bale Een buitenaardse entiteit uit een onbekende planeet die alle goden wil doden
Peter Quill

Star-Lord

Chris Pratt Leider van de Guardians of the Galaxy.
Mantis Pom Klementieff Lid van de Guardians of the Galaxy.
Drax the Destroyer Dave Bautista Lid van de Guardians of the Galaxy.
Nebula Karen Gillan Lid van de Guardians of the Galaxy.
Groot Vin Diesel Lid van de Guardians of the Galaxy.
Kraglin Obfonteri Sean Gunn Ex-Ravager dat zich nu associeert met de Guardians of the Galaxy nadat Yondu Udonta overleed.
Grandmaster Jeff Goldblum Een Elder of the Universe die leider was op de planeet Sakaar

Andere acteurs die een kleine rol spelen in de film zijn onder andere: Taika Waititi, Matt Damon, Sam Neill, Luke Hemsworth, Melissa McCarthy, Ben Falcone, Russell Crowe, Jenny Morris en Simon Russell Beale.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De film werd aangekondigd tijdens de San Diego Comic-Con in 2019[2]. Tijdens de aankondiging waren Taika Waititi, Chris Hemsworth, Tessa Thompson en Natalie Portman aanwezig, en werd meteen ook bevestigd dat Portman de rol van The Mighty Thor zal spelen.

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Chris Hemsworth gaf in januari 2018 al aan dat hij interesse heeft om Thor te blijven spelen, zelfs al loopt zijn contract af na de release van Avengers: Endgame in 2019.[7] Kort na de release van die film, bespraken Hemsworth en Waititi het idee voor een potentieel vervolg op Thor: Ragnarok, en een maand later bevestigde Hemsworth nogmaals dat hij zijn rol als Thor verder zou opnemen als er "opnieuw een goed script" op tafel ligt[8]. In April 2019, zei Tessa Thompson dat ze geloofd dat er een vervolg werd gepitched, met Waititi als regisseur[9]. Hemsworth bevestigde nogmaals dat hij Thor zou willen blijven spelen voor zolang dit mogelijk is. Hij zei er ook bij dat Waititi ervoor zorgde dat hij opnieuw interesse kreeg in het personage[10].

Waititi tekende officieel in voor Thor: Love and THunder in Juli 2019. Diezelfde maand nog, kondigde Kevin Feige, het hoofd van Marvel Studios, de film aan tijdens de San Diego Comic-Con International. Ook Hemsworth en Thompson werden bevestigd samen met Portman, die na een afwezigheid in Ragnarok haar rol als Jane Foster opnieuw op zich neemt. Tijdens de voorstelling, bevestigden Feige en Thompson meteen ook dat Valkyrie biseksueel is, en dit in de film te zien zal worden. Feige besprak ook meteen dat The Mighty Thor een van de beste strips is uit het recent verleden, en dat Waititi ze had gelezen tijdens het maken van Ragnarok[2]. Toen Waititi bevestigde om de film te regisseren, vertelde hij ook meteen dat hij het verhaal van Jane Foster als Mighty Thor wilde verfilmen. Portman ging meteen na de eerste vergadering akkoord met dit idee. Zo krijgt ze de kans om het personage op een frisse manier te benaderen.

Don Harwin, de Minister van Cultuur in de Australische staat Nieuw-Zuid-Wales, kondigde eind juli 2019 aan dat de film zou gefilmd worden in de Fox Studios Australia in Sidney, meteen nadat het werk Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings zou worden afgerond. De studio werd klaargemaakt vanaf maart 2020 om te kunnen beginnen filmen in Augustus 2020. De productie zou voor 24 miljoen AU$ aan subsidies ontvangen hebben van de overheden van Australië en Nieuw-Zuid-Wales. De vice-voorzitter van Marvel Studios (David Grant) zei dat de films back-to-back filmen ervoor zou zorgen dat er langdurige werkzekerheid is voor de lokale crews, met de opbrengsten van Love and Thunder die geschat werden op 178 miljoen AU$. Hij zei er ook bij dat Marvel Studios zou werken met "Lokale educatieve instellingen om stageskansen te creëren".[11]

Releasedatum[bewerken | brontekst bewerken]

Aanvankelijk zou de film op 5 november 2021 uitgebracht worden, maar deze datum werd verplaatst naar 18 februari 2022 vanwege de coronapandemie. Na nogmaals enkele keren uitgesteld te zijn geweest, werd in oktober 2021 een release in Amerika op 7 juli 2022 bevestigd. De film is onderdeel van "Fase 4" van de Marvel Cinematic Universe.