Thorntonbank

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Thorntonbank
Windmolen op de zandbank
Ligging
Thorntonbank (België)
Thorntonbank
Land België
Locatie Noordzee
Afstand tot de kust 28 km
Waterdiepte 27 m
Coördinaten 51° 39′ NB, 2° 56′ OL
Techniek
Type centrale windmolenpark
Primaire brandstof wind
Windmolens
Aantal fase 1: 6x 5 MW
fase 2: 30x 6,15 MW
fase 3: 18x 6,15 MW
Totaal: 54 turbines
Totaal opgesteld vermogen: 325 MW
Operationeel
Begin bouw mei 2007
Eind bouw juli 2013
Eigenaar C-Power
Website c-power
De Thorntonbank aangegeven met t, gelegen binnen het gebied dat is aangewezen voor windmolenparken, binnen de Belgische territoriale wateren

De Thorntonbank is een zandbank in de Noordzee voor de kust van zowel België als Nederland ten westen van de monding van de Westerschelde. De zandbank torent zo'n 25 meter boven de omliggende vaargeulen uit en is ongeveer 20 km lang. Ze loopt evenwijdig met de kust en is de meest noordelijke van de Zeelandbanken.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De bank wordt eerst vermeld als de Thornton Ridge in 1806, in Engelse zeilinstructies voor de Vlaamse, Hollandse en Duitse kusten. Hoogstwaarschijnlijk is de bank naar John Thornton genoemd of naar zijn zoon Samuel, twee Londenaars die eind 17de, begin 18de eeuw een belangrijke rol speelden in de aanmaak van vele zeekaarten wereldwijd.

Windmolenparken[bewerken | brontekst bewerken]

C-Power[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf C-Power is in 2008 gestart met de eerste fase voor de bouw van een groot windmolenpark op het Belgische gedeelte van deze zandbank. De funderingen van de eerste zes windturbines, 44 meter hoog, zijn in 2008 gebouwd in de haven van Oostende. Een van die windturbines, D6, is door Kamagurka versierd met een tekening.

In 2010 is men gestart met de bouw van 24 windturbines van het type REPOWER 6,2 MW Offshore. Deze windmolens zullen (net als de 6 REPOWER 5MW-turbines die al eerder gebouwd zijn) 184 meter hoog zijn (inclusief de 44 meter hoge funderingen), en een rotordiameter hebben van 126 meter.

Tegen 2012 zouden er oorspronkelijk 60 windturbines komen, maar dit aantal is teruggebracht tot 54 als gevolg van de technologische vooruitgang. De 54 windturbines leveren wel evenveel elektriciteit als de oorspronkelijk voorziene 60 turbines. Het volledige windmolenpark zou aan 600.000 inwoners stroom leveren.

In de derde en laatste fase (2012-2013) zijn 24 windturbines gebouwd met elk een vermogen van 6,2 MW, wat het totaal op 54 turbines brengt. Deze laatste turbines zijn 198 meter hoog met een rotordiameter van 126 meter. Het windmolenpark van C-Power werd in juli 2013 voltooid.

Nadelen[bewerken | brontekst bewerken]

Windmolenparken in zee kunnen de scheepvaart hinderen en verstoren de natuurlijke leefomgeving. Ook wordt gewezen op het zicht op zo'n windmolenpark, dat als horizonverontreiniging wordt aangeduid.

Andere[bewerken | brontekst bewerken]

Het consortium Norther kreeg een licentie voor een windmolenpark ten zuidoosten van de Thorntonbank.

Ook de N.V. Rentel kreeg een vergunning voor een windmolenpark ten noordwesten van de Thorntonbank en ten zuidoosten van de Lodewijkbank.

Zie Rentel voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Verbindingskabels[bewerken | brontekst bewerken]

Het onderzeese verbindingsnetwerk van de Thorntonbank naar de Belgische kust sluit aan op een transformator van 150 kV, zodat het energieverlies in de verbindingskabels zo klein mogelijk is.

Eerdere plannen voor windturbines op de Vlakte van de Raan voor de kust van Knokke en op de Wenduinebank, beide dichter bij de kust, werden afgevoerd na protest van kustbewoners.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Thornton Bank wind farm van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.